Het aardbevingsseizoen is begonnen

Foto: James (cc)
Dossier:

DATA - Het aantal aardbevingen is de afgelopen 27 jaar aanzienlijk toegenomen. Het is minstens even waardevol om te weten hoe de aardbevingen over het jaar zijn verdeeld.

De wil van een meerderheid in de Tweede Kamer om de gaswinning in Groningen te beperken, komt niets te vroeg. Het aardbevingsseizoen is namelijk net begonnen. In onderstaande grafiek is de verdeling van de aardbevingen over de maanden van het jaar te zien.

aardbevingsseizoen

In de periode van juli tot en met november zijn er duidelijk minder aardbevingen dan gemiddeld (rode lijn) en de piek ligt in de maanden april tot met juni. Verder valt op dat in augustus de meeste bevingen met een kracht van meer dan twee plaatsvinden. Een voorzichtige conclusie hieruit is dat het even duurt voor een koude periode (en dus hoger verbruik van gas) meer bevingen tot gevolg heeft. Voor dit jaar zou de bijgestelde mening van de Tweede Kamer wel eens te laat kunnen komen. De opvattingen van de Tweede Kamer worden nu eenmaal niet vaak vertaald in snelle acties.

Een uitsplitsing naar zwaartecategorieën laat duidelijk zien dat de grootste variatie wordt veroorzaakt door bevingen met een kracht van minder dan één en bevingen met een kracht tussen één en twee.

aardbevingsseizoen opgesplitst naar kracht

Het is voor de Groningers te hopen dat het geen strenge winter wordt.

Met behulp van openbaar beschikbare data (KNMI, Groninger Bodem Beweging, NVM & CBS) onderzoekt Sargasso in een serie artikelen de aardbevingen in Groningen. Zie ook het volledige dossier voor alle artikelen.

Reacties (7)

#1 Grolschje

0 tot 1,9 Minuscuul Alleen waargenomen door seismografen; wordt zelden door iemand gevoeld en zal nooit ook maar enige schade veroorzaken.
2 tot 2,9 Zeer licht Meetbaar; wordt slechts door weinig mensen waargenomen onder gunstige omstandigheden; hoogstens enkele (zeer) lichte objecten kunnen bewegen; vrijwel nooit enige vorm van schade.
3 tot 3,9 Licht Veel mensen nemen trillingen als van een voorbijrijdende vrachtwagen waar; tegen elkaar staande glazen rinkelen; hooguit zeer lichte schade mogelijk zoals losse dakpannen.

Groningers moeten zich niet zo aanstellen, het gros van de mensen wordt niet eens wakker bij een beving van 3+. We krijgen compensatie bij schade en dat is voldoende. Dat gas is niet van Groningen, het is van Nederland. Net zoals alle bodemschatten in Nederland. Er is geen enkele reden waarom Groningers recht zouden hebben op dat gas.

  • Volgende discussie
#2 Jaap Walhout

@1: Of een aardbeving voelbaar is, hangt af van de diepte. Hoe dieper een beving, des te minder goed deze is te voelen. De bevingen in Groningen vinden plaats op relatief geringe diepte en zijn dus veel beter voelbaar en kunnen sneller schade veroorzaken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 bolke

@1:

Dat gas is niet van Groningen, het is van Nederland.

De grond onder het rest van Nederland is ook van Nederland, de overige bewoners moeten dan ook niet zeuren over frackinf en/of C02 opslag onder hun huis.

En aan je naam te zien kom je uit het oosten van het land, precies de plek waar het 2na grootste gasveld van Nederland ligt wat pas geopend wordt nadat slochteren leeg is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

Leuk hè, datamining.
Zelfs de seizoensinvloeden zijn zichtbaar te maken, mooi werk Jaap.
Ik hoop dat de lezers van Sargasso beginnen door te krijgen dat wij met zijn allen deze aardbevingen veroorzaken. Elke keer als we onder de warme douche staan of de thermostaat hoger zetten komt de volgende beving dichterbij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 hansje ter horst

@4: Nou, zolang je daar niet woont, zelfs nauwelijks weet waar het ligt, zal het de meeste Nederlanders echt jeuken, hoor.

Intussen zitten die mensen daar met hun gescheurde en onverkoopbare huizen te wachten op het moment dat er doden te betreuren zullen zijn.
Dat moment komt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ad Prins

Beste Jaap
Wat ik je al eerder schreef: ik denk dat je teveel datapunten hebt; als je het over “Groningen” hebt moet je alleen het Groningerveld tellen. Dus selecteren op Latitude Longitude, info in de KNMI database. Op grond van dezelfde data maar beperkt tot en met aug 2013 kom ik op zo’n 660 datapunten. Nu zijn dat er meer, maar met selectie kom je tot andere aantallen en spreiding, waarbij de bevingen > 3 zich vrijwel gelijk spreiden over de maanden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jaap Walhout

@6: Er zijn meer gasvelden in Groningen dan alleen Slochteren.

  • Vorige discussie