A Nagasaki Report

60 jaar nadat het geschreven is, is een verslag van George Weller boven water gekomen. George Weller was de eerste buitenlandse journalist die de resten van Nagasaki bezichtigde. En schreef over de stralingsziekte gevallen die hij daar zag. Aangezien het begrip stralingsziekte nog niet bekend was bij de journalist heeft hij het over ziekte X. Vooral opvallend is het feit dat er nog een paar Nederlandse dingen voorbij komen. MacArthur heeft toendertijd de publicatie tegen gehouden, maar het stuk is recentelijk ontdekt door zijn zoon. CNN heeft een stuk over de ontdekking en geschiedenis van het verhaal.

  1. 1

    “The Japanese have heard the legend from American radio that the ground preserves deadly irradiation. But hours of walking amid the ruins where the odor of decaying flesh is still strong produces in this writer nausea, but no sign or burns or debilitation.”

    Naïveling… Des te opmerkelijker dat hij pas op zijn 95ste is overleden (in 2002)

    Ik wist trouwens niet dat er zo veel Nederlanders gevangen zaten in Nagasaki. Ook niet dat er zoveel andere gealieerden zaten op de plek waar de bom viel als dwangarbeiders. Niet erg “meelevend” om daar de bom op te laten vallen.

    Weet iemand hoeveel Nederlanders er zijn omgekomen als gevolg van die atoombom?