Het zijn gewoon ordinaire verkiezingen, zonder al die media aandacht, en zonder het aloude aan de schandpaal nagelen van de opponent. De opvolging van Kofi Annan als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties is in volle gang en de kandidaten voeren campagne.
De Veiligheidsraad nomineert feitelijk een kandidaat waarover de Algemene Vergadering stemt.Twee gentleman?s agreements regeren dit verkiezingsproces. Ten eerste mag geen kandidaat worden benoemd die van één van de permanente leden van de Veiligheidsraad komt. Dus geen Amerikaan, Brit, Fransman, Rus of Chinees. Ten tweede roteert het ambt tussen de regios. De lijst die circuleert wordt daarom gedomineerd door Aziaten, aangezien Azië ?aan de beurt is?. Allemaal leuk, aardig en begrijpelijk. De SG is van oorsprong een administratief figuur, maar met name Dag Hammarskjold, begin jaren zestig, ontsteeg al die karakterisering.
De Amerikanen willen gewoon de beste kandidaat voor de baan, alhoewel verondersteld mag worden dat ook zij niet zullen durven voorstellen om iemand van de P5 voor te dragen. Dat Bill Clinton op de lijst staat is dan ook slechts te danken aan Bill zelf. Tony Blair zou ook wel willen waarschijnlijk, maar ook dat zal onmogelijk zijn, alleen al vanwege Irak. Dat is jammer, want vanuit VN perspectief gezien is een aansprekend, daadkrachtig en zelfs polariserend figuur nodig. De SG wordt ook wel de hoogste diplomaat van de wereld genoemd. Dat is terecht, want diplomaten zijn onderworpen aan de wensen van hun regering. In het geval van de VN zijn dat de lidstaten. Niettemin komen het imago en de daadwerkelijke macht van de SG niet met elkaar overeen. De gewone wereldburger kijkt op naar Kofi alsof hij een hoger moreel en politiek leider is, maar dat is absoluut niet het geval. We verwachten teveel van deze figuur. De SG bepaalt niet wat de VN wel en niet kan of doet. Hij voert slechts uit wat de lidstaten willen en probeert daarnaast op bescheiden wijze de internationale agenda te beïnvloeden. Een bekend, charismatisch en krachtig persoon met gravitas ? en dus niet de Zuid-Koreaanse Minister van Buitenlandse Zaken ? kan de VN en de lidstaten sturen en leiden, in plaats van volgen en lijden onder de kritiek van de wereld. Dus waarom niet een Tony Blair, Bill Clinton, Al Gore, Gorbachev. Ik zou graag meer niet-Angelsaxische personen noemen, maar verdere suggesties laat ik maar aan jullie over.
Reacties (23)
Ah, long time no see! Welkom terug :-)
Gorbachev lijkt me nog wel een acceptabele kandidaat, voor alle partijen. Hij wordt zowel door oost als west gerespecteerd.
Maar Boutros Gali en Anan zijn toch wel goede SG’s gebleken. Uiteindelijk moet de SG zich toch voegen naar de wil van de permanente leden. Een teveel eigenzinnige en populair leider zou ze in verlegenheid kunnen brengen.
P.S. ik heb de link uit de titel verwijderd en verplaatst naar de tekst, aangezien links daar onze hele pagina vervangen door de gelinkte site. Een nieuw scherm is beter…
Thaksin Shinawatra heeft niet zoveel om handen de laatste tijd, maar het liefst zou ik natuurlijk Aung San Suu Kyi daar aan het roer zien.
Ik weet het niet hoor… willen we een Tony Blair graag aan de leiding? Die loopt teveel aan de halsband van de VS.
Overigens lijkt de categorie voor dit stukje prima “politiek” te kunnen zijn, ik denk niet dat dit “politiek-incorrect” is.
@tt: mee eens betreffende de categorie.
Een Tony Blair zal nooit acceptabel zijn voor de Arabische wereld. Een Amerikaan ook niet.
Eigenlijk hebben we een figuur als Nelson Mandela nodig. Maar die lijkt me niet meer beschikbaar. Wat dat betreft is de Birmeense Aung San Suu Kyi ook een goede optie. Die heeft zelfs al VN ervaring.
Kan iemand mij vertellen waarom Aung San Suu Kyi?
En los van acceptabelheid (als dat een woord is), waarom Tony Blair niet? Hij heeft al blijk gegeven van een veel bredere interesse en agenda dan de VS. zie ook visie op Europa (speech bij begin voorzitterschap), derde-wereld schuldenlast etc. Welsprekende en krachtige leider. Of niet?
Ik las ergens dat Billie genoeg currency heeft in Afrika, Arabische wereld en Europa.
Tony Blair ging mee in de oorlog in Irak. Dat is voor mij een zwaarwegende reden om hem niet te willen. Willen we een wereldleider die op zulke zwakker argumenten een oorlog begint?
@LawJack: ASSK is iemand die de nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen en als zodanig al een natuurlijk gezag heeft. Daarnaast kan ze niet verbonden worden met een politieke stroming. Maar het is maar een voorbeeld.
Als ik zou mogen kiezen tussen Bush en Blair als hoofd van de VN dan zou dat een makkelijke keus worden. Maar ik denk dat een kandidatuur van hem bij voorbaat kansloos is. Zie oorlog in Irak.
Maar ASKK is ook kansloos denk ik. Tenzij het nieuwe hoofdkantoor van de VN in haar woonkamer komt. Verdere kandidaten? Promotie Jaap de Hoop Scheffer? ;-)
Bill Gates? Ted Turner? Jeez, zijn er nog niet-Amerikanen in de kaartenbak?
Ik weet het niet. Moeten we Birma niet binnenvallen als ze de Secretaris-Generaal van de VN vasthouden? Lossen we meteen twee problemen op :-)
Japie zit goed waar ie zit. Andere namen… hmmmm… Zonder nou direct “mezelf” te gaan roepen weet ik geen goede kandidaten.
Persoonlijk zou ik ook niet zo heel veel problemen hebben met een Clinton of bijvoorbeeld Jimmy Carter. Maar die laatste is ook al in de 80. Misschien analoog aan de paus ook een ouwetje inzetten zodat je er ook weer relatief snel van af bent? Komt Mandela ook weer in beeld.
Waarom niet Mohammed Al Baradei….
Als reële niet-Amerikaanse kandidaat is Gorbatsjov een optie?
(trouwens nog gefeliciteerd met je boek! Je had daarvan gewoon een stukje mogen maken op ons weblog ter meerdere eer en glorie van jezelf :-)
Die van de IAEA? Daar heeft een aardig gedeelte van de tweede en derde wereld volgens mij een hartgrondige hekel aan…
(Ah, dank! Na 6 jaar ben ik gewoon blij er klaar mee te zijn. Maar ik moet nog kijken wat voor ‘mileage’ ik er uit kan krijgen….)
Proefschrift klaar begrijp ik? Gefeliciteerd!
+1 op stukje erover schrijven!
Nog meer dank. Proefschrift en promotie was al een jaartje terug, dit is handelseditie. Nu wil ik er niets meer mee te maken hebben…alhoewel…
Hoe gaat zoiets in zijn werk, een handelseditie? Hoe weet je of er belangstelling voor is?
Nog anderhalf jaar te gaan…
@TT: In jouw geval weet ik al dat er geen belangstelling is. (Met alle respect :-))
Dan heb je mijn onderzoek nooit echt goed begrepen ;)
Mijn onderzoek is vrij relevant voor info retrieval. Lees “betere google”.
Maar goed, de mogelijke lezersschare is kleiner dan iets wat handelt over de VN. En ik durf te wedden dat LawJack zijn boek ook niet als een warm broodje de toonbank over gaat. (Wederom met alle respect ;-))
En toch brengt ie een handelseditie uit ;)
We hebben het hier niet over Dan Brown bestsellers.
Rijk zal ik er niet van worden nee. Uitgever bood trouwens aan om uit te geven. Dat gaat dan via contacten met promotor. Het is natuurlijk een heel klein wereldje. Het kost je niks, behalve tijd, maar levert ook niet zoveel op. Nieuwe markt is of moet zijn de populair wetenschappelijke boeken…Science to the masses!
Science to the masses??
In Amerika schijnt Al Gore nogal wat stof op te laten waaien met zijn laatste boek (en bijbehorende film)
http://www.climatecrisis.net/