Als ik de vrouw van Hu Jintao was dan zou ik mijn man van een buitenechtelijke relatie verdenken. Zo vaak reist Hu Jintao naar dezelfde plek af om nachtenlang niet meer thuis te komen. Maar Hu Jintao is de president van China en zijn bestemming is Afrika waar hij opzoek gaat naar grondstoffen voor zijn economie. Ondertussen leurt hij met ‘zachte leningen’ waaraan nauwelijks lastige voorwaarden kleven. Dit betekent: exit Wereldbank en de rest van het Westen met hun eisen aan goed bestuur en mensenrechten. Sommigen zien dit als een nieuwe fase van het dekolonisatie proces in Afrika, de gevolgen zullen in ieder geval ingrijpend zijn. Vandaag is Hu Jintao weer naar Afrika afgereisd voor een bezoek aan Kameroen, Soedan, Namibië, Zuid Afrika, Seychellen, Liberia, Zambia en Mozambique (Reuters). En terwijl op de top van de Afrikaanse Unie het conflict in Darfur domineert zal Hu Jintao deze keer dus ook een omstreden bezoek aan Soedan brengen. Olie staat bovenaan de agenda, en daardoor ook het bezoek aan Sudan.” China haalt een derde van de aardolie die het invoert uit Afrika. Naast Sudan horen ook Angola, Gabon, Nigeria en Tsjaad tot de Chinese leveranciers (IPS). Over de vermeende Chinese betrokkenheid bij de genocide in Darfur is het internet volgeschreven, maar hier vindt u alvast een beginnetje. Zal Hu nog wat handjes gaan schudden in een vluchtelingenkamp of doen alleen Westerse hypocrieten dat?
Reacties (10)
Ik hoop wel dat die Chinezen er in slagen om het op een verantwoorde manier te doen en helpt landen te organiseren… Iets wat het Westen nagelaten heeft…
“Sommigen zien dit als een nieuwe fase van het dekolonisatie proces in Afrika,”
… of van een economisch her-kolonisatie proces?
@1 yeah, right.
Is China soms de reden dat het Westen al jarenlang weigert iets fatsoenlijks aan die situatie in Darfur te doen? Durft het Westen niet? Of mag het Westen niet? Of kan het Westen daardoor niet ingrijpen?
China haalt voor meer dan een miljard euro aan olie elk jaar uit Sudan (zie unstat). Je kunt het Westerse overheden (misschien) een hoop hypocrisie verwijten, maar de rest van de wereld is niet anders. Overheden zijn van nature slecht; hoe minder overheid, hoe beter.
Aardig kaartje over de energiegrondstoffen in Afrika. Waarschijnlijk ook voor de Chinezen interessant:
http://blog.foreignpolicy.com/node/3241
@5: Mag de vrouw van Hu Jintao zich toch zorgen maken: Wat heeft manlief te zoeken in Namibië, de Seychellen, Liberia, Zambia en Mozambique?
@Hayek
Gelukkig zijn bedrijven van nature goed.
@Hayek #4
Een overheid heeft de potentie om goed of slecht te zijn, net als bedrijven. We hebben een overheid die ervoor zorgt dat de samenleving beschikt over een infrastructuur die nodig is voor burgers en bedrijven om goed te kunnen functioneren.
@Tsjech
Dat zal ik ook niet zeggen. Uiteindelijk hebben we het hier over mensen. Maar een overheid pakt – per definitie – iets af van de burger (belasting), zonder dat die burger daar toestemming voor heeft gegeven.
@Hayek
De burger betaald belasting aan de overheid om te zorgen dat de overheid de infrastructuur kan onderhouden die de burger nodig heeft om succesvol te zijn.
Thinking Points Chapter 5: Morality and the Market (pdf)