Even controleren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Graag nemen we het stuk over dat Karin Spaink schreef voor de uitreiking van de Big Brother Awards. Het verscheen tevens op de opiniepagina van NRC Handelsblad en NRC.next. Beeld: voorkant van een t-shirt van Bits of Freedom, ontworpen door Suzanna Noort / suzero.com.

Het is een beleidsdogma geworden: we verliezen weliswaar onze privacy, maar ruilen die in voor veiligheid. Alleen wanneer de overheid ons adequaat kan controleren kan zij terreur en misdaad tegengaan, en alleen door ons te observeren is zij in staat ons tegen elkaar te beschermen.

Al doende dringt de overheid steeds dieper in ons privéleven door (zo wordt van alle burgers inmiddels secuur geregistreerd met wie ze bellen, mailen en sms’en, plus wanneer en vanaf welke locatie zij dat doen). De meeste burgers vinden dat echter geen probleem. Immers: wie niets te verbergen heeft, heeft niks te vrezen.

Die coulante houding van burgers is naïef. Ze is gestoeld op de gedachte dat de tomeloze nieuwsgierigheid van de overheid hen niet raakt en dat alleen ongure types eronder lijden. ‘Wat moeten ze met mijn gegevens? Ik ben niet interessant, ik doe immers niks verkeerds.’

Om drie redenen is die meegaandheid van burgers kortzichtig. Eén: we raken uit balans. Terwijl de burger transparanter wordt, wordt de overheid zelf juist ondoorzichtiger. Want wat doen ze eigenlijk met al die gegevens? Gaan ze daar volgens de regels mee om?

Nee, zoals blijkt uit de vele Big Brother Awards en –nominaties die de overheid heeft binnengesleept. Opsporingsdiensten vragen onze gegevens uit zonder zich aan procedures te storen, het OM liefhebbert in sleepnetacties, de politie bewaart 58 miljoen kentekenscans die ze had moeten weggooien. Wordt de overheid betrapt op wetsovertreding, dan past ze de wet aan. Is dat niet raar: een overheid die wetten overtreedt om te controleren of wij ons aan de wet houden?

Twee: de focus van de overheid verschuift. Steeds meer beleidsaandacht, budget, personeel en technologische inventiviteit wordt geïnvesteerd in maatregelen om iedereen te observeren, in de hoop dat verdachten zo ‘vanzelf’ komen bovendrijven. Maar niemand weet precies welk gedrag verdacht kan zijn. Zodoende wordt er veel gesignaleerd dat mogelijk ‘afwijkt’ en dan nader onderzoek vergt. We produceren kortom een groeiende, geld vretende hooiberg en gaan daarin zoeken welk strootje wellicht een speld kan worden.

Dat leidt vreselijk af en schept onnut werk. Niet privacy is ‘de schuilplaats van het kwaad’, zoals de Amsterdamse korpschef Welten in 2006 beweerde; de tijd die de overheid verdoet met het verzamelen, opslaan, verwerken, koppelen en kruisen van gegevens over alle burgers is dat. Strootjes waartegen geen enkele verdenking bestaat, hun onbespiede gang laten gaan en de beperkte overheidsmiddelen reserveren voor het navlooien van spelden – gepleegde misdaden, misdrijven en overtredingen – is efficiënter. Stukken goedkoper ook.

Drie. Grondrechten zijn ontwikkeld om de overheid op gezonde afstand te houden: binnen de kaders van de wet mogen burgers doen, denken en zeggen wat hen goeddunkt. Grondrechten zoals privacy zijn bufferzones: vrije ruimte rondom elke burger, die de overheid alleen op gedegen gronden mag betreden. Verdenking van een misdrijf is zo’n grond: wie eenmaal verdacht is, moet zich daarom inbreuken op zijn grondrechten laten welgevallen.

De overheid schendt dat grondrecht op privacy tegenwoordig echter op grote schaal. Erger, zij doet dat generiek, zonder aanziens des persoons, terwijl een dergelijke schending uitsluitend is toegestaan indien zij gericht, onderbouwd, doelmatig en proportioneel is. Critici hebben gewaarschuwd dat het loslaten van dit principe ertoe kan leiden dat de overheid haar burgers op voorhand behandelt als waren zij verdacht.

Helaas blijkt uit een van de nominaties voor de Big Brother Award dat die grens nu inderdaad is overschreden. De Haagse Pandbrigade en het Rotterdamse Interventieteam leggen al enige tijd huisbezoeken af en controleren woningen en bewoners. De criteria? De wijk: alle huizen in een ‘probleemwijk’ worden bezocht. Of: ‘administratieve ongeregeldheden’, die vaak – hoe wrang – het product zijn van datavervuiling en van fouten van de gemeente zelf.

De huiscontroles zijn niet gebaseerd op enige specifieke verdenking. Er is geen grond voor een huiszoekingsbevel. Officieel mogen bewoners de teams daarom de toegang weigeren; maar de teams speculeren erop dat de bewoners dit niet weten. Het regent klachten bij de Haagse en de Rotterdamse Ombudsman; veel ervan zijn gegrond verklaard.

De overheid is gecharmeerd van deze aanpak. Er ligt nu een wetsvoorstel om mensen wiens uitkering afhankelijk is van hun leefsituatie – kinderbijslag, AOW of bijslag – voortaan ‘het aanbod’ van een huisbezoek te doen. De regering wil daarbij ‘ook cliënten waarbij geen vermoeden van fraude bestaat, verplichten tot het aantonen van hun leefsituatie door huisbezoek toe te staan’ (Kamerstuk 31.929, nr. 6).

Waarom zouden we in hemelsnaam mensen tegen wie expliciet geen verdenking bestaat, de vernedering van een huiscontrole opleggen? Waarom willen we het systematisch, ongefundeerd en nutteloos schenden van grondrechten tot wet verheffen?

Met dit wetsvoorstel hebben we het adagium ‘niets te verbergen, dan niets te vrezen’ officieel achter ons gelaten. Het nieuwe motto is: ‘Wij komen even bij u thuis controleren of u écht niets te verbergen hebt.’ Dat zulks akelig veel lijkt op je onschuld moeten bewijzen, behoeft hopelijk geen betoog.

Reacties (13)

#1 john s.

een paar mensen maken zich er druk om, de overgrote meerderheid interesseert het niet echt veel (waarschijnlijk tot ze er zelf al te veel last van krijgen).
helaas geloven de meesten dat we niet zonder een leven vol onderdrukking, controle en beperkingen kunnen, anders wordt het zo’n zooitje.
ik weet zeker dat toekomstige historici zich erover zullen verbazen hoe wij het zo ver hebben laten komen.

  • Volgende discussie
#2 Siquo
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cracken

Zolang de overheid het zijn beleid zo afstelt dat de enige onschuldige burgers die de directe nadelige gevolgen van de afkalving van privacy ondervinden, die groepen zijn die aan de onderkant van de socio-economische ladder staan, gaat er niet zo veel veranderen.
Pas als er panden in middenstandswijken en plekken als ’t Gooi en Wassenaar worden doorzocht wordt het een netelig politiek issue.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Share

Voor de zekerheid reken ik de reaukwaar al jaren niet meer af met digitaal geld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Karel

@4 Same here. Voor de zekerheid ‘breek’ ik ook eerst een briefje van 50 bij bijvoorbeeld de supermarkt. Nooit dergelijke transacties met vers gepind geld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Olav

Share, Karel, straks met wietpas/verplicht lidmaatschap en evt. het afschaffen van contant geld heb je geen keuze meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Henk Daalder Windparken Wiki

Ook in de tweede wereldoorlog bleek dat criminelen, onze perfecte bevolkngsregisters misbruikten om een hele bevolkingsgroep grotendeels uit te roeien.

Onze nationale overheid gedraagt zich al corrupt, op het gebied van energie bijvoorbeeld.
En bij de non-aanpak van luchtvervuiling, waar jaarlijks 18000 nederlanders aan dood gaan.

Die corrupte overheid laten we onze gegevens bewaren.
Hoe goed maken ze dat toegankelijk voor andere criminelen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Harm

@ Olav – Juist en daarom is het dus van het grootste belang om alles wat deze richting uitgaat te saboteren en te kraken.

Zwartrijden wordt burgerplicht, om het maar eens zo uit te drukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Adrie

Als ik als bewoner van een probleemwijk een controle kreeg, zou ik erg gelukkig zijn dat er in ieder geval geprobeerd wordt iets te doen aan ver gevorderde criminaliteit.
Kom eens met betere oplossingen ipv. overheid en justitie onnodig beperken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Niels

@Adrie: Klok, klepel, eikel.. het is al duizend keer uitgelegd, prachtig hoe mensen zoals jij nog steeds het principe achter privacy en overheid niet kunnen of willen begrijpen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Chantal

Tja, the good old governments.. ze zijn er niet voor ons helaas. Ze zijn gewoon a means to an end om een nieuwe wereldorde (NWO) te installeren anytime soon.. Maar het goede nieuws is dat de macht niet bij de few who control the many (illuminati)ligt maar bij ons.

And when we figure that out (en masse) there goes their (illuminati)way of life..

Maw. Wake up!

Denk niet dat er na twee wereldoorlogen geen 3e meer gaat komen. Het zit in de pipeline maar het hoeft niet zo te zijn. Voor meer info ga naar http://www.davidicke.com en educate yourself :)

Groet,
Chantal

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Maxm

Ik heb niets te verbergen dus u heeft hier niets te zoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 naam

Gemeente Almelo is ook bezig met het opzetten van deze teams, de steun ontbreekt en het verzet is groot.
Misschien voor jullie een kans op nieuws.

  • Vorige discussie