Ze zijn er weer; die luchtfoto’s van ogenschijnlijk prachtige plekken op de aarde die bij nader inzien pijnlijk duidelijk maken hoe slecht het met de aarde gesteld is op dit moment. Of het nu natuurlijk geweld is, zoals bij de tsunami of de orkaan Katrina, ecologische veranderingen in het landschap door menselijk toedoen of juist te wijten is aan de grote concentratie van mensen op bepaalde plekken, tijdens de tentoonstelling De Aarde Vanuit de Hemel bij de Stopera in Amsterdam worden de gevolgen duidelijk zichtbaar in 120 foto’s van 1.20 bij 1.80 meter. Het is een reprise van dezelfde tentoonstelling uit 2003, met dien verstande dat het maken van de luchtfoto’s een doorlopend proces is en de nu getoonde foto’s dus variëren ten opzichte van toen.
Het project is het werk van Yann Arthus Bertrand (1946), een Franse fotograaf die in 1976 besloot om zijn toenmalige beroep als ballonvaarder in Kenia, te combineren met zijn wens om fotograaf te worden. Hij fotografeerde de landschappen die hij onderweg tegen kwam en hiermee begon zijn interesse voor de luchtfotografie. Het kunnen wegsmeltende gletsjers zijn, de effecten van het wegkappen van de mangrovebossen ten behoeve van de garnalenvisserij of zelfs het effect van de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de bloementeelt in Lisse. Bertrand heeft er oog voor.
In de jaren negentig zet deze zich verder door; het resultaat werd een tocht over de continenten per helicopter, van Tanzania tot Venezuela, van Ijsland tot Indonesië en alles gefotografeerd op een hoogte variërend van 30 tot 3.000 meter. Het lukte hem in het begin echter niet om zijn werk aan een galerie te slijten. Toen de Senaat van Parijs ermee instemde om de foto’s aan de hekken van het parc de Luxembourg in Parijs op te hangen, werd het ineens een daverend succes. In 1995 ontstond, in samenwerking met de afdeling Ecologische Wetenschappen van Unesco, het idee voor De Aarde vanuit de Hemel. De serie reist sinds 1999 over de wereld en is door 60 miljoen mensen gezien. Speciaal voor het vijftienjarige bestaan van Stichting Doen, werd Bertrand gevraagd een nieuwe versie van samen te stellen. De collectie van Bertrand is ondertussen gegroeid tot meer dan 100.000 foto’s.
Het doel van Bertrand is de mensheid ervan bewust te maken welke aanslag hij pleegt op de natuur. Omdat hij zoveel mogelijk mensen daarin wil bereiken, zijn alle foto’s ook te zien op zijn website. Dankzij uitgebreide achtergrondinformatie wordt duidelijk wat er precies aan de hand is in het gebied en wil hij de mensen aanzetten tot nadenken. Dat lukt hem op overtuigende en indringende wijze, alleen is het de vraag tot hoeveel bezoekers van de tentoonstelling het doordringt. De meesten nemen nauwelijks de tijd om de begeleidende teksten tot zich te nemen en zien alleen de schoonheid van het getoonde plaatje waardoor het dus de vraag is of de bewustwording wordt gekweekt. Maar met cynisme bereiken we natuurlijk helemaal niets…
De Aarde Vanuit De Hemel is nog te zien tot 3 december
Reacties (6)
Andere wat oudere aanrader, maar dan gebaseerd op satellietfoto’s, is Earth as Art, van de NASA en de USGS (Am. Geologische Dienst). Hier gaat het wel alleen om de ‘mooie plaatjes’, dat wel.
En check ook het boek en tentoonstelling Earthsong van Bernhard Edmaier
Deze ene keer in al je bijdragen was ik er al geweest, gelukkig net job gemist, ik vind hem niet echt een fijne man.
Ik denk dat je het verwerken van de foto’s en doorsijpelende effecten op de menselijke geest zonder die enorme teksten onderschat.
in feite moet je gewoon alle holocaustontkenners en antisemieten een spreekverbod opleggen….. dan ben je pas echt wetenschappelijk bezig. Wat ? Hoorde ik daar een holocaustontkenning ?? TE WAPEN !!!!!!!!
@DP: Zucht…
wat ik altijd frappant heb gevonden is dat er gedurende de verschillende franse (chirac) kernproeven in de stille oceaan wereldwijd zoveel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn geweest. in eerste instantie vergezocht, maar na analyse een juiste constatedring.