Waarschuwende vinger van superspeculant George Soros:
Het herstel kan zomaar stilvallen, en misschien komt er zelfs nog een tweede economische neergang, hoewel ik niet zeker weet of dat in 2010 of in 2011 zal zijn. Mijn opinie is allesbehalve uniek, maar ze steekt wel af tegen de overheersende stemming. Hoe langer de ommekeer duurt, hoe meer mensen ervan overtuigd zullen raken dat hij zal blijven duren. De grote massa mag dan wel denken dat deze crisis voorbij is, maar weet wel dat de massa zelden gelijk heeft. De omvang van het probleem is vandaag eigenlijk nog groter dan ten tijde van de Grote Depressie. In 1929 bedroeg het totaal aan uitstaande kredieten in de Verenigde Staten 160% van het BNP, tegen 1932 was dat opgelopen tot 250%. In 2008 zijn we begonnen aan 365% – en die berekening laat dan nog het doorgedreven gebruik van afgeleide producten buiten beschouwing….
Rienk Kamer:
“We zitten in een financiële systeemcrisis. Ons stelsel is gebaseerd op geldillusies. We zijn gaan denken dat je alleen maar rijk kan worden in een systeem dat gebaseerd is op schulden en kredieten. Nou, dan zou Zimbabwe nu het rijkste land ter wereld zijn. Verder hebben we te lang gedacht dat de prijs ook de waarde is. En erger: we hebben ons aangeleerd dat je een bubbel kan oplossen met een nieuwe, nog veel grotere bubbel.”
@YP: Wat ik zo makkelijk vind aan deze “waarschuwende woorden” is dat de verkondigers ervan op geen enkele manier hun conceptueel model van de economie duidelijk proberen te maken. Ze spelen in op onderbuik gevoelens ala ‘we hebben veeeeel schuld -> schuld is slecht -> dus ooit ploft het systeem’. Mensen die allergisch voor onderbuikgevoelens zijn – technocraten bij bedrijfsleven, banken en overheid – zullen hen daarom al bij voorbaat niet serieus nemen.
#3
Yevgeny Podorkin
Dat zijn toch geen onderbuikgevoelens JSK: ‘we hebben veel schuld -> schuld is slecht -> dus ooit ploft het systeem’? “De schuld” staat toch in geen enkele verhouding meer tot enige realiteit. Neem dat Carry trade, je leent (de) goedkope dollars zet ze uit in een andere munt et voila 2 inkomsten, enerzijds uit belegging en anderzijds doordat die dollar steeds daalt het terugbetalen steeds goedkoper wordt…
Een VS met best goeddraaiende economie en dan daarnaast triljoenen aan schuld. Een Real Madrid koopt spelers voor 200 miljoen met miljardenschuld. Wiskundige gedrochten. Geld uitdenken: regeringen niet, banken niet, toezichthouders niet, consument al helemaal niet, niemand die stil staat bij de verregaande globale consequenties. Griekenland, letland, IJsland zijn nagenoeg al dusdanig failliet dat…ja, wat?
Tis een psychedelische op illusies gebaseerde wereld die niemand meer begrijpt.
Het systeem is om zeep JSK.
*misschien ook maar weer es vlam in joint moet steken*
#4
HansR
Ja, JSK, maar jij bent onze überkapitalist. Jij zult hier nooit toegeven dat er iets fundamenteel mis is met het systeem waaraan jij je ziel en zaligheid hebt opgehangen.
Maar jou claim dat de “waarschuwende woorden” gebaseerd zijn op onderbuikgevoelens is niet waar, op zijn minst ongefundeerd en in elk geval niet beargumenteerd. Er zijn heel veel bubbles geweest in het verleden – zeg maar vanaf Adam Smith of wellicht John Law – en die zijn allemaal geklapt, gevolgd door grotere bubbles. Jij legt niet uit waarom de nu juist gebarsten bubble moet worden gevolgd door een nog grotere ipv van een systeemherziening (of waar het sowieso door zou moeten worden gevolgd). Itt vorige bubbles waar iedereen over reparatie van het systeem had, wettelijke maatregelen werden genomen etc… roepen er nu toch wel heel veel mensen dat er een systeemfout is.
Je loopt er m.i. iets te makkelijk overheen.
En rot maar vast op met je stalinistengrapje.
#5
Stickmeister
@2
JSK
Dat is niet helemaal waar JSK. Middelkoop heeft er wat boekjes over geschreven (en lezingen gehouden). Daar legt hij redelijk simpel uit dat het huidige / oude economische systeem onhoudbaar is.
Zelfde verhaal voor Jim Rogers.
#6
JSK
@Stick: Heb je ooit een boekje van Middelkoop gelezen? Ik wel en moet zeggen.. dat was een enorme ripoff. Veel half gevulde paginas en grafieken rechtstreeks geript van inet. Geen theorie of model.
@YP en HansR: Okee, laat ik het anders stellen: een redelijk model van de economische werkelijkheid kan je intervenieren. Dat mis ik in de onheilsprofetieen hierboven. Maar goed, ik zal vanavond wel weer Tegenlicht kijken…
#7
Stickmeister
Het zijn geen onheilsprofeten, maar realisten en daardoor profiteren zij. Zie Jim Rogers met z’n superrendementen en ook Middelkoop zit inmiddels ook in de slappe was (door z’n goudhandel).
#8
Stickmeister
@6
Ik heb 3 boekjes van Middelkoop gelezen. Niet zo zeer een theorie van hem zelf maar wel de uitleg van hoe het syteem globaal werkt. Maar zeker wel zijn visie op het geheel.
En er staan genoeg bronvermeldingen in.
#9
Stickmeister
Middelkoop en Rogers waren bv wel in de minderheid die de crash zagen aankomen (jaren van tevoren).
Vooral Rogers weet echt hoe die wereld in elkaar steekt.
ps:
Deze is wel leuk. Kramer (econoom) versus Middelkoop (2 jaar geleden). Kramer vond Middelkoop ook maar een onheilsprofeet :) http://www.youtube.com/watch?v=Z7t1k44Ms2E
#10
JSK
Middelkoop en Rogers waren bv wel in de minderheid die de crash zagen aankomen (jaren van tevoren).
Weet je: een stilstaande klok geeft twee keer per dag de juiste tijd aan. Als je continu roept ‘dit gaat niet goed, dit gaat niet goed’ heb je weleens gelijk: er zullen ooit mindere tijden zijn. Belangrijker vind ik het onderliggende mechanisme zodat iemand met het gewenste resultaat kan ingrijpen.
Bijvoorbeeld over schuld: de Nederlandse kredietmarkt was tussen 1950 en heden ook verzoveelvoudigd, met name omdat het auto- en huizenbezit zo’n vlucht heeft genomen. En ik weet zeker dat er toen ook iemand was die daar bezorgd over was, al die kleine luyden met een hypotheek… als dat maar goed gaat.
#11
Stickmeister
@7
Middelkoop zit in de slappe was moet zijn: zit goed in de slappe was ;)
#12
Stickmeister
@10
Beetje een dooddoener.
Jim Rogers weet echt wel waar hij het over heeft.
Hij heeft de Beurskrach ook zien aankomen.
Tja zal allemaal wel mazzel zijn, maar dat heeft hij dan al z’n hele leven.
Of boert hij zo goed, omdat hij het systeem doorziet?
De onderliggende mechanismen worden heel goed uitlegd. Kort door de bocht: er is geen dekking oftewel geen tegenwaarde.
ps: Rogers is een überkapitalist.
#13
Yevgeny Podorkin
De jaren vijftig ja toen geluk nog heel gewoon was, kom er nog maar eens om…
Maar “De Schuld in verhouding tot bezit” is vanaf zeg 2000 toch helemaal totally fucked up out of control geraakt, zag er in een flits toevallig van de week ergens nog een grafiekje van…
De gebakken lucht van Enron was al een sein…
#14
JSK
Net zoals veel slimme economen niet met geld kunnen omgaan, zijn veel rijke beurshandelaren geen goede economen. Zoveel lui hebben de neergang zien aankomen – niet alleen mensen op de handelsvloer maar ook gewone economen. Probleem is natuurlijk voorspellen *wanneer* de pleuris uitbreekt.
Ohja Kort door de bocht: er is geen dekking oftewel geen tegenwaarde.
Tegenwaarde is het vertrouwen dat je ooit je geld terugkrijgt. Het heet niet voor niets “krediet”. Punt is dat de kredieteconomie al bestaat sinds de uitvinding van het geld, 2000 voor chr in huidige Griekenland. Net zoals Neill Furgeson (nog zo’n onheilsprofeet) zegt dat je moet waken voor de optimisten die zeggen “Deze keer is het anders”, hoef je de pessimisten die zeggen “Deze keer is het anders” (namelijk dat het herstel van korte duur is) niet on face value te geloven. Zelfs als zij ooit ergens gelijk hebben gehad.
#15
Stickmeister
@14
…en ‘vertrouwen’ is in de huidige economie nergens op gebaseerd. De tegenwaarde was er vroeger wel (goud).
#16
keest
Wie wat van de huidige crisis wil begrijpen moet niet Middelkoop lezen maar (of wel, maar daarnaast:) The Accidental Investment Banker van Wall Street insider Jonathan A. Knee. Hij klapt daarin spectaculair uit de school over de praktijken en denkwijzes (voor zover…) in de financiele zeepbelindustrie. Bij vlagen ook zeer hilarisch. Enron goes global, zeg maar
#17
JSK
@15: Hou toch op… goud is ook gewoon een conventie, nutteloos materiaal dat het is. En met 100% dekking is de maturity transformation nagenoeg onmogelijk. Waarom zou je geld lenen als je het al hebt (gedekt)?
#18
JSK
Bijvoorbeeld: als ik een lening uitschrijf om mijn studie te financieren (jaja) hoe kan ik die lening 100% dekken? Door geld te vragen aan mijn toekomstige zelf? Daarom leen ik nu juist. Iemand krediet geven is altijd speculatief: je gaat er vanuit dat hij het waard is.
#19
Yevgeny Podorkin
What about YOU Mr. Victim? Why not invest with Wormwood Bayne?
THE stock fund for socially irresponsible investers. We from Wormwood Bayne invest only in the smartest meanest most ruthless businesses and corrupting regimes in the world: with companies that underpay workers, bust unions, export jobs overseas, use third world child labour and ignore environmental regulations (if any). Because they add more short term dollars to the bottom line. Hell, we ‘ll squeeze every penny every drop of blood outta ye till in the long run we’re all dead you hear, stone fucking DEAD…
So if you’re greed is bigger than you’r conscious invest you’re money with Wormwood Bayne.
Wormwood Bayne.
Because we don’t give a fuck.
#20
Rene
(meta-commentaar: dank voor het genre van dit bericht trouwens; ik zal vast niet de enige zijn die weinig TV meer kijkt en in ieder geval geen bode meer heeft ofzo en dit had ik zeker gemist)
#21
Bølke de Big
We gaan allemaal DOOOHOOOOOOD, woei.
#22
HansR
Ah, de balkende big weer… Altijd zo’n toegevoegde waarde.
#23
gronk
@de middelkoopaanhangers: en het komt niet in je op dat middelkoop -a-la ratelband- z’n $$$ verdient met z’n boodschap? Zolang d’r maar genoeg mensen in geloven en z’n boekjes afnemen, en hij voor een paar duizend euro een interview mag komen geven… waarom zou je dan je boodschap veranderen?
#24
Shy boy
Het ergste moet nog komen. De verzorgingsstaat is nog niet voldoende afgebouwd. Dat is het commentaar in de NRC bijlage van afgelopen zaterdag, dat gaat veel te veel geld kosten. Gelukkig gaat de pil eruit. Er moeten immers kindertjes komen. De vergrijzing is een miljarden slurpend proces. Verder moet de economie meer gestimuleerd worden door belastingverlagingen, betere bereikbaarheid, linkse hobbies voor onze gekleurde medemensen kunnnen echt niet meer, en meer verantwoordelijkheid bij onze burgers. Want dat pamperen en nathouden kost ons veel te veel. Zelfredzaamheid wordt hèt woord van 2010!
#25
JSK
De verzorgingsstaat is nog niet voldoende afgebouwd
Zegt de steuntrekker…
#26
Yevgeny Podorkin
Middelkoop zit inderdaad @Gronk tot aan z’n liezen in het goud. Miljoenenwinst hè het afgelopen jaar. Doet verder niets af aan het/ zijn verhaal. Eenmaal behept met vaste lasten, hypotheek, kindertjes die de rekening met beltoontjes bijkans doen springen…in de file naar ’t werk dan maar en pleur weg die schoenen met versleten zool, Vakmanschap is Meesterschap, en in de super vlees en vis op een sponsje in plastic en water uit de fles. Dat moét, anders is het geen doen meer. Van rechts naar links, allemáál gevangen in het niet te stuiten systeem. Geen ontkomen meer aan tegenstribbelen is nutteloos (net als met het gluiperig geleidelijk inleveren van privacy). Je kan dalijk niet eens meer behoorlijk dood, ja, vort jij de oven in er zijn nog 13 wachtenden voor u…
Gewoon omdat het allemaal zo lekker makkelijk is.
#27
parallax
Er is geen model mogelijk dat 100% functioneert, aangezien de consument niet rationeel is.
Basisaannames van economische theorie zijn niet foolproof, zelfs als ze 9 van de 10 keer wel werken. Das het zure van het systeem misschien.
Om nog maar te zwijgen dat de markt niet oneindig kan innoveren, daar is onze wereld te eindig voor.
Nu moeten we wel goocheleconomie van ‘echte’ economie scheiden.
#28
Stickmeister
@18
Maar dat is meer micro.
#29
Shy boy
@JSK: Is dat zo?
#30
JSK
@28: Macro als aparte discipline bestaat praktisch niet meer. Alles heeft microfunderingen gekregen, dat is misschien wel het probleem van nu.
#31
JSK
Okee, toegegeven: deze Tegenlicht is best heftig.
#32
parallax
God was is die Marc faber toch irritant met z’n staartje.
#33
boog
Wel goed getimed van de VVD, om helderziende Rutte zo direct achter Tegenlicht te programmeren.
#34
parallax
Dat viel me ook al op. Overigens maakt het niet zoveel uit wat Rutte brabbelt, in m’n achterhoofd altijd het stemmetje ‘hij woont nog bij z’n moeder’.
#35
JSK
Ik vond Marc Faber en zn staartje wel tof. Die Britse vrouw vond ik juist irritant… je eigen voedsel verbouwen gaat de zwakkeren in de samenleving niet helpen.
#36
Shy boy
Gewoon dood laten gaan, dat helpt het best.
#37
parallax
Het is vooral het staartje.
#38
Yevgeny Podorkin
Tis al begonnen: de H.F.C Haarlem (opgericht 1 oktober 1889!) is failliet de kleintjes eerst. Als een soort domino tót de kern wordt aangetast zei iemand, en als het een kwestie van buigen of barsten wordt is de stevige ruk Rechtswaarts gauw gemaakt…
#39
gronk
Ik mis Yves Smith (nakedcapitalism). En Faber is altijd al een irritante doomsayer geweest.
#40
Shy boy
@38. De gemeentes moeten bezuinigen, en hebben niet meer de financiële ruimte om de voetbalclubs te steunen en een stuk wetgeving maakt het moeilijker. Plus dat een deel van de investeerders en sponsors weg zijn gegaan, na het afketsen van de bouw van een nieuw stadion.
#41
Yevgeny Podorkin
Inderdaad shy boy, tis allemaal niet dat je zegt vanneh de bomen groeien nog door het bos nietwaar. Hou je niet tegen. En de toename van de geestelijke werkeloosheid begint ook al fnuikende vormen aan te nemen las ik. Hoe dié weer aan het denken te zetten? Manmanman, zal nog lastig karweitje worden…
Ikzelf heb dan nog me reuzenkruiswoordraadsels. Getij? Ja, eb. Enzovoorts enzovoorts weettewel…tóch maar bezig blijven…
#42
Yevgeny Podorkin
Dames heren, ik heb een sterk verhaal dat moet u noteren dat raakt u allemaal het zal u bewijzen hoe men zich kan verzetten tegen de prijzen en ’t Grootkapitaal..
Aan mij zal het niet liggen. Ik consumeer me te pletter. Bijna al mijn spaargeld van de afgelopen 4 jaar gaat eruit en dan leen ik er ook nog bij.
#45
JSK
*JSK vindt dit leuk*
#46
larie
*larie ook*
#47
weerbarst
Dus moeten we nu goud kopen van ons spaargeld of niet?
1oz Krugerrand (10x)
buy €7,809 sell €8,243
hoeft maar 6% te stijgen en dan heb je al wat winst.
#48
Stickmeister
@47
Kunnen we geen Sargasso goudfonds oprichten?
:)
wet van de grote getallen enzo
#49
mescaline
Met de goudprijs door het plafond doen tandartsen nu goede zaken. Want de materiaalwinstmarge op de steeds populairdere vullingen van zirconiumdioxide is 9800%. Ik zeg: het zirconiumdioxidefonds.
#50
HansR
Nou, net gezien.
Niks nieuws. Precies zoals verwacht.
Nog een paar jaar en de revolutie pleuris breekt uit.
#51
Bismarck
@49: Maar die winstmarge slinkt toch juist bij toename van de grondstofprijs? Want de klant accepteert niet dat de vulling ineens twee keer zo duur wordt.
#52
mescaline
@51 Precies. We romen de superwinsten van die tandarts af. En wat hebben wij dan ? Geen zweet en nog steeds vette winst.
#53
parallax
@ 51 de klant merkt dat niet, aangezien dat een behandeling is die hij niet wekelijks ondergaat.
Al maak je de vullingen 3x zo duur, geen recent referentiekader.
Reacties (54)
Middelkoop: “Tweede crisis komt eraan”:
http://www.beurs.com/271/willem-middelkoop-tweede-crisis-komt-eraan/
Waarschuwende vinger van superspeculant George Soros:
Het herstel kan zomaar stilvallen, en misschien komt er zelfs nog een tweede economische neergang, hoewel ik niet zeker weet of dat in 2010 of in 2011 zal zijn. Mijn opinie is allesbehalve uniek, maar ze steekt wel af tegen de overheersende stemming. Hoe langer de ommekeer duurt, hoe meer mensen ervan overtuigd zullen raken dat hij zal blijven duren. De grote massa mag dan wel denken dat deze crisis voorbij is, maar weet wel dat de massa zelden gelijk heeft. De omvang van het probleem is vandaag eigenlijk nog groter dan ten tijde van de Grote Depressie. In 1929 bedroeg het totaal aan uitstaande kredieten in de Verenigde Staten 160% van het BNP, tegen 1932 was dat opgelopen tot 250%. In 2008 zijn we begonnen aan 365% – en die berekening laat dan nog het doorgedreven gebruik van afgeleide producten buiten beschouwing….
Rienk Kamer:
“We zitten in een financiële systeemcrisis. Ons stelsel is gebaseerd op geldillusies. We zijn gaan denken dat je alleen maar rijk kan worden in een systeem dat gebaseerd is op schulden en kredieten. Nou, dan zou Zimbabwe nu het rijkste land ter wereld zijn. Verder hebben we te lang gedacht dat de prijs ook de waarde is. En erger: we hebben ons aangeleerd dat je een bubbel kan oplossen met een nieuwe, nog veel grotere bubbel.”
http://www.beurs.com/1141/rienk-kamer-over-bubbels-en-geldillusies/
@YP: Wat ik zo makkelijk vind aan deze “waarschuwende woorden” is dat de verkondigers ervan op geen enkele manier hun conceptueel model van de economie duidelijk proberen te maken. Ze spelen in op onderbuik gevoelens ala ‘we hebben veeeeel schuld -> schuld is slecht -> dus ooit ploft het systeem’. Mensen die allergisch voor onderbuikgevoelens zijn – technocraten bij bedrijfsleven, banken en overheid – zullen hen daarom al bij voorbaat niet serieus nemen.
Dat zijn toch geen onderbuikgevoelens JSK: ‘we hebben veel schuld -> schuld is slecht -> dus ooit ploft het systeem’? “De schuld” staat toch in geen enkele verhouding meer tot enige realiteit. Neem dat Carry trade, je leent (de) goedkope dollars zet ze uit in een andere munt et voila 2 inkomsten, enerzijds uit belegging en anderzijds doordat die dollar steeds daalt het terugbetalen steeds goedkoper wordt…
Een VS met best goeddraaiende economie en dan daarnaast triljoenen aan schuld. Een Real Madrid koopt spelers voor 200 miljoen met miljardenschuld. Wiskundige gedrochten. Geld uitdenken: regeringen niet, banken niet, toezichthouders niet, consument al helemaal niet, niemand die stil staat bij de verregaande globale consequenties. Griekenland, letland, IJsland zijn nagenoeg al dusdanig failliet dat…ja, wat?
Tis een psychedelische op illusies gebaseerde wereld die niemand meer begrijpt.
Het systeem is om zeep JSK.
*misschien ook maar weer es vlam in joint moet steken*
Ja, JSK, maar jij bent onze überkapitalist. Jij zult hier nooit toegeven dat er iets fundamenteel mis is met het systeem waaraan jij je ziel en zaligheid hebt opgehangen.
Maar jou claim dat de “waarschuwende woorden” gebaseerd zijn op onderbuikgevoelens is niet waar, op zijn minst ongefundeerd en in elk geval niet beargumenteerd. Er zijn heel veel bubbles geweest in het verleden – zeg maar vanaf Adam Smith of wellicht John Law – en die zijn allemaal geklapt, gevolgd door grotere bubbles. Jij legt niet uit waarom de nu juist gebarsten bubble moet worden gevolgd door een nog grotere ipv van een systeemherziening (of waar het sowieso door zou moeten worden gevolgd). Itt vorige bubbles waar iedereen over reparatie van het systeem had, wettelijke maatregelen werden genomen etc… roepen er nu toch wel heel veel mensen dat er een systeemfout is.
Je loopt er m.i. iets te makkelijk overheen.
En rot maar vast op met je stalinistengrapje.
@2
JSK
Dat is niet helemaal waar JSK. Middelkoop heeft er wat boekjes over geschreven (en lezingen gehouden). Daar legt hij redelijk simpel uit dat het huidige / oude economische systeem onhoudbaar is.
Zelfde verhaal voor Jim Rogers.
@Stick: Heb je ooit een boekje van Middelkoop gelezen? Ik wel en moet zeggen.. dat was een enorme ripoff. Veel half gevulde paginas en grafieken rechtstreeks geript van inet. Geen theorie of model.
@YP en HansR: Okee, laat ik het anders stellen: een redelijk model van de economische werkelijkheid kan je intervenieren. Dat mis ik in de onheilsprofetieen hierboven. Maar goed, ik zal vanavond wel weer Tegenlicht kijken…
Het zijn geen onheilsprofeten, maar realisten en daardoor profiteren zij. Zie Jim Rogers met z’n superrendementen en ook Middelkoop zit inmiddels ook in de slappe was (door z’n goudhandel).
@6
Ik heb 3 boekjes van Middelkoop gelezen. Niet zo zeer een theorie van hem zelf maar wel de uitleg van hoe het syteem globaal werkt. Maar zeker wel zijn visie op het geheel.
En er staan genoeg bronvermeldingen in.
Middelkoop en Rogers waren bv wel in de minderheid die de crash zagen aankomen (jaren van tevoren).
Vooral Rogers weet echt hoe die wereld in elkaar steekt.
ps:
Deze is wel leuk. Kramer (econoom) versus Middelkoop (2 jaar geleden). Kramer vond Middelkoop ook maar een onheilsprofeet :)
http://www.youtube.com/watch?v=Z7t1k44Ms2E
Middelkoop en Rogers waren bv wel in de minderheid die de crash zagen aankomen (jaren van tevoren).
Weet je: een stilstaande klok geeft twee keer per dag de juiste tijd aan. Als je continu roept ‘dit gaat niet goed, dit gaat niet goed’ heb je weleens gelijk: er zullen ooit mindere tijden zijn. Belangrijker vind ik het onderliggende mechanisme zodat iemand met het gewenste resultaat kan ingrijpen.
Bijvoorbeeld over schuld: de Nederlandse kredietmarkt was tussen 1950 en heden ook verzoveelvoudigd, met name omdat het auto- en huizenbezit zo’n vlucht heeft genomen. En ik weet zeker dat er toen ook iemand was die daar bezorgd over was, al die kleine luyden met een hypotheek… als dat maar goed gaat.
@7
Middelkoop zit in de slappe was moet zijn: zit goed in de slappe was ;)
@10
Beetje een dooddoener.
Jim Rogers weet echt wel waar hij het over heeft.
Hij heeft de Beurskrach ook zien aankomen.
Tja zal allemaal wel mazzel zijn, maar dat heeft hij dan al z’n hele leven.
Of boert hij zo goed, omdat hij het systeem doorziet?
De onderliggende mechanismen worden heel goed uitlegd. Kort door de bocht: er is geen dekking oftewel geen tegenwaarde.
ps: Rogers is een überkapitalist.
De jaren vijftig ja toen geluk nog heel gewoon was, kom er nog maar eens om…
Maar “De Schuld in verhouding tot bezit” is vanaf zeg 2000 toch helemaal totally fucked up out of control geraakt, zag er in een flits toevallig van de week ergens nog een grafiekje van…
De gebakken lucht van Enron was al een sein…
Net zoals veel slimme economen niet met geld kunnen omgaan, zijn veel rijke beurshandelaren geen goede economen. Zoveel lui hebben de neergang zien aankomen – niet alleen mensen op de handelsvloer maar ook gewone economen. Probleem is natuurlijk voorspellen *wanneer* de pleuris uitbreekt.
Ohja
Kort door de bocht: er is geen dekking oftewel geen tegenwaarde.
Tegenwaarde is het vertrouwen dat je ooit je geld terugkrijgt. Het heet niet voor niets “krediet”. Punt is dat de kredieteconomie al bestaat sinds de uitvinding van het geld, 2000 voor chr in huidige Griekenland. Net zoals Neill Furgeson (nog zo’n onheilsprofeet) zegt dat je moet waken voor de optimisten die zeggen “Deze keer is het anders”, hoef je de pessimisten die zeggen “Deze keer is het anders” (namelijk dat het herstel van korte duur is) niet on face value te geloven. Zelfs als zij ooit ergens gelijk hebben gehad.
@14
…en ‘vertrouwen’ is in de huidige economie nergens op gebaseerd. De tegenwaarde was er vroeger wel (goud).
Wie wat van de huidige crisis wil begrijpen moet niet Middelkoop lezen maar (of wel, maar daarnaast:) The Accidental Investment Banker van Wall Street insider Jonathan A. Knee. Hij klapt daarin spectaculair uit de school over de praktijken en denkwijzes (voor zover…) in de financiele zeepbelindustrie. Bij vlagen ook zeer hilarisch. Enron goes global, zeg maar
@15: Hou toch op… goud is ook gewoon een conventie, nutteloos materiaal dat het is. En met 100% dekking is de maturity transformation nagenoeg onmogelijk. Waarom zou je geld lenen als je het al hebt (gedekt)?
Bijvoorbeeld: als ik een lening uitschrijf om mijn studie te financieren (jaja) hoe kan ik die lening 100% dekken? Door geld te vragen aan mijn toekomstige zelf? Daarom leen ik nu juist. Iemand krediet geven is altijd speculatief: je gaat er vanuit dat hij het waard is.
What about YOU Mr. Victim? Why not invest with Wormwood Bayne?
THE stock fund for socially irresponsible investers. We from Wormwood Bayne invest only in the smartest meanest most ruthless businesses and corrupting regimes in the world: with companies that underpay workers, bust unions, export jobs overseas, use third world child labour and ignore environmental regulations (if any). Because they add more short term dollars to the bottom line. Hell, we ‘ll squeeze every penny every drop of blood outta ye till in the long run we’re all dead you hear, stone fucking DEAD…
So if you’re greed is bigger than you’r conscious invest you’re money with Wormwood Bayne.
Wormwood Bayne.
Because we don’t give a fuck.
(meta-commentaar: dank voor het genre van dit bericht trouwens; ik zal vast niet de enige zijn die weinig TV meer kijkt en in ieder geval geen bode meer heeft ofzo en dit had ik zeker gemist)
We gaan allemaal DOOOHOOOOOOD, woei.
Ah, de balkende big weer… Altijd zo’n toegevoegde waarde.
@de middelkoopaanhangers: en het komt niet in je op dat middelkoop -a-la ratelband- z’n $$$ verdient met z’n boodschap? Zolang d’r maar genoeg mensen in geloven en z’n boekjes afnemen, en hij voor een paar duizend euro een interview mag komen geven… waarom zou je dan je boodschap veranderen?
Het ergste moet nog komen. De verzorgingsstaat is nog niet voldoende afgebouwd. Dat is het commentaar in de NRC bijlage van afgelopen zaterdag, dat gaat veel te veel geld kosten. Gelukkig gaat de pil eruit. Er moeten immers kindertjes komen. De vergrijzing is een miljarden slurpend proces. Verder moet de economie meer gestimuleerd worden door belastingverlagingen, betere bereikbaarheid, linkse hobbies voor onze gekleurde medemensen kunnnen echt niet meer, en meer verantwoordelijkheid bij onze burgers. Want dat pamperen en nathouden kost ons veel te veel. Zelfredzaamheid wordt hèt woord van 2010!
De verzorgingsstaat is nog niet voldoende afgebouwd
Zegt de steuntrekker…
Middelkoop zit inderdaad @Gronk tot aan z’n liezen in het goud. Miljoenenwinst hè het afgelopen jaar. Doet verder niets af aan het/ zijn verhaal. Eenmaal behept met vaste lasten, hypotheek, kindertjes die de rekening met beltoontjes bijkans doen springen…in de file naar ’t werk dan maar en pleur weg die schoenen met versleten zool, Vakmanschap is Meesterschap, en in de super vlees en vis op een sponsje in plastic en water uit de fles. Dat moét, anders is het geen doen meer. Van rechts naar links, allemáál gevangen in het niet te stuiten systeem. Geen ontkomen meer aan tegenstribbelen is nutteloos (net als met het gluiperig geleidelijk inleveren van privacy). Je kan dalijk niet eens meer behoorlijk dood, ja, vort jij de oven in er zijn nog 13 wachtenden voor u…
Gewoon omdat het allemaal zo lekker makkelijk is.
Er is geen model mogelijk dat 100% functioneert, aangezien de consument niet rationeel is.
Basisaannames van economische theorie zijn niet foolproof, zelfs als ze 9 van de 10 keer wel werken. Das het zure van het systeem misschien.
Om nog maar te zwijgen dat de markt niet oneindig kan innoveren, daar is onze wereld te eindig voor.
Nu moeten we wel goocheleconomie van ‘echte’ economie scheiden.
@18
Maar dat is meer micro.
@JSK: Is dat zo?
@28: Macro als aparte discipline bestaat praktisch niet meer. Alles heeft microfunderingen gekregen, dat is misschien wel het probleem van nu.
Okee, toegegeven: deze Tegenlicht is best heftig.
God was is die Marc faber toch irritant met z’n staartje.
Wel goed getimed van de VVD, om helderziende Rutte zo direct achter Tegenlicht te programmeren.
Dat viel me ook al op. Overigens maakt het niet zoveel uit wat Rutte brabbelt, in m’n achterhoofd altijd het stemmetje ‘hij woont nog bij z’n moeder’.
Ik vond Marc Faber en zn staartje wel tof. Die Britse vrouw vond ik juist irritant… je eigen voedsel verbouwen gaat de zwakkeren in de samenleving niet helpen.
Gewoon dood laten gaan, dat helpt het best.
Het is vooral het staartje.
Tis al begonnen: de H.F.C Haarlem (opgericht 1 oktober 1889!) is failliet de kleintjes eerst. Als een soort domino tót de kern wordt aangetast zei iemand, en als het een kwestie van buigen of barsten wordt is de stevige ruk Rechtswaarts gauw gemaakt…
Ik mis Yves Smith (nakedcapitalism). En Faber is altijd al een irritante doomsayer geweest.
@38. De gemeentes moeten bezuinigen, en hebben niet meer de financiële ruimte om de voetbalclubs te steunen en een stuk wetgeving maakt het moeilijker. Plus dat een deel van de investeerders en sponsors weg zijn gegaan, na het afketsen van de bouw van een nieuw stadion.
Inderdaad shy boy, tis allemaal niet dat je zegt vanneh de bomen groeien nog door het bos nietwaar. Hou je niet tegen. En de toename van de geestelijke werkeloosheid begint ook al fnuikende vormen aan te nemen las ik. Hoe dié weer aan het denken te zetten? Manmanman, zal nog lastig karweitje worden…
Ikzelf heb dan nog me reuzenkruiswoordraadsels. Getij? Ja, eb. Enzovoorts enzovoorts weettewel…tóch maar bezig blijven…
Dames heren, ik heb een sterk verhaal dat moet u noteren dat raakt u allemaal het zal u bewijzen hoe men zich kan verzetten tegen de prijzen en ’t Grootkapitaal..
http://www.youtube.com/watch?v=-iNJXAj3js8&feature=related
Nog beter dan Middelkoop is (als altijd) de analyse van southpark: (‘and it’s gone’) http://www.allsp.com/l.php?id=e184
Aan mij zal het niet liggen. Ik consumeer me te pletter. Bijna al mijn spaargeld van de afgelopen 4 jaar gaat eruit en dan leen ik er ook nog bij.
*JSK vindt dit leuk*
*larie ook*
Dus moeten we nu goud kopen van ons spaargeld of niet?
1oz Krugerrand (10x)
buy €7,809 sell €8,243
hoeft maar 6% te stijgen en dan heb je al wat winst.
@47
Kunnen we geen Sargasso goudfonds oprichten?
:)
wet van de grote getallen enzo
Met de goudprijs door het plafond doen tandartsen nu goede zaken. Want de materiaalwinstmarge op de steeds populairdere vullingen van zirconiumdioxide is 9800%. Ik zeg: het zirconiumdioxidefonds.
Nou, net gezien.
Niks nieuws. Precies zoals verwacht.
Nog een paar jaar en de
revolutiepleuris breekt uit.@49: Maar die winstmarge slinkt toch juist bij toename van de grondstofprijs? Want de klant accepteert niet dat de vulling ineens twee keer zo duur wordt.
@51 Precies. We romen de superwinsten van die tandarts af. En wat hebben wij dan ? Geen zweet en nog steeds vette winst.
@ 51 de klant merkt dat niet, aangezien dat een behandeling is die hij niet wekelijks ondergaat.
Al maak je de vullingen 3x zo duur, geen recent referentiekader.
@48 Ik heb goede ervaringen met http://www.koopgoud.nl