Toen de BIG (Ban illegale games & software) campagne werd gestart hadden de meeste internetjunks het idee dat deze hype wel weer over zal waaien. Vooral door het stoffige imago van stichting brein, de mastermind van de campagne, welke te weinig rechten heeft om de illegaliteit de kop in te drukken. Dat blijkt allemaal flink tegen te vallen, meer dan de helft van de jongeren in Nederland blijkt recentelijk tegen het kopiëren van games en software te zijn. Dankzij de toegenomen kennis zouden jongeren weer op het rechte pad terechtkomen volgens BIG, twee jaar geleden zag nog maar 33% het heil in van de legaliteit van software. Braafheid is helemaal 2006!
Nieuws waar studenten niet zo blij van worden. Onderzoek wijst uit dat deze niet zonder illegale software kunnen. Legale software is te prijzig en ze hebben deze wel nodig om af te studeren. Bij een redelijke prijs zou echter 89% wel legaal wat programma’s aan willen te schaffen. De verbanden met Balkenende zijn discussie over normen en waarden zijn nog niet gemaakt, wellicht dat onze trouwe CDA lezers even een belletje kunnen maken naar het hoofdkantoor. Verzint u ondertussen een mooie slogan, met de woorden BIG, Balkenende, CDA, Illegaal en software?
Reacties (22)
Sorry, de jeugd is voor de toekomst, de CDA is voor de stasis, en dus wordt de slogan, naar analogie met Vlaanderen : “Omdat mensen met respect belangrijk zijn terwijl je deugelijk bestuurt.”
Het hele “studenten” verhaal zullen we noodgedwongen catalogeren onder “je bent niet jong geweest als je niet illegaal ben geweest”, maar zeg dat aub niet door aan Rita, ha ha ha.
ik vraag me toch af hoe big aan die cijfers komt…
@2: Ze gaan met het BIG-team de straat op, houden jongeren aan, vragen hun naam, vertellen dan een dreigverhaaltje over hoe BIG de grote misdaad bestrijdt en vragen hoe de jongeren denken over het illegaal kopieren van software. Weinig jongeren die niet sociaal wenselijk zullen antwoorden.
Waarom het CDA er met de haren bijgesleept wordt, zal wel altijd een raadsel blijven.
Ofnee, dat heet populisme en in ieder geval Brabaz trekpaz is er gevoelig voor.
Ik zeg, waarom stoppen bij software? Ban alles wat illegaal is! Weg met de illegaliteit! Jullie criminelen verzieken het voor de brave burgers! Je paspoort danwel verblijfsvergunning laten zien als je een brood koopt! Iedereen die een wetje overtreedt (inclusief verkeersboetes) het land uit! Stem CDA!
Zoiets?
“Vooral studenten die een technische studie volgen zeggen niet te kunnen afstuderen zonder gebruik te maken van illegale software. […] omdat deze studenten vaak zeer gespecialiseerde software nodig hebben. Omdat de vraag naar dit soort software kleiner is, zijn de producten vaak duurder dan meer algemeen gebruikte programma’s.”
Het artikel noemt geen titels, maar ik vermoed dat het om software als matlab en mathematica gaat.
Ik heb even gechecked: matlab biedt een studentenversie aan voor 95 euro (700 voor normaal academisch gebruik) en Mathematics voor 129 euro (1220 voor prog, gebruik).
Het valt dus allemaal nog wel mee, zou ik zeggen.
Surfdiensten/Surfspot.
Net als boog vraag ik me af om wat voor software dat dan gaat. Ik denk alleen niet dat al die ondervraagde studenten het over die uitermate gespecialiseerde programma’s hebben, maar over een eenvoudig MS OS en office of zo.
Naast alle campuslicenties zijn er voor de meeste betaalde zaken ondertussen wel open source oplossingen, waar je net zoveel plezier van hebt. Of in het geval van Firefox: meer plezier.
Over die gespecialiseerde software nog het volgende: Toen ik studeerde (1994-2004) stelde de universiteit ook gewoon workstations met de benodigde software beschikbaar. Bedoelen de ondervraagden misschien dat ze geen zin hebben om voor hun afstuderen naar de unief te gaan? Zoals ook zovelen denken dat literatuur niet bestaat als het niet met het internet te vinden is?
groet van simon
Slogan voor het CDA en P vvd A:
Gezin, molensteen van de samenleving, m.n. der alleenstaande vrouwen enmannen.
Populisme, populisme …gewoon beetje Balkbashen en CVP jennen… nostalgie, quoi…
@6 en 8: In de berekening voor de studiefinanciering zit geen post voor aanschaf software, dus het budget is 0 euro. Dan is dus elke prijs te duur. Gelukkig kun je gratis Linux krijgen, alleen krijg je daar weinig meer bij dan een officepakket en programmeersoftware. Statistische paketten zijn vaak wel gratis te krijgen op de universiteit, maar dan alleen voor windows (dat dan weer niet gratis te verkrijgen is). Linksom of rechtsom moet je dus altijd geld uitgeven.
Overigens zijn 95 en 129 euro ook nog behoorlijke kosten voor een student, zeker opgeteld bij de kosten van windows en office.
Maar gelukkig is er *gratis* Open office, Neo office, enz. Ook voor Mac, al is de interface van Neo office oubollig. Je kunt zelfs nog WP voor de Mac vinden, gratis, als je “classic” System 9 nog kan runnen.
Hardware: schitterend tweedehandsaanbod als je kunt relativeren, bv. omdat wie een nieuw toestel koopt ook al na een jaar moet vaststellen dat het verouderd is.
Het duurst is nog de inkt. Met digitale tv zal het ook zo gaan : het duurste worden de goede programma’s ;-)
Gheghe…
Think B.I.G.: Windows JP, de enige ware soft!
Vet legaal, vet in den here.
test
test
Heren, het filter heb ik maar even uitgezet.
En net nu ik helemaal anoniem ben… trage soep trouwens hoor.
hertest nona
@mescaline: Nona, neehh..mona, want mona is terug, wist je dat. Zeg maar Monaniem :)
Een overijverig spamfilter gecombineerd met een CDA topic klopt eigenlijk wel: beetje selectief teksten tot je nemen is erg christelijk… ;)
Monaniem weet raad. ;)
Als Salon terug is uit Kazachstan, doe je dan mee met Club Jan #87 Larie ? Het is iets met Stolichnaya.
Vanavond laat als ik mijn fronsen staak * wist zweetdruppels van voorhoofd* zal ik nazoeken wat je bedoelt, heb iets gemist ergens..overkomt me vaker. It is better to travel than to arrive (Zen and the art etc) denk ik dan maar.