Volgens recent VN onderzoek heerst er een ongekende hongersnood in minstens vijf regio’s van de staten Noord-Darfur en Zuid-Kordofan in het door oorlog geteisterde Soedan. Honderdduizenden mensen dreigen het niet te overleven. Miljoenen kinderen en zwangere vrouwen zijn ondervoed. ‘Nog nooit in de moderne geschiedenis hebben zo veel mensen te maken gehad met honger en hongersnood als nu in Soedan,’ zo waarschuwden deskundigen in opdracht van de VN-Mensenrechtenraad vorig najaar al. Honger is een onzichtbaar oorlogswapen, schreef Le Monde.
De oorlog tussen het regeringsleger en de opstandige Rapid Support Forces (RSF) duurt nu bijna twee jaar. De RSF heeft zich recentelijk onder meer schuldig gemaakt aan dodelijke aanvallen op een ziekenhuis, een vluchtelingenkamp en twee dorpen in de zuidelijke White Nile provincie waar 200 onbewapende bewoners werden gedood. Enkele vooraanstaande RSF-leiders zijn momenteel in Kenia, waar ze naar verwachting plannen zullen aankondigen om een eigen regering te vormen in de gebieden die onder hun controle staan. Het regeringsleger heeft begin januari het strategisch gelegen Wad Madani heroverd. Vluchtelingen keerden ondanks de verwoesting en plundering van hun stad terug uit opvangkampen bij de oostelijke havenstad Port Sudan. In de hoofdstad Khartoem en zuidelijke en oostelijke delen van het land zijn de rebellen nagenoeg verdreven. Het westen is in handen van de RSF. In de regio Darfur zou de RSF een etnische zuivering doorvoeren tegen ethnische Massalit en niet-Arabische gemeenschappen. Er is nog geen enkel uitzicht op een einde aan de gevechten.
Goud
Goud speelt volgens de NOS een belangrijke rol bij het voortduren van de oorlog. Het regeringsleger en de RSF hebben goudmijnen in handen waarmee de oorlog kan worden bekostigd. En de prijs van goud is de afgelopen jaren flink gestegen ten faveure van de oorlogvoerende partijen. ‘Uiteindelijk komt bijna al het Sudanese goud terecht in de Verenigde Arabische Emiraten, vertelt Guido Lanfranchi, Hoorn van Afrika- onderzoeker bij Clingendael. Afhankelijk van de locatie van de mijn, en wie het daar voor het zeggen heeft, gaat het goud ook via landen als Zuid-Sudan, Uganda en Egypte naar Dubai, een goudwalhalla zonder strenge regels. “Het ruwe goud uit de regio belandt op één hoop en komt zo op de wereldmarkt. De oorsprong is daarna onmogelijk te achterhalen.”‘ Rusland, mede-eigenaar van een aantal mijnen, pacteert met beide partijen en profiteert zelf van de opbrengst van het goud voor de eigen oorlogvoering in Oekraïne. Volgens Suliman Baldo, directeur van een Soedanese anti-coruptie organisatie, faciliteert het goud de oorlog in zijn land, maar uiteindelijk gaat het volgens hem toch om de macht en invloed van twee generaals.
Buitenlandse belangen
One World wijst op de strategische ligging van Soedan. ‘Het land ligt aan de Rode Zee, die in het noorden uitkomt op het Suezkanaal, en wordt vanuit het Midden-Oosten gezien als de toegangspoort tot Afrika. Toegang tot de Sudanese havens betekent een grotere invloed in de Rode Zee en een entree tot de rest van Afrika. De Emirati en Saudi’s kozen een kant en hopen dat die hun positie ten goede zal komen: Saudi-Arabië steunt de SAF-regeringstroepen, de VAE de paramilitaire RSF. Daar is veel geld mee gemoeid: sinds de val van dictator Al-Bashir pompten de Golfstaten al miljarden in de economie van Sudan, nu geven ze wapens, geld, en diplomatieke steun.’ Ook andere buurlanden hebben belangen in Soedan. Zo zijn Egypte en Ethiopië bijvoorbeeld al jaren verwikkeld in een politiek conflict over controle van de waterstromen van de Nijl – waarvan de twee belangrijkste takken in Soedan samenkomen. Zij willen daarom beide een Soedan dat aan hun kant staat.
Een bloedige geschiedenis
De huidige oorlog is een erfenis van een bloedige geschiedenis. In de jaren 1980 begon de regering na de ontdekking van olievelden lokale Arabische milities te bewapenen om mensen van land te verdrijven dat aan buitenlandse oliemaatschappijen werd verpacht. ‘Deze uitzettingen waren illegaal,’ schreef de de Soedanees-Britse auteur Jamal Mahjoub in De Groene,’ en sommige worden nu, veertig jaar later, pas volgens de wet vervolgd; zoals in de zaak tegen het Zweedse bedrijf Lundin Oil, die momenteel door de strafrechtbanken in Stockholm wordt behandeld.’ Het was het begin van een conflict dat uitmondde in etnische zuiveringen in de regio Darfur, begin deze eeuw. Daarvoor werd de Soedanese leider Omar al Bashir door het Internationaal Strafhof persoonlijk verantwoordelijk gehouden. Op 4 maart 2009 verkondigde het Strafhof Al-Bashir te zullen vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Het was voor het eerst dat een zittend president door dit Strafhof wordt vervolgd.
Bashir, die Den Haag tot nu toe heeft ontlopen, werd in 2019 na massale demonstraties afgezet. Even was er een uitzicht op een democratische regering. Maar volgens Mahjoub werd de steun onder de bevolking voor een progressieve vorm van burgerbestuur ‘gehinderd door onenigheid en verdeeldheid. Jongere, ongeduldigere activisten botsten met oudere activisten die tientallen jaren in de gevangenis of in ballingschap hadden doorgebracht, waardoor bitterheid en frustratie zich opstapelden. Tegelijkertijd probeerden contrarevolutionaire krachten actief verandering te voorkomen. Restanten van het oude regime hielden vast aan de macht, met steun van externe actoren zoals Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en de conservatieve krachten van Saoedi-Arabië.’ Twee jaar later grepen de militairen de macht en nog weer twee jaar later scheidde RSF-generaal Hemedti zich af en begon de huidige oorlog. Net als twintig jaar geleden slaan de Verenigde Naties en internationale organisaties voor noodhulp en mensenrechten alarm. En net als toen kijken de regeringsleiders van de rijkste landen een andere kant op. Soedan is een ‘blinde vlek’, schrijft Mahjoub.
[foto: Khartoem, de Blauwe Nijl]
Reacties (6)
Dit is mij te makkelijk. Het artikel is een uitgebreide beschrijving van de ellende van de Soedanese burgeroorlog, prima. Maar nergens wordt duidelijk wat deze rijke landen dan volgens de auteur zouden moeten doen, wat kan er concreet gebeuren om de situatie te verbeteren? Niet alleen regeringsleiders, iedereen kijkt een andere kant op. En dat is ook simpelweg omdat het niet zo duidelijk is wie nu de schuldige is aan het geweld, en welke partij gesteund zou moeten worden. Zowel de RSF als de SAF begaan oorlogsmisdaden, beide zijn militaire dictaturen.
Met wat ik weet ben ik geneigd te hopen dat het regeringsleger (SAF) de strijd wint, zoals nu lijkt te gebeuren, als minste van twee kwaden. Maar ook zij begaan oorlogsmisdaden, en ook zij gaan de macht niet overdragen aan een burgerregering.
Dus ik snap wel waarom rijke regeringsleiders niet zo veel doen, er valt immers niet zo veel te doen en er zijn andere, meer prominente conflicten die om aandacht vragen. Het is tragisch, oneerlijk, maar we moeten die realiteit wel onder ogen zien.
De (rijke) wereld heeft ingegrepen in het voormalige Joegoslavië. Het bloedvergieten aldaar is ook gestopt. De wereld heeft zeker invloed gehad op het einde van de apartheid. Ook na Rwanda riepen we hier “nooit meer” en beloofden we plechtig te gaan handhaven. In Libië is het volledig mislukt. In bijvoorbeeld de regio Darfur gaan de slagers ongehinderd al meer dat dertig jaar hun gang. Huichelachtig is dan nog mild uitgedrukt. Mensenrechten worden er in de praktijk slechts bijgehaald om militaire stappen te ‘pseudo-rechtvaardigen’ (Mark Rutte tegen Jolande Sap over vrouwenrechten in Afghanistan). Ze zijn eigenlijk nooit een reden om in te grijpen als het om economische of patriottische redenen niet nodig is.
Ik kan nog wel een (nog veel langduriger) conflict bedenken waar niet zo duidelijk een schuldige aan te wijzen is. En waar beide kanten zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Als dat conflict weer eens oplaait staan onze politici voor allerlei camera’s te dringen om er hun mening over te kunnen geven. En is het dag in dag uit voorpaginanieuws.
Nou zijn er allerlei redenen te bedenken waarom het ene conflict meer aandacht krijgt dan het andere, maar de verschillen zijn soms wel erg groot. Volgens mij heeft dat voor een flink deel te maken met de mate waarin we ons met (een van) de partijen kunnen identificeren. Kunnen we dat niet, dan gaat het in het bakje ‘ver van ons bed’.
Precies. Conflicten waarbij voor de rijkste landen meer belangen op het spel staan dan in Soedan.
En wat zouden die rijke landen dan volgens jou in Soedan moeten doen? Het is te makkelijk om naar ‘rijke landen’ te wijzen, terwijl je zelf geen flauw idee hebt wat er zou moeten gebeuren om de ellende in Soedan te verminderen.
En in plaats van inhoudelijk op mijn reactie in te gaan, maak je je ervan af met een lege soundbite. Laf.
Heel even dacht ik dat je een objectieve analyse over Soedan kon schrijven. Gelukkig kon je toch nog een manier vinden om het westen overal de schuld van te geven door een willekeurig moment in zo’n achtduizend jaar bekende geschiedenis te kiezen en dat als oorsprong aan te wijzen van alles wat er mis is in dit paradijs van vrouwenbesnijdenis. Stel je voor dat Soedan en niet westerse landen verantwoordelijk zouden zijn voor hun eigen daden.