In de laatste opiniepeilingen staat de partij van president Macron op verlies.
De parlementsverkiezingen in Frankrijk worden wel de ‘derde ronde’ van de presidentsverkiezingen genoemd. President Macron is in de tweede ronde als winnaar uit de bus gekomen, maar zijn partij La République en Marche (LREM) gaat zondag a.s. naar verwachting flink inleveren. Volgens sommige voorspellingen verliest LREM de meerderheid in het parlement. Het nieuwe linkse blok NUPES (Nouvelle Union Populaire écologique et sociale) onder leiding van Jean-Luc Mélenchon komt qua stemmenpercentages in de polls op gelijke hoogte met LREM. Het districtenstelsel kan Macron in de beslissende ronde van de verkiezingen op 19 juni alsnog aan voldoende zetels kunnen helpen om een cohabitation te voorkomen. Een meerderheid in het parlement die niet op zijn hand is zou de nieuwe president aanmerkelijk minder armslag geven dan in zijn eerste regeerperiode.
Reacties (5)
Ik lees in Trouw dat Macron de linkse alliantie al diskwalificeert als extreem-links. Wat de journalist van Trouw ook beaamt. Macron kan zo het midden opeisen voor de gematigde linkse kiezer, want links van hem is er kennelijk niets goeds. En dan hoef je het nog niet over de rechterflank te hebben.
Ach ja, de Nederlandse krantjes. En de oproerpolitie die op bevel van Macron op demonstranten (de Gele Hesjes, weet u nog) mocht schieten -velen verloren daarbij een oog- dat zal wel centristisch heten.
Het plan van het linkse blok om de pensioenleeftijd weer naar 60 te verlagen klinkt leuk maar is natuurlijk totaal niet realistisch.
Het linkse verbond wint met 26%, lees ik.
Qua percentages is links inderdaad nipt de grootste, maar qua zetelaantal bij lange na niet. Hier de uitslag van de eerste ronde
Volgende week moet blijken of Macron in het parlement een meerderheid behoudt. Hij moet daarvoor minstens 289 van de 577 districten veroveren.