QUOTE - Wat begint als een opvatting over het leven en het gedrag van burgers verwordt geleidelijk tot een algemeen geldende standaard waarvan nog maar moeilijk af te wijken is.Zelfs als de omstandigheden daar wel om vragen. Zo kan het gebeuren dat regels en systemen die bedoeld zijn om mensen te helpen,in de praktijk averechts werken. Ze dringen mensen in de verdrukking en kunnen in het ergste geval zelfs vernederend uitpakken.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft een essay uitgebracht over hoe mensbeelden bepalend (kunnen) worden bij overheidsbeleid, en de draconische consequenties die dat kan hebben als, pak ‘em beet, ‘zelfredzaamheid’ wordt verondersteld bij een doelgroep die niet zelfredzaam is, of als ‘potentiële fraudeurs’ het heersende mensbeeld is bij toeslag- of bijstandontvangers. De voorbeelden zijn, helaas, inmiddels welbekend.
Reacties (2)
Regeringsbeleid is meestal een uitkomst van politiek sufgekookte compromissen die nergens op lijken, dan van efficient problemen te lijf gaan, waarin iedereen zich kan herkennen. Dat laatste gaat ook niet gebeuren bij sociologieën die steeds complexer worden. De valse belofte van maatwerkgelul dat zo’n essay in zich draagt, is daarom onverdragelijk. Lijkt een beetje op de NS die uit gaat leggen waarom de trein niet bij ieder huis stopt.
Op deze dag waarop dit kabinet het regeerakkoord tevoorschijn tovert: o.a. vijf miljard op de zorg bezuinigen en het minimumloon met tachtig cent in VIER jaar verhogen: hun compleet verwrongen mensbeeld van de burgers, dat er uit spreekt. Wat een bepalende mensbeelden, toch! Daarvoor hoef ik dat hele essay van RVS niet te lezen….dat zijn open deuren en die tochten vaak…