Stem op een vrouw

In Nederland is het thema van de Internationale Vrouwendag: Invloed met impact. Dat moet breed worden gezien, maar wij focussen op een niet onbelangrijk detail: Stem op een vrouw.

Om een eventuele discussie meteen  van wat mannelijk chauvinisme te ontdoen: jawel, u kunt ook stemmen op een boer, op een (voormalig) politiechef, op een verpleegkundige, op welke beroepsuitoefenaar dan ook.

Maar in een land waar nog altijd meer vrouwen (50,32%) dan mannen (49,68%) leven en slechts 31 procent van de Tweede Kamerzetels bezet worden door een vrouw, mag er wel enige aandacht naar een ‘evenredige vertegenwoordiging’ uitgaan. Het is niet zo gek dat er een 50 – 50 verhouding wordt bepleit.

Ook omdat het bij de komende verkiezingen kan. Volgens ‘Stem op een vrouw’ staan er meer vrouwen dan ooit op de kieslijsten. Nu is 35% van de 1046 kandidaten een vrouw, dus het moet mogelijk zijn op 15, 16 en 17 maart 75 vrouwen de Kamer in te stemmen.

De organisatie heeft bij 26 partijen de vrouwelijke kandidaten er uit gelicht, te vinden via deze link. Er doen echter 37 partijen mee, dus wij hebben de rest er bij gezocht. Onderaan dit artikel een overzicht van het aantal vrouwelijke kandidaten.

Overigens teleurstellend dat maar 10 van de 37 partijen een vrouwelijke lijsttrekker hebben. Maar goed, het gaat om wie een uitstekende politica is of kan zijn. In het kader van de Internationale Vrouwendag willen we van u weten: welke vrouwelijk kandidaat moet beslist in de Tweede Kamer.

Ik maak mijn persoonlijke voorkeur al bekend: Renske Leijten. Dik ervaren politica, die met de toeslagenaffaire heeft bewezen wat ze aankan. Mede vanwege het behaalde resultaat in dit dossier verdient ze een hoge score voorkeurstemmen.

Als nieuwkomer: Sylvana Simons. Ondanks alle bagger die ze voortdurend over haar heen krijgt,  weet ze stand te houden en heeft inmiddels in de Amsterdamse gemeenteraad, als eenmensfractie, bewezen toch dingen voor elkaar te kunnen krijgen.

Ga me niet uitleggen waarom u mijn keuze niet deelt, maar kom met uw eigen vrouwelijke kandidaten. En wie zou uw voorkeur hebben om de vrouwelijke stuurman van dit land te worden? Wie weet kunnen we zo tot een Sargasso-lijst komen, die als stemadvies voor het publiek kan dienen.

Tot slot het beloofde overzicht. Het totaal aantal kandidaten per partij, het aantal vrouwelijke kandidaten (vr) en de partijen die een vrouwelijke lijsttrekker hebben. Gerangschikt naar het % aandeel vrouwen op de kandidatenlijsten.

Partijen totaal vr % V Lijsttrekker?
BIJ1 18 12 67 ja
PvdD 50 31 62 ja
Partij van de Eenheid 10 6 60 nee
Splinter 12 7 58 ja
GroenLInks 40 23 58 nee
PvdA 47 25 53 ja
D66 71 37 52 ja
VOLT 28 14 50 nee
ChristenUnie 50 24 48 nee
NLBeter 14 6 43 ja
 U-Buntu Connected Front 19 8 42 nee
CDA 51 20 39 nee
JONG 18 7 39 nee
NIDA 31 12 39 nee
VVD 80 27 34 nee
SP 50 15 30 ja
Vrij en Sociaal Nederland 10 3 30 nee
Wij zijn Nederland 10 3 30 nee
Trots op Nederland (TROTS) 17 5 29 nee
DENK 21 6 29 nee
Lijst 30 21 6 29 ja
De Groenen 14 4 29 nee
Lijst Henk Krol 22 6 27 nee
Piratenpartij 28 7 25 nee
LP (Libertaire Partij) 31 7 23 nee
JA21 30 6 20 nee
Modern Nederland 10 2 20 nee
BBB (BoerBurgerBeweging) 26 5 19 ja
Code Oranje 11 4 18 nee
PVV 50 9 18 nee
50PLUS 40 7 17 ja
FvD 50 7 14 nee
Oprecht 17 2 12 nee
Partij voor de Republiek 11 1 9 nee
SGP 34 0 0 nee
 JEZUS LEEFT 3 0 0 nee
De Feestpartij 1 0 0 nee
totaal 1046 364 35%

Reacties (18)

#1 Spam

Als het je erom gaat meer vrouwen in de Kamer te krijgen, heeft het weinig zin om te stemmen op een vrouw die al op een zeer verkiesbare plaats staat. Elke stem op de SP is een stem op Renske Leijten. Je krijgt pas echt meer vrouwen als je een vrouw met voorkeurstemmen de Kamer in krijgt ten koste van een man. Sylvana Simons heeft dan meer zin, of een lager geplaatste vrouw van een andere partij. Lisa Westerveld (GL, 10), Kati Piri (PvdA, 5), …

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Okee. En zijn Lisa Westerveld en Kati Piri nu jouw aanbevelingen?

#1.2 Spam - Reactie op #1.1

Ja.

#2 Cerridwen

Stem vooral op een vrouw als je dat belangrijk vindt – maar dan niet op een hooggeplaatste vrouw (lijsttrekker of clichematige nummer 2). Met stemmen op vrouwen die net wel/net niet in de kamer komen, daarmee maak je het verschil.

Wat ik me wel afvraag: wat is precies het doel als het gaat om evenredige vertegenwoordiging? Precies 50-50? Of is een bandbreedte, zeg tussen 40 en 60%, ook acceptabel?
En is het voldoende als dit op systeemniveau afgedwongen is, of moet elke partij hier afzonderlijk zorg voor dragen? In dat laatste geval hebben niet alleen partijen als SGP, VVD en CDA, maar ook Bij1en PvdD wat uit te leggen.

Overigens, het aandeel vrouwelijke lijsttrekkers mag dan te klein zijn, het aantal (10, een record) en prominentie (6 van de 16 nu in de kamer vertegenwoordigd) is bepaald bemoedigend. Ik heb er wel vertrouwen in dat ook Nederland over niet al te lange tijd een vrouwelijke premier krijgt. Des te belangrijker om nu ook al aandacht te hebben voor de andere kant van de medaille, en ook naar mannen te kijken als het gaat om gendergelijkheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Spam - Reactie op #2

Ik zou zeggen dat voor de Kamer als geheel 60/40 een mooie verhouding is tenzij het jaar in, jaar uit 60/40 in dezelfde richting is. Partijen zijn kleiner en zullen vaker wat verder afwijken van de 50/50. 70/30 voor de verkiesbare plaatsen lijkt me dan ook best redelijk. Maar wederom, niet ieder jaar dezelfde afwijking.

Bij bepaalde one- en few-issuepartijen kan ik meer ongelijkheid wel accepteren. Een partij die zich specifiek richt op de emancipatie van vrouwen, zal waarschijnlijk minder mannen opstellen. Voor de SGP is de leidende rol van de man een deel van hun ideologie. Dan vind ik 0 vrouwen minder problematisch dan de 14 en 18% bij Fvd en PVV die de vrouwonvriendelijkheid van de Islam tot een van de grootste bedreigingen van ons land hebben bestempeld. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik de SGP-ideologie an sich verwerpelijk vind.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Cerridwen - Reactie op #2.1

Je zou ook nog de kiezers kunnen meenemen, dat de kamerfractie een afspiegeling is van hun electoraat. Dan is het hoge percentage vrouwen bij bijvoorbeeld PvdD wel in lijn.

Het lastig is dat gendergelijkheid op systeemniveau is wat er toe doet, maar dat voornamelijk op partijniveau bepaald wordt wie er in de kamer komen. Zo bezien bereik je als kiezer nog het meest door op partijen te stemmen met veel vrouwen op de lijst. Je kan beter op Jesse Klaver stemmen dan op Fleur Agema, als je doel is om veel vrouwen in de kamer te krijgen.

#2.3 P.J. Cokema - Reactie op #2

Okee.
En dan nu de kernvraag uit het stukje: kom met uw eigen vrouwelijke kandidaten. En wie zou uw voorkeur hebben om de vrouwelijke stuurman van dit land te worden?

  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.4 Cerridwen - Reactie op #2.3

Ik weet te weinig van individuele (kandidaat) kamerleden af om namen te noemen.

Van de lijsttrekkers zie ik Kaag en Ploumen graag als premier. En misschien dat GL nog een vrouw naar voren kan schuiven als het er op aankomt, kandidaten genoeg.

Overigens zou het interessant zijn om op basis van de peilingen te kijken wat de man/vrouw verhouding in de kamer mogelijk wordt. Het is namelijk opvallend dat een heel aantal partijen juist hoog op de kandidatenlijst veel vrouwen hebben staan, VVD , PVDA, PvdD en GL 6 van de eerste 10 bijvoorbeeld, maar ook de 4 op 10 van CDA , CU en D66 is nog netjes.

#2.5 Lethe - Reactie op #2

“Des te belangrijker om nu ook al aandacht te hebben voor de andere kant van de medaille, en ook naar mannen te kijken als het gaat om gendergelijkheid.”

Ach gossie. Die arme mannen die nu misschien zo langzamerhand wat harder moeten gaan werken en denken? Ipv gewoon rekenen op maatschappelijke voorsprong en ingebouwde mysogynie.
Die te beroerd zijn om basisschool leraar te worden of verpleger, verzorgende.

Jah, joh.. Krokodillentranen en iets met veren.

  • Vorige reactie op #2
#3 basszje

Lisa Westerveld is zeer goed, maar ik ben minder van Groenlinks. Mocht je dat toch stemmen, dan inderdaad #10. Ik heb gestemd op Ouwehand, van PvdD, omdat het mij niet radicaal genoeg richting een andere economie moet.

Ondanks het bevolkingsargument denk ik toch dat je beter op een persoon kan stemmen die jouw gedachtegoed kan vertegenwoordigen. De vrouwen ter rechterzijde hebben niet minder abjecte denkbeelden dan de mannen daar :) . En te vertegenwoordiging van de arbeider / praktische beroepen is al helemaal non-existent. Enfin.

In het kader van 8 maart roep ik ieder op dit Groene artikel te lezen, daar schuilt namelijk het echte probleem : https://www.groene.nl/artikel/misogynie-als-politiek-wapen . Ik vrees dat je dat niet oplost met meer, maar met bewustwording en verandering van eigen gedrag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Stoic

Mirjam van Rijn van de Piratenpartij. Want vrouw én piratenpartij (alles waar zij voor staan).
Ik heb maar twee (politieke) wensen:
1. Dat Mark Rutte geen minister-president meer is. Één voorbeeld waarom. Hij is een doordrammer voor BV-NL, en hij luistert niet. Rutte tegenover Theo Maassen. https://www.youtube.com/watch?v=tAWBnl0kiTY
2. Dat de scholen om tien uur beginnen in Engelse tijd. (eigenlijk drie wensen dus).
Want; ik wil geen actieve mensen (en zeker geen overactieve, zie Rutte), ook geen gezapige mensen, maar uitgeslapen mensen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Janos

Meh. Door te kiezen op vrouwen boven het aantal geprognosticeerde aantal zetels zullen er gemiddeld genomen meer vrouwen in de Kamer komen, soit, maar dat gaat voor een deel ten koste van vrouwen. Ik vind dat lastig hoor.

Pak GroenLinks. Momenteel tussen de 9 en 12 zetels in de peilingen. Als je het advies volgt van ‘stem op een vrouw’ moeten mensen gaan stemmen op nummer 14, 16 en 17 (of nog hoger op de lijst). Stel, die campagne is supersuccesvol en die komen er alle drie in met voorkeursstemmen, en GroenLinks haalt 11 zetels. Gefeliciteerd, dan hebben we 3 vrouwen (op 9, 10 en 11) vervangen door 3 andere vrouwen. En bij de vrouwen die er dan niet inkomen zijn een vrouw in een rolstoel, een vrouw met een hoofddoek en een vrouw uit een boerengezin uit de achterhoek. En dat hebben we dan gedaan in naam van de diversiteit.

En dat is nog los van het feit dat één van die drie vrouwen die er dan niet in komt Lisa Westerveld is, een van de beste Groenlinks-Kamerleden de afgelopen decennia.

Dit, in combinatie met wat ik eerder schreef in de comments van de serie over politieke partijen (lijsten worden zorgvuldig samengesteld en er wordt heel goed nagedacht over de volgorde) is precies de reden dat ik moeite heb met deze campagne. Vorige verkiezingen vloog Lisa er bijna uit, ook omdat ze net ‘onder het stippenlijntje’ stond bij Stem op een vrouw waar je niet op hoefde te stemmen op basis van de peilingen – ze kwam er gelukkig nog in op eigen kracht met een voorkeursstem, maar dat was op basis van een krappe 300 stemmen.

Nou ja, hierbij tussen de regels door ook gelijk mijn onofficiële stemadvies: stem op een Sargassiaan (https://sargasso.nl/author/lisawesterveld/ ), stem Lisa!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 P.J. Cokema - Reactie op #5

Je betoog is voor mij reden om geen onderscheid te maken tussen boven of onder de stippellijn. Ik nomineerde dan ook één kandidaat die al in de 2e Kamer zit. Gewoon omdat het een sterke kandidaat is (net als Westerveld trouwens).

Maar voor het goed begrip: als GL Westerveld hoog genoeg op de lijst zet op een verkiesbare plaats zet (is nu het geval er vanuit gaand dat GL wederom zo’n 14 zetels haalt) dan is er toch niks aan de hand?

  • Volgende reactie op #5
#5.2 Janos - Reactie op #5.1

Ja, heel fijn dat je dat niet doet inderdaad (onderscheid boven / onder de stippenlijn), dat deel van mijn comment was gericht aan de campagne, niet op jouw stuk. Lisa Westerveld had natuurlijk hoger op de lijst gemoeten (wat mij betreft wel een dikke steek die de selectiecommissie heeft laten vallen), op basis van resultaten, maar ook meer ‘politieke’ indicatoren als zichtbaarheid in media en op social media, en omdat ze de tijd neemt om met de doelgroepen te praten waar haar beleidsterreinen mee te maken hebben (jongeren, scholieren/studenten/docenten, sporters, mensen in de jeugdzorg). Maar de selectiecommissie heeft haar (veel te laag) op 10 gezet, waardoor het nu toch nog spannend is. In de peilingen staat GroenLinks soms op 14 (de laatste tijd is 12 geloof ik het max), en soms op 9. In dat laatste geval gaat het dus al mis, en ook met twee of drie zetels meer gaat dit mis als al te veel mensen gehoor geven aan de oproep van de ‘stem op een vrouw’ campagne.

#5.3 Rigo Reus - Reactie op #5

En, ook niet onbelangrijk, Lisa Westerveld houdt van metal.

  • Vorige reactie op #5
#6 P.J. Cokema

We hebben nu 6 nominatIes (Renske Leijten, Sylvana Simons, Lisa Westerveld, Kati Piri, Esther Ouwehand, Mirjam van Rijn) binnen. We zoeken dus nog minstens 44 andere vrouwen om aan een mogelijke 50 – 50 verdeling op de kamerzetels te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Janos - Reactie op #6

150 stoeltjes toch?

#7 Jos van Dijk

Een overzicht van Europese cijfers over vrouwen in de politiek: Gelijkheid is nog ver te zoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie