CIA liet Spaans bedrijf Assange bespioneren

NIEUWS - Tijdens zijn verblijf in de ambassade van Ecuador in Londen heeft Julian Assange altijd vermoed dat hij werd afgeluisterd.

Het Spaanse Hoogerechtshof is een onderzoek begonnen naar het bedrijf UC Global S.L. dat de ambassade van Ecuador in Londen moest beveiligen, schrijft de Spaanse krant El Pais. Het bedrijf blijkt van de CIA opdrachten te hebben aanvaard om Assange tijdens zijn verblijf daar af te luisteren. David Morales, de eigenaar het bedrijf zou audio- en video-opnames van ontmoetingen van Assange met zijn advocaten en medewerkers hebben overhandigd aan de Amerikaanse geheime dienst.
Morales, een militair op verlof, was ingehuurd door de geheime dienst van Ecuador voor de beveiliging van de ambassade. Na een bezoek aan een beurs voor security-bedrijven in Las Vegas vertelde hij zijn naaste medewerkers onder geheimhouding dat hij opdrachten van de CIA had aanvaard: “We are playing in another league. This is the first division,”.

In december 2017 organiseerde Morales een ontmoeting tussen het hoofd van de Ecuadoriaanse geheime dienst en Assange over een mogelijke overdracht naar een ander land. Morales maakte van dat gesprek opnames die hij ter beschikking stelde van de Amerikanen. Direct daarna vaardigde de VS een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Assange.

Morales zorgde ook voor drie gescheiden streaming diensten van de opnames in de ambassade: een voor Ecuador, een voor zijn eigen bedrijf en een die kennelijk bedoeld was voor de Amerikanen. Microfoons werden geïnstalleerd in de brandblusapparatuur en ook in het vrouwentoilet. Daar ontving Assange, die buitengewoon argwanend was en overal afluisterapparatuur vermoedde, zijn gasten ook wel voor vertrouwenlijke gesprekken.

Assange zal zich dan ook niet verbazen over de activiteiten van UC Global S.L.. Nog voordat hij uit de ambassade werd gezet maakte Wikileaks al bekend dat er een onderzoek naar afluisterpraktijken liep. Video- en fotomateriaal was in Spanje opgedoken bij afpersers die dachten er geld aan te kunnen verdienen.

Gevangenisstraf verlengd

Dit voorjaar is Assange met geweld uit de ambassade van Ecuador gezet. Hij werd onmiddellijk door de Britse politie aangehouden en gevangen gezet omdat hij zich had onttrokken aan Justitie toen hij in 2010 op borgtocht werd vrijgelaten na een dreigende uitlevering aan Zweden. Inmiddels heeft Zweden afgezien van het verzoek om uitlevering. De straf voor overtreding van de verplichtingen verbonden aan zijn vrijlating op borgtocht zit er nu ook op. Assange zou dus op vrije voeten moeten komen, maar dat gaat niet gebeuren. Assange blijft vastzitten totdat volgend voorjaar zijn uitlevering aan de VS zal worden behandeld. De angst is groot dat hij opnieuw de benen zal nemen of elders asiel gaat zoeken. Volgens Craig Murray is dat een ernstige schending van zijn rechten. Hij verwijst daarbij naar het standpunt van een VN commissie die eind vorig jaar al tot de conclusie kwam dat Assange zonder problemen de ambassade van Ecuador zou moeten kunnen verlaten en dat de Britten hem zonder duidelijke aanklacht niet zouden mogen vasthouden.

Foltering

Vorige week zaterdag vond een kleine demonstratie plaats bij de Belmarsh gevangenis waar Assange is opgesloten. Labour-MP Chris Williamson laakte bij die gelegenheid de houding van de Britse regering in scherpe bewoordingen. ‘We hebben een morele plicht om te vechten voor Julian Assange, wiens enige misdaad is het ontmaskeren van oorlogsmisdaden door de VS en het misbruik van de staatsmacht,’ zei hij. Hij bekritiseerde de nonchalance waarmee de huidige regering omgaat met mensenrechten. Het Verenigd Koninkrijk behandelt Assange volgens hem zoals dat in een ‘derderangs dictatuur’ zou gebeuren.

John Shipton, de vader van Assange, spreekt van marteling. Hij bezocht zijn zoon in augustus en schrok van zijn achteruitgang. ‘Hij was een beetje beverig en lijdt aan angst. Hij is veel afgevallen. Het is erg pijnlijk en het wordt alsmaar erger.’ De journalist John Pilger, die hem eerder al bezocht bevestigt deze verontrustende berichten.

De speciale VN-rapporteur voor foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing Nils Melzer bracht in mei een bezoek aan Assange. ‘Het was duidelijk dat de gezondheid van Assange ernstig werd aangetast door de extreem vijandige en willekeurige omgeving waaraan hij al vele jaren werd blootgesteld,’ zei de expert.Het belangrijkste is dat Assange, naast lichamelijke kwalen, alle symptomen vertoont die kenmerkend zijn voor langdurige blootstelling aan psychologische marteling, waaronder extreme stress, chronische angst en intens psychologisch trauma.’ Zijn eindoordeel is vernietigend voor het VK en de VS: ‘In 20 jaar werk met slachtoffers van oorlog, geweld en politieke vervolging, heb ik nog nooit een groep democratische staten gezien die een enkel individu zo lang isoleerden, demoniseerden en misbruikten met zo weinig respect voor de menselijke waardigheid en de rechtsstaat. De straf van Julian Assange moet hier en nu eindigen.’

[dit artikel is eerder gepubliceerd op het blog Klokkenluiders en Persvrijheid]

Reacties (11)

#1 Cerridwen

Het is Assanges eigen keus om jarenlang in de ambassade van Ecuador te zitten, om uitlevering voor een zedenzaak te voorkomen.

De Amerikanen hadden redenen genoeg om hem te willen afluisteren; helaas heeft dat niet voorkomen dat hij samen met de Russen Trump heeft geholpen in zijn verkiezingscampagne.

Assange is niet alleen maar slachtoffer, er ligt nu een aanklacht en een uitleveringsverzoek, dus de Britse rechters kunnen niet anders dan dat in overweging nemen en dat ze hem niet geloven dat hij niet zal vluchten mag geen verbazing wekken.

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: De aanklacht van de Democraten (DNC) tegen Wikileaks over inmenginging in de verkiezingscampagne is eind juli door de rechtbank afgewezen.. De rechter erkende Wikileaks ook als persorgaan dat beschermd wordt door het First Amendment.
Dat de Amerikaanse staat dat niet doet is het probleem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

@2: Dus? Dan is het ok of zo wat jou betreft?

Het kan niet zo zijn dat je in het ene geval de beslissing van rechters ter discussie stelt (britse rechters houden Assange langer vast vanwege uitleveringsverzoek en vluchtgevaar), en in het andere geval een rechterlijke uitspraak gebruikt om een inhoudelijk punt te maken (wikileaks deed niets fout, want een rechter in de VS heeft een aanklacht van de DNC niet-ontvankelijk verklaard).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 beugwant

Waarop baseert Melzer dat de VS en het VK democratische staten zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jos van Dijk

@3: Waarom niet? Het langer vasthouden van Assange is ook volgens de VN-commissie niet houdbaar. De beschuldigingen tegen Wikileaks inzage de hack bij de Democraten houden voor de Amerikaanse rechter geen stand. Het is niet anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 KJH

@5: Gelukkig gaat de VN niet over Engels recht. Assange zit vast omdat hij zich aan zijn aanhouding heeft onttrokken. Dat in Nederland dat soort dingen (wegrijden voor de politie, ontsnappen, wij moeten nu eenmaal altijd de nobele Robin Hoods beschermen) niet bestraft worden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jos van Dijk

@6: Even lezen. De straf voor het zich onttrekken aan zijn aanhouding heeft hij inmiddels uitgezeten. Hij wordt vastgehouden in afwachting van een uitspraak van de rechter over zijn uitlevering aan de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 KJH

@7: Oh ok. Ik dacht dat ‘ie nog een klein stukkie moest. In dat geval valt ‘ie natuurlijk onder het recht om niet te lang te worden vastgehouden hangende een beslissing. Mijn excuus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

@3: heb je je wel eens afgevraagd waarom die e-mails van de Democraten Trump hebben geholpen.
Assange heeft alleen maar de vuile was van de Clinton Foundation en de Democratische Partij buiten gehangen.
Als een klokkenluider een telefoongesprek van Trump naar buiten brengt, sta jij te juichen. Maar de mails van Hillary naar buiten brengen vind jij kennelijk heel iets anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Cerridwen

@5: En de Britse rechter heeft bepaald dat Assange hangende het uitleververzoek blijft vastzitten, vanwege vluchtgevaar. Het is niet anders Jos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Karin van der Stoop

Er is geen enkele rechtvaardiging te bedenken voor de behandeling van Assange. Het is inderdaad gewoon marteling. Punt.

  • Vorige discussie