The Big Picture maakte een mooie serie recente nieuwsfoto’s uit Indonesië. Het thema: hoe dit uitgestrekte land met haar 230 miljoen inwoners gebruik maakt van haar (ooit nog) overvloedige natuurlijke hulpbronnen. Aardolie, goud, vis, palmolie, ontbossing en overstromingen. De orang oetan op onderstaande foto had geluk, nadat zijn leefgebied was veranderd in een palmolie plantage werd hij verdoofd en naar een plek gebracht waar voorlopig nog niet gekapt wordt.
Reacties (6)
Ah, nr 19, me and my monkey. Verder krijg ik de indruk dat het nogal een smeerboel is Indonesië, indruk of werkelijkheid?
Ja het is daar een smeerboel, je hebt op de wereld drie grote gebieden met tropisch bos: Amazone, Congo-bekken en Indonesië. Die laatste regio staat er het slechtste voor en daar zal het bos het eerste bijna volledig verdwijnen.
Oke, smeerboel, maar het is verder kaalgebulldozerd daar geen orang oetan of niks verder, alleen wat boeren en bouwvakkers die blijven…die zorgen dan zelf wel voor een regenton schoon drinkwater maak je daar maar geen zorgen over…
De orang-oetang is zo’n mooi dier. Ik had geen idee dat Indonesië er zo slecht aan toe was, bij tropisch bos gaat het bijna altijd over de Amazone. Onderwijl wordt in Indonesië een enorm gebied leeggeroofd. Alles van waarde is weerloos.
Heel Sumatra wordt leeggekapt (een van ’s werelds grootste eilanden!!), vooral ook vanwege de enorme houtbehoefte in China. ’t Gebeurt veelal ook illegaal, de endemische corruptie maakt ’t probleem alleen maar erger. Misschien dat de economische crisis de vraag wat zal laten afnemen…
Hoe zit het met het Congobekken eigenlijk? Of is de instabiliteit daar dusdanig groot dat de bomen er juist veiliger zijn?