De ruggengraat van Angela Merkel

Afgelopen zondag verscheen Angela Merkel in de politieke talkshow van Anne Will. Iedereen die dacht dat ze in de aanloop naar enkele belangrijke deelstaatverkiezingen naar rechts zou schuiven inzake de vluchtelingencrisis, kwam bedrogen uit. We gaan het zo doen, zoals ik het bedacht heb, was de boodschap. Er is geen plan B.

Rückgrat was een veel gebezigd woord op twitter tijdens het interview. Ze heeft een lijn gekozen en daar houdt ze aan vast. Door deelstaatsverkiezingen laat ze zich niet afleiden. Dit tot wanhoop van partijgenoten, die dit keer voor het eerst geconfronteerd worden met een electoraal risico aan de rechterkant in de vorm van de AfD. Of wacht, ze laat zich niet afleiden? Het lijkt er soms op dat ze de deelstaatverkiezingen gebruikt om lastige partijgenoten op hun nummer te zetten.

Neem Baden-Württemberg. Dat heeft een groene premier, Winfried Kretschmann, die met de sociaal-democraten regeert. Het CDU hoopte deze keer onder Guido Wolf terug te kunnen komen. Maar waar Wolf afstand neemt van Merkel, laat Kretschmann niet na de kanselier volop te prijzen voor haar vluchtelingenbeleid. De waardering is wederzijds, al laat Merkel de volgende fotogelegenheid even aan zich voorbijgaan. In de laatste peilingen zijn de Groenen de grootste partij.

In Rheinland-Pfaltz verwoordt Julia Klöckner, vaak genoemd als opvolger van Merkel, de kritiek op de kanselier. Ook Klöckner hoopt namens de CDU de macht terug te grijpen van een rood-groene coalitie. In de jongste peilingen moet het CDU een beetje inleveren, maar valt vooral op dat de kiezers Klöckner niet meer zien zitten. Afstand nemen van Merkel blijkt toch niet zo’n meesterzet. De kanselier zelf doet alsof er niets aan de hand is tussen haar en Klöckner.

De CDU achterban is ongeveer fifty-fifty verdeeld over het vluchtelingenvraagstuk. Een standpunt dat iedereen binnenboord houdt, bestaat dus niet. Opschuiven naar rechts haalt misschien stemmen terug van de AfD, maar verliest ze aan de Groenen. Dan kun je als machtspoliticus het beste een standpunt kiezen en daaraan vasthouden, zodat je in elk geval niet het imago van draaikont krijgt. Wolf, Klöckner en andere dissidenten onder de Duitse christendemocraten hebben nog veel te leren van de cheffin.

Reacties (12)

#1 beugwant

In het politieke schaakspel denkt ‘Mutti’ vele zetten vooruit.

  • Volgende discussie
#2 Christian Jongeneel

Mutti kijkt vooral naar de peilingen. Acht punten erbij in de vertrouwenspeilingen sinds vorige maand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lutine

@1

Met dien verstande dat ze een bepaalde koers voor ogen heeft.
Ze wil bepaalde waarden overeind houden die te maken hebben met zowel het bruine als het rode verleden.

Enerzijds bewonder ik haar politieke moed, anderzijds betwijfel ik of het effectief is. Maar dat kan natuurlijk ook betekenen dat ik niet over die moed beschik;-)

Hoe dan ook: ze speelt hoog spel. Het is de vraag of de nationalistische reflexen onder controle blijven. Een Duitse Wilders zou een regelrechte ramp zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Nietingelogd

Duitsland is nog steeds behoorlijk politiek correct. Al wint de AfD sinds oktober vorig jaar wel wat in de peilingen, van 5 naar 10%. CDU/CSU zakt sinds september vorig jaar 5%.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/sonntagsfrage-umfragen-zu-bundestagswahl-landtagswahl-europawahl-a-944816.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bernard Weiss

Merkel is niet eerder tevreden dan wanneer heel Europa naar de kloten is. Doet sterk denken aan een eerdere Duitse regeringsleider.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Le Redoutable

“Opschuiven naar rechts haalt misschien stemmen terug van de AfD” Het oplossen van de vluchtelingen crisis is geen politiek tactisch vraagstuk, maar een praktisch vraagstuk. Duitsland kan simpelweg niet nog jaren een miljoen immigranten per jaar verwerken, zonder zijn sociale en economische structuur te vernietigen.

Linkse landen als Frankrijk, Zweden en Griekenland hebben al veel zwaardere maatregelen genomen om de immigratiecrisis aan te pakken, het is dus niet en kwestie van naar links of naar rechts schuiven, maar pure bestuurskundige noodzaak voor alle politieke leiders. Duitsland staat in Europa bovendien alleen zijn standpunt om alle grenzen open te zetten, dat kunnen ze democratisch nooit lang volhouden. Merkel is met een politieke zelfmoord actie bezig, ze kan wel met oogkleppen op blijven volhouden op haar verkeerd ingeslagen weg, maar uiteindelijk zal die doodlopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lutine

@5

De enige overeenkomst met die ‘eerdere Duitse regeringsleider’ is dat Merkel koersvast is. Bij die vorige leidde dat tot de totale ondergang. Wellicht dat Merkel’ s koers tot de totale overgang leidt. Een transitie naar een Europa waar ik ook niet meer in durf te geloven.

De geschiedenis zal wel oordelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Kilgoretrout

@7: nou we toch al in de Godwin zitten:
Hitler koersvast? Daar zal Stalin het niet mee eens zijn ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jos van Dijk

@5: Integendeel! Merkel houdt juist vast aan een Europese oplossing van het vluchtelingenvraagstuk, terwijl overal elders (vermeende) eigen belangen van natiestaten voorop worden gezet. Hadden we maar meer Europese regeringsleiders zoals zij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Nietingelogd

@9: eerst veroorzaakt ze zelf een crisis om dit dan proberen af te schuiven op de rest. Logisch dat de rest daar dan weigert aan mee te werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Stoic

@10. Dat is niet logisch; dat is economisch (minimale inspanning voor maximaal resultaat). Eigen economie eerst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jos van Dijk

@10: Heeft Merkel de oorlogen in Syrië, Irak en Afghanistan veroorzaakt? Het is nogal wat om iemand die consequent en oprecht oplossingen probeert te vinden te beschuldigen van de oorzaak van de crisis.

  • Vorige discussie