Fotografie als kunst, ofwel kiekjes met een grote ‘K’. Foto’s die niet zomaar tot stand komen maar geënsceneerd of gemanipuleerd worden tot ze de expressie krijgen die foto’s meer dan toevallig gelukte kiekjes maken. Dat is kunstfotografie.
Sommigen zweren bij het ouderwetse handwerk. Tijd, licht, beweging vangen op de gevoelige plaat en in de donker kamer er dimensies aan toevoegen. De gevoelige plaat is bits en bytes geworden, de donkere kamer heet tegenwoordig photoshop.
Laten we eens kieken.
Kiek verder……..
Blader ook eens in de fotoalbums van Teun Hocks, Peter Day, Shinichi Maruyama, Tommy Ingberg, Stefano Bonazzi, Markus Reugels, Nicholas Scarpinato, Elke Andreas Boon en Martin Stranka.
Foto’s in het echt zien?
Tot en met 1 juni werk van Viviane Stassen in het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam).
In het Fotomuseum Den Haag van 17 mei tot 24 augustus: Machiel Botman.
Tot 11 mei in FOAM (fotomuseum Amsterdam): Taiyo Onorato en Nico Krebs.
In het Huis van Marseille (Amsterdam) van 14 juni tot 7 september werk van Guidi Veramente.
Tot 8 juni in het FOMU (fotomuseum België – Antwerpen): Rinko Kawauchi en Ed van der Elsken.
Reacties (8)
Je vraagt je bijna af of over 20 jaar alle selfies als uitingen van kunst zullen worden gebruikt/gezien.
Misschien eens tijd voor een sargassopoll in een weekend een lijstje van tien favoriete fotografen. Altijd interessant om zo nieuwe fotografen en hun werken te leren kennen.
@2: Ik denk niet dat veel Sargassolezers 10 favoriete fotografen zullen ophoesten. Zeker als het alleen om kunstfotografie gaat.
Geef maar eens een schot voor de boeg. Kijken wie er meer volgt wie weet kunnen we hier volgende week zondag zo’n lijst bekend maken.
@1: The New Yorker kwam in februari met 24 ‘selfies’ van fotografen. Kijk, wie zulke selfies maakt hoeft geen 20 jaar te wachten maar kan vandaag al in het museum opgehangen worden.
Desiree Dolron, Anouk Steketee en Gerard Fieret als Nederlandse fotografen en Philippe Herbet, Carl de Keyzer en Marcel Le Francq voor België. Verder buitenland denk ik nog even over na. Verder zit ik in de auto en heb ik voor links even weinig mogelijkheden.
@Peter, je hebt er toch nog aardig wat weten te vinden.
@5: Mooie lijst. Ben benieuwd of andere lezers ook zo’n lijstje fotografen hebben
http://www.vivianmaier.com/
Damn, dan gaat het over kunstfotografie terwijl het ‘kiekjes’ heet. En ik ben juist nooit zo overtuigd van de kunstfotografie, en houd juist van het rommelige kiekje. En niet van perfecte foto’s perfect in compositie, lijnenspel, afwerking, esthetiek, (ook al is Olaf erg goed natuurlijk) technisch en het verhaal erachter. En waarom moeten ze altijd zo intimiderend groot afgedrukt zijn? Tenminste, dat is mijn ervaring als ik in musea ben: foto’s hangen daar vaak 1.5 meter bij 2 meter, of zoiets. En ze nemen zichzelf ook altijd zo serieus.
Nou las ik vroeger OOR, dus ook ik ben groot geworden met Corbijn, vandaar misschien ook nog mijn voorkeur voor zwart/wit en grofkorrel. Ik was enkele keren op de Noorderlicht tentoonstelling, maar niet dat mij het werk van een specifieke fotograaf is bijgebleven, ja Vivian Maier, maar zij was een buitenbeentje. En ik hou misschien meer van de daagse nieuwsfoto zoals je die ziet in de Volkskrant, NRC en Trouw. Dat vind ik interessant: waarom die keuze, waarom die uitsnede? En soms zitten er missers tussen, ook in combinatie met de onderschriften.