Politie houdt mensen op basis van uiterlijk aan

Serie: ,

‘Politiecontroles op basis van uiterlijk zijn een onderschat maatschappelijk probleem,’ zegt Jair Schalkwijk van Stichting Doetank, ‘deze film toont het topje van de ijsberg.’ Met de film wil de Doetank laten zien dat preventief politiewerk veel ruimte overlaat voor de oordelen van individuele agenten. Schalkwijk: ‘Vooroordelen spelen een te grote rol in het handelen van politiemensen.’ Dat bleek eerder al uit onderzoek van Sinan Cankaya en recent weer uit een rapport van Amnesty International. Op 28 oktober organiseert Doetank een avond in de Melkweg met onder andere Ahmed Marcouch, rapper Gikkels en Sinan Cankaya over het onderwerp.

Reacties (13)

#1 kevin

Schokkend. Het zit hem in afwijkend uiterlijk en afwijkend gedrag. Mensen vinden van alles verdacht dat op zichzelf helemaal niet verdacht is.

Zo ken ik een verhaal uit de eerste hand, van een blanke Nederlander die in Texas te voet naar zijn werk ging, terwijl men daar voor alles de auto pakt. Hij had een project voor een korte tijd en sliep een kilometertje of wat van het kantoor. Inwoners van een gated community waar hij ’s morgens en ’s avonds langs kwam, hadden de politie gebeld, die hem op niet mis te verstane wijze duidelijk maakten dat naar je werk lopen ab-so-luut niet getolereerd zou worden omdat die mensen in de gated community daar zo nerveus van worden. Ook al is het op zich niet verboden, de politie zou ze daadwerkelijk oppakken als ze het nog een keer deden, om meer telefoontjes te voorkomen. “Je moet gewoon normaal doen en dan is er niks aan de hand”. Zo is de mentaliteit, bij politie en burgers gelijk.

#2 Joop

Hoe zat het ook al weer hoorde ik een journalist zeggen, vooroordelen zijn in de meeste gevallen waar? De uitzonderingen bevestigen de regel. Mensen zeggen dat ook graag, hij ziet er zo onverzorgd, armoedig en asociaal uit, maar hij heeft een gouden hart. Dan zeggen ze eigenlijk dat de rest van de mensen die aan de omschrijving voldoen niet deugen.

#3 houtman

@1:
Iets dergelijks is mij in de VS ook overkomen toen ik te voet ergens naar toe ging.
Ik werd onmiddellijk aangesproken op wat ik van plan was.
Joggen kan wel, dat is niet verdacht.

#4 Karin

@0:
Wat een slechte kop zeg. De politie houdt wat? Van? Vast? Aan?

Edit: Thanks, aangepast.

#5 gronk

@1: Land of the free!

#6 McLovin

Hopelijk gaat de politie dit gedrag ook rond 5 december volhouden: vasthouden al die zwarten in een apepakkie!

#7 Aesir

‘Criminaliteit en correlatie met uiterlijke eigenschappen zijn een realistisch maatschappelijk fenomeen,’

‘Vooroordelen spelen een essentiele rol in het praktisch functioneren van mensen.’

Fixed

#8 aynranddebiel

@2
Ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed :)

#9 piet de nuttige idioot

’t ergste is dat mensen geneigd zijn in de contramine te gaan en het vooroordeel gaan bevestigen. Een goeie Hollandse gewoonte die ‘geuzengedrag’ genoemd wordt.
Ook te overdenken: het percentage ‘verdachten’ uit bepaalde groepen waar altijd mee geschermd wordt…

#10 Joost

Veel vooroordelen zijn meer dan gemiddeld waar. Maar meestal nog steeds atypisch voor het gemiddelde lid van de groep. En dat is het probleem.

#12 sikbock

@11: in de wijk wonen natuurlijk hoofdzakelijk allochtonen, dus of het bij themablog past weet ik niet… linkt iig wel met de tag “politie”

#13 analist

@7: Criminaliteit en correlatie met uiterlijke eigenschappen zijn een realistisch maatschappelijk fenomeen

Hier staat niks, in ieder geval geen Nederlandse zin. Probeer het nog een keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*