Kantoorbaan in Buenos Aires voor iemand die vloeiend Nederlands spreekt en Spaans op een behoorlijk niveau beheerst. Werktijden: maandag tot en met vrijdag, van half drie tot half twaalf (voor de goede verstaander: half drie ’s nachts tot half twaalf ’s middags). Vergoeding: 2400 pesos per maand, plus 200 pesos taxivergoeding om op het werk te kunnen komen.
Bovenstaande kantoorbaan werd mij onlangs aangeboden. Argentijnse vrienden vonden het lang geen gek aanbod. Vooral de verdiensten lagen op een behoorlijk niveau. De meesten van hen verdienen minder (een boekhouder: 1800 pesos per maand, een secretaresse: 1500 pesos). Bij de huidige koersen komt 2400 pesos neer op ongeveer 550 euro. Daarvoor werk je dan 40 uur per week, met iedere dag verplicht een uur pauze. Daglicht in kantoorruimtes is zeldzaam, net als werken in een ruimte met minder dan honderd man erin. Je salaris krijg je keurig uitbetaald op de allerlaatste dag van de maand, deels in geld, deels in bonnen die je vervolgens mag/moet uitgeven bij bepaalde supermarktketens en winkelgroepen.
Vakantie krijg je ook, namelijk twee weken per jaar. Twee weken per jaar betekent tien werkdagen. Wie vijf jaar trouw blijft aan een bedrijf wordt opgeschaald naar vijftien vakantiedagen en na tien jaar worden het er zomaar twintig. Luxe!
Ziek melden kan natuurlijk ook: je hoeft alleen maar een doktersattest te overleggen (soms twee) en keurig thuis te wachten tot de arts van het bedrijf op bezoek komt. Overigens krijgen de meeste kantoorwerkers een jaarlijkse verplichte medische check op het bedrijf. Er komt dan een grote truck met een mobiele spreekkamer/lab naast het kantoor te staan en alle medewerkers gaan door de scanner. Benieuwd wat er dan met je gebeurt als je HIV-positief blijkt….
Maar kantoorwerkers hebben het nog goed. Arbeiders verdienen aanzienlijk minder en werken onder volkomen bizarre veiligheidsomstandigheden. Bijgaande foto toont een alledaags beeld van een installatiemonteur, acht hoog, zonder veiligheidskabel, oplettende collega of wat ook…
Maar goed, werkloos zijn is nog minder aantrekkelijk: de bijstand bedraagt momenteel 150 pesos per maand, grofweg 35 euro. Het leven is hier natuurlijk goedkoper, laten we zeggen dat alles ongeveer een kwart kost van wat het in Nederland doet…. Omgerekend een bijstand van 140 euro, dus.
Ik probeer mensen hier wel eens uit te leggen dat Nederlandse overheidsdienaren 24 vakantiedagen hebben, plus 24 ADV dagen. Plus ouwelullendagen. Dat ze zich telefonisch ziekmelden als ze een feestje gehad hebben en dat dat volkomen normaal gevonden wordt. Er zijn geloof ik filosofen die van mening zijn dat we in het westen in de decadente fase van onze beschaving beland zijn en dat het wachten is tot de hordes van elders ons ten val brengen. Ik zou het de hardwerkende Argentijnen bijna gunnen…
Reacties (30)
En hoe komt het, dat wij hier meer verdienen?
Mwahhh. Daar staat tegenover dat half Nederland met een toetsenbord de hele dag aktief aan het heen- of terugneuken is (ja, dat vervelende) terwijl de volbloed Argentijnen ieder uurtje met vrienden en zelfs onbekenden samen een liedje gaan zingen. En soms gezellig een aaitje en een glanzende blik… Nee, kom daar hier eens om.
hmmm, m44, ik kom nu al twee jaar dagelijks in allerlei kantoren hier in buenos aires. heb ze nog nooit een liedje zien/horen zingen… en de glanzende blikken en aaitjes vallen ook mee (of tegen). ze drinken wel veel mate, met zijn allen, dat zie ik in nl inderdaad niet gebeuren.
damn. Betekent wel dat Olaf en jij zo van stek kunnen switchen.
@#1: Volgens mij verdienen wij meer omdat onze baas meer verdient omdat wij hem meer betalen omdat zijn produkten duurder zijn omdat die baas behalve dure werknemers ook nog eens aan dure wetgeving moet conformeren en moet vechten met andere bazen om een kantoorpandje te krijgen in ons veel te volle land waarin iedereen zich de tering werkt teneinde andermans kinderen te subsidieren en zich de pleuris concurreert met zijn buurman om maar een huisje met een stukje grond te kunnen betalen dat net ietsje groter is dan een postzegel en waar de gemiddelde Argentijn, die gemiddeld ruim 28 keer zoveel land per persoon heeft (niet in bezit, maar op zijn minst om over uit te kijken danwel doorheen te wandelen) als de gemiddelde Nederlander omdat die gemiddelde Nederlander al sinds jaar en dag subsidie krijgt om kinderen te fokken om ons werkkamp draaiende te houden. Daarom?
Wat kost een huis, een brood of een auto in Argentinie?
Ik breng het misschien wat bot, maar welvaart is ook niet alles. Welvaart is enkel de garantie dat je je allemaal zo lang mogelijk kapot werkt zodat je maar zoveel mogelijk troep kunt aanschaffen die je niet nodig hebt. Van mij hoeft het niet, doe mij maar een paar hectare grond en wat dooie bomen om een hut te bouwen en je hoort mij niet klagen. Maarja dat lukt niet, want die hectares en die bomen zijn al lang en breed opgekocht door de met projectontwikkelaars samenzwerende overheid. Van mijn centen, zo zag ik gisteren in een of andere VPRO-documentaire over “landroof”.
Er is ergens een grens, waarboven welvaart enkel betekent dat je je kapot moet werken voor troep die je niet nodig hebt. Op die grens is de mens het gelukkigst. En dan zit Argentinie misschien iets onder die grens, wij Nederlanders zitten er mijns inziens mijlenver boven en zijn waarschijnlijk aanmerkelijk minder gelukkig dan de gemiddelde Argentijn.
Was Argentinie niet ooit een van de rijkste landen ter wereld? Hoe diep kun je zakken…
En je zult het verdomme niet geloven, maar dat laatste, dat Argentijnen het meer naar hun zin hebben dan Nederlanders, wordt zowaar bevestigd door de Happy Planet Index:
http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index
Dus waar hebben we het nou helemaal over?!
Mijn reactie op mijn eigen reactie #5 is in de het een spamfilter blijven hangen denk ik:(
@5: huis kost rond de 100.000 US dollar (ongeveer 300.000 pesos) veel mensen kunnen geen hypotheek krijgen, omdat dat met inflatie hier nogal een lastig produkt is…
brood kost 4,5 pesos, 1 euro dus.
een liter bier kost ongeveer 70 eurocent in de supermarkt, een glas bier in de kroeg rond de anderhalve euro. een taxirit van een km of 3 doet vier euro.
een renault clio kost 45000 pesos, dus 10.000 euro…..
Aangezien ie maar blijft hangen, hier nog een poging tot mijn gespamfilterde reactie: de Happy Planet Index bevestigt mijn vermoeden uit #5, namelijk dat de Argentijnen het een stuk beter hebben dan ons:
http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index
@#8: En wat kost een perceeltje met een brak huisje op 30km van een grote stad met flink wat land erbij? Verder vind ik het nogal meevallen, eigenlijk. Met name de huizenprijs-salaris verhouding ontloopt Nederland niet echt, mijns inziens.
@#8: In Buenos Aires heb je vanaf zo’n $25000 al een appartement als ik zo een beetje Google. Klinkt utopisch met mijn oerhollandse hypotheek.
This amazing property has 240 Acres, 2 Houses, Stable (for people not horses) Pool, dirt tennis court, 2.5 acres of 8 year old Cabernet Sauvignon, .5 Acre of 8 year old Fruit trees, and 18 acres “vine ready” to expand vineyard.
Voor slechts $275000. Doe mij die maar!
http://www.viviun.com/AD-111599/
@9: de happy planet index… colombia op nummer 2? briljante index, nuttig!
@11: heel goed, land in de buurt van mendoza… in oost-groningen is het leven ook goedkoop, zmc…
Typisch, met geen word er gerept over die arme stumper op de richel, acht hoog, met z’n tube silicone…
Iedereen is ‘m al een huis aan ’t kopen..
He, maar je zegt dat een bijstand van 150 pesos per maand, rekening houdend met dat alles daar 1/4 kost van wat het hier kost, zo’n 140 euro waard is. Dan is de koers pesos-euro dus effectief zo’n beetje 1 op 1 .. en dan is ongeveer 1500 voor een secretaresse, 1800 voor een boekhouder, of een baantje voor 2400, best ok toch? Oke, de vrije dagen, geen daglicht, enz is dan weer een stuk minder, maar als je dat met de VS vergelijkt kom je volgens mij helemaal niet zo slecht uit.
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.374999
Met een fraaie 6e plek in de Happiness Index vraag je je af waarom zoveel Cubanen Cuba ontvlucht zijn/ontvluchten. Verwonderlijk dat Surinamers naar Nederland komen ook.
Nee, nuttig zo’n index.
@17 Confusion of name: index is not a measure of happiness but rather measure of environmental efficiency of supporting well-being in a given country.
Linkjes als 7 zijn te moeilijk ? Drukdrukdruk ? En toch je drukje doen ?
Ik snap de strekking van dit verhaal niet zo. Als je bedoelt dat we in NL/Europa niet zo moeten piepen en klagen, kan ik een eind met je meegaan. Belangrijk is wel hoe mensen zich voelen en wat ze kunnen doen met hun verdiende centjes. Ik vind de Big Mac index daar wel een aardige indicator, en dan zie je dat de Argentijnen het niet heel slecht doen.
Wat betreft de arbeidsomstandigheden van de man op de richel: ooit gehoord van eigen verantwoordelijkheid? Hij zou zelf aan veiligheidsmaatregelen kunnen denken. In NL is dat wel heel erg overgereguleerd en betuttelend.
@15: rekening houdend met dat alles daar 1/4 kost van wat het hier kost
Dat is niet het geval, kijk ook postje #9. Als we bijv. de rivier oversteken naar Montevideo, dan betaal je daar voor een maandje supersnel ADSL (512/128) 40 euro per maand. Elektriciteit: 30 euro per maand (in een huis zonder witgoed) en ga zo maar door.
En ook de suggestie van zmc over de lage woonlasten buiten Buenos Aires gaan niet op. Daar zijn namelijk de 2400 peso banen op één hand te tellen.
In Nederland zijn we erg verwend als werknemers. Je hoeft niet eens zo ver te gaan (Spanje, Portugal bijv.) om verbaasde reacties te krijgen als je het over dingen hebt als: reiskostenvergoeding, auto’s van de zaak, pc-regeling, 35-urige werkweken, thuiswerken etc. Dit natuurlijk allemaal naast een riant basissalaris.
@19
En wat zou in dit geval een goed veiligheidsmiddel zijn? Touwtje om het middel?
Over de index: point(s) taken, ik heb ook gewoon de verkeerde index bekeken, althans het was niet de index die ik in mijn hoofd had. Die heb ik nog steeds niet gevonden, maar wel weeeeer een andere index:
http://umich.edu/news/happy_08/HappyChart.pdf
Daar komt inderdaad iets heel anders uit, Nederland scoort daar een stuk hoger, maar ik zie Argentinie het nog steeds erg goed doen. In ieder geval beter dan bijvoorbeeld Duitsland, Japan en Frankrijk.
@Birdman, #20: Ik heb niks willen suggereren over woonlasten buiten Buenos Aires, ik suggereerde enkel dat ik die villa wel wilde;-)
@ de heren indexfetisjisten: leuk al die indexen, maar ze werken BINNEN een land. wie dus in argentinie leeft en daar blijft kan inderdaad, mits hij een goeie baan heeft, redelijk rondkomen. Maar een stap buiten het land is dus onbetaalbaar (dollar, 3:1, euro 4,5:1) dan kun je met al je indexen niks, terwijl ‘wij’ westerlingen overal voor de lol eens gaan kijken.
@19: eigen verantwoordelijkheid, ja natuurlijk. deze man neemt waarschijnlijk de verantwoordelijkheid voor een gezin. dit werk weigeren is in argentinie geen optie (geen werk, geen eten). in nederland is er wellicht te veel wetgeving, maar hier beslist te weinig!
@ div: over die huizenprijzen: meeste mensen krijgen geen hypotheek, er is ook geen renteaftrek, dus een huis van een ton in US moet je bij elkaar sparen. dat betekent tot je 40ste bij je ouders wonen.
@23 ik snap heus wel dat er voor deze man geen keuze is tussen wel en niet werken, ik suggereer alleen dat vaak het niet nemen van veiligheidsmaatregelen wel een keus is. Heb je deze man gevraagd of hij vrijwillig zonder beveiliging op die richel is gestapt? Ik vermoed van niet, maar correct me if I’m wrong. Het is imho zeer bevooroordeeld om gelijk te suggereren dat deze zielige man daar gedwongen gevaarlijk staat te doen. Nu is het natuurlijk wel zo dat jij daar woont, en ik niet, dus je kan het ongetwijfeld beter inschatten dan ik, maar toch…
Verder denk ik wel dat je het geheel door een zeer westerse/nederlandse bril bekijkt, en dan ook nog een slechte. Je opmerking over het ziekmelden na een feestje vind ik daar een voorbeeld van. Ook in Nederland wordt dat niet normaal gevonden, alleen denken veel mensen dat ze zich de luxe kunnen permitteren. Je kan toch niet zomaar ontslagen worden. Daarbij, in Frankrijk heb je ook een doktersattest nodig voor een ziekmelding. Nu heb ik daar nog geen ervaring mee, maar iets zegt me dat die hier vast heel makkelijk te krijgen zijn. Fransen hebben in het zeer algemeen een licht hyperchondrisch karakter. Dus dat dat nou een goed voorbeeld van slechte arbeidsomstandigheden is, ik weet het niet, hoor.
Interessanter was een blik op hoe goed (of juist niet) het nu in Argentinie gaat vergeleken met vlak na die enorme crash van een paar jaar terug. Is het land al weer een beetje opgeklommen?
ik suggereer alleen dat vaak het niet nemen van veiligheidsmaatregelen wel een keus is.
Het is de verplichting van een werkgever om een veilige werkplaats voor zijn werknemers de verschaffen en te zorgen dat zijn werknemers zich aan de veiligheidseisen houdt. Afschuiven op de werknemer als eigen verantwoordelijkheid is misdadig.
@24: nee, ik heb deze man niet gesproken (leek me niet het moment om hem iets te vragen ;) maar ik zie dagelijks monteurs, schilders, dakdekkers etc vergelijkbare dingen doen. er wordt ook wel eens een staking of actie georganiseerd, maar de veranderingen komen langzaam op gang.
Ja, ik kijk door mijn nederlandse bril (-3) en mijn opmerkingen over ziekteverzuim zijn wellicht gekleurd door ervaringen in mijn nederlandse bestaan (overwegend werkend voor overheden en semi-overheden, waar aan ziekmelden echt niet zwaar getild werd, in elk geval tot drie jaar terug…)
of het hier beter wordt? ja, maar iedereen vreest nu de komst van de volgende crisis. mensen stoppen daadwerkelijk met het doen van uitgaven om zoveel mogelijk reserves op te bouwen en de klap op te vangen, stellen bruiloften uit, zie af van het kopen van een huis etc..structureel is er, laat ik mij vertellen, zeer weinig veranderd in de afgelopen vijf/zes jaar.
@su, 25, maar je bent er als werknemer toch zelf ook bij? En zolang er geen wetgeving is die het de werkgever verplicht maakt ervoor te zorgen, betekent niet dat je als werknemer die verantwoordelijk niet hoeft te nemen. Is hier internationale wetgeving voor die dit bepaalt? Zo niet, dan is het alleen maar afschuiven op de werkgever misschien dan niet misdadig, maar wel een beetje dom.
@26, aha. Bedankt voor de info. Ik weet ook wel dat in NL niet zwaar eraan getild wordt in veel gevallen, maar dat maakt het nog niet okee. Ik hoop van harte voor die Argentijnen dat ze niet weer zo’n klap krijgen en weer in een keer al hun spaargeld kwijt zijn omdat het ineens waardeloos is geworden.
In de tussentijd, stakingen en acties zijn in dit geval een beetje je verschuilen achter de verantwoordelijkheid van een ander. Zou het niet efficienter zijn als ze die energie steken in het nemen van veiligheidsmaatregelen op eigen initiatief?
Oh, en Hanedop, nog een vraagje: is het gezien het gevaar van nog een crash niet beter om een bon voor een bepaalde hoeveelheid voedsel te krijgen dan een bepaald geldbedrag dat zo zijn waarde kan verliezen?
@28: Helaas ArieT, de bonnen hebben een waarde, die dus lekker meedaalt (je krijgt bijvoorbeeld een bon voor 20 pesos aan boodschappen bij supermarkten x, y en z, of een bon voor 5 pesos korting bij aanschaf van x) die bedragen gaan dus gewoon mee met de inflatie…
het enige is dat het je uitgavenpatroon min of meer ‘dwingt’, zouden we in nederland nogal beklemmend vinden, denk ik.
Oh, dat is inderdaad niet goed.