Gepofte pompoen met venkel, pittige yoghurt en vegakip
vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
1 kleine pompoen (ca. 500 g), gewassen
2 knollen venkel
3-4 el olijfolie
200 g volle boerenyoghurt
1 el garam massala
300 g vegetarische stukjes kip van de Vegetarische Slager
2 el fijngesneden platte peterselie
1 gedroogde rode peper, verkruimeld
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schaaf de venkel met een kaasschaaf of mandoline in zeer dunne plakken, bestrooi met zout en peper en schep om met 1-2 el olie. Pof de pompoen, onverpakt, in zijn geheel in de oven in 35-45 minuten gaar. Meng de yoghurt met de massala en zout en peper naar smaak. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de kipstukjes in 6-7 minuten knapperig en gaar (hoeft niet meer met zout en peper bestrooid te worden). Neem de pompoen uit de oven, halveer met een groot mes (let op, de pompoen is heet) en schep met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de pompoenhelften in stukken en bestrooi met zout, peper, peterselie en rode peper naar smaak. Verdeel de venkelsalade over vier borden, schep de kip erop en leg de pompoen ernaast. Schep de yoghurt over de pompoen en bestrooi met de rest van de rode peper, de peterselie en wat achtergehouden venkelgroen.
Reacties (17)
Goed recept maar eh….waar haal ik die vegetarische kip?
Mijn vegetarische slager heeft zich net laten omscholen tot carnivorische groenteboer.
Echter, ook daar heeft hij het moeilijk vanwege de beperkte aanvoer van heliamphora’s en sarracenias.
er staat vegetarische stukjes kip, niet stukjes vegetarische kip (?)
wellicht wordt de maaginhoud bedoeld.
Dat klinkt al een stuk beter. maar de meeste kippen zijn toch al vegetariërs?
Industriekippen zeker. Dat fexitarierverhaal heeft hoopvolle trekjes.
De kippen van mijn ouders eten anders muizen (die slikken ze in hun geheel door).
Misschien is een industriële vegetarische plofkip wel de oplossing maar dan wel met een industriële maaginhoud.
De Vegetarische Slager is een innovatieve winkelier uit Den Haag, maar zijn producten worden landelijk verkocht:
http://www.devegetarischeslager.nl/onze-verkooppunten
Goede timing van Sargasso. Die is net op de vingers getikt lees ik (om een totaal achterlijke reden daar niet van ) – http://www.nieuweoogst.mobi/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTOM_TEXT_VIEW&doc_id=1830062&h=Vega-product%20mag%20geen%20kip%20of%20spek%20heten
Interessant, vegetarische kipstukjes die geen kip mogen heten. An sich begrijp ik dat nog wel, maar laat de voedingsindustrie dan consequent zijn en al die nepkaas die geen kaas is (met name al die nepkaas in lasagnes en op pizza’s) dan ook hernoemen naar ‘melta’. Check Keuringsdienst van Waarde:
http://www.globrands.com/nl/nieuws/onze-namen-in-de-media/464-nepkaas-heet-nu-melta.html
http://www.youtube.com/watch?gl=NL&v=kYM54V3ZO_8
http://youtu.be/miyZw3NQJ8M
http://tvblik.nl/keuringsdienst-van-waarde/kaas-2
De producten van de Vegetarische Slager vind je vooral in reformwinkels en binnenkort ook bij Jumbo. Daar liggen ze dan in het schap van de vleesvervangers. Bijna alle vleesvervangers gebruiken gelijksoortige benamingen. Van enige onduidelijkheid kan nauwelijks sprake zijn. De klacht is dan ook voornamelijk geboren uit angst om marktaandeel te verliezen.
Ik begrijp helemaal niks van vleesvervangers. Je kan toch ook gewoon geen vlees eten. Als ik een vegaburger of vegetarische kip zie, denk ik altijd: ‘zie je wel, een normaal menselijk dieet bevat vlees’.
Vleesvervangers zijn vies, duur en volkomen onnodig maar zijn bedoeld voor kinderen en angstige ouders denk ik.
Je kan ook gewoon geen vlees eten, helemaal waar. Maar soms wil je een recept maken of smaak creëren waar een vleesachtige component in voorkomt. Het is wel onderdeel van onze culinaire cultuur. Als dat vegetarisch mogelijk is, waarom zou je dat dan niet doen?
Die vegetarische tonijn daar ben ik wel erg benieuwd naar:
http://www.devegetarischeslager.nl/shop/vegetarische-slager-lijn/de-vegetarische-slager-tonijn-2-x-150-gram
Nooit meer kip kan ik wel leien maar, tonijn is onverantwoord maar zooo lekker…
Het blijft mij als vegetariër een compleet raadsel waarom er voor vegetarische producten namen be staan als:
Vegetarische schnitzels; vegetarische hamburgers en vegetarische kip.
Het recept lijkt me trouwens zeer lekker :-)
Hier ook. Alhoewel ik zweer bij tofu-blokjes, goed bereid, dat kunnen veel mensen niet ( hint aan de receptlui ! )
Ik vind zoiets als de vegetarische slager wel leuk als een soort van tegencultureel statement van zo kan het ook.
Was lekker! Ook met plofkip. Alleen die pompoen was vrij droog. Is dat onvermijdelijk of een kwestie van eerder uit de oven trekken?