“Geen land, maar water / Geen water, maar land / Land dat op water drijft / Vlak land derhalve / Twee kanalen die elkaar snijden / liggen in hetzelfde vlak / Land waarin gesneden wordt / Water waarin gesneden wordt / Vaarwater“.
Een gedicht van Gerrit Krol, gemonteerd op een door Regina Verhagen 12 meter hoge gemaakte paal, maakte onderdeel uit van Woordenstroom. Twaalf kunstwerken, voorzien van teksten van twaalf dichters of schrijvers werden in 2006 en 2007 langs het Prinses Margrietkanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal geplaatst. Op de afbeelding boven dit artikel zie je een fragment van het werk van Verhagen en Krol. Meer over kunst langs de kanalen tussen Lemmer en Delfzijl lees je hier.
Omdat ons land nu eenmaal doorsneden is met waterwegen, vandaag wat extra zomertips over kunst langs kanalen.
Geen specifiek Nederlandse specialiteit. Door heel Europa vind je vaarroutes die met kunst zijn opgetuigd. In België viert men dit jaar de 150-jarige verjaardag van het kanaal Roeselare-Leie. Onderdeel van alle feestelijkheden is het project Kanal (pdf). Onder het motto ‘Ondernemen is een kunst’ worden bedrijfsgebouwen langs het kanaal voorzien van kunstwerken. Op tien gebouwen tref je werk aan van negen kunstenaars.
Koen Vanmechelen, ‘Ínzicht’ op de gevel van een veevoederbedrijf.
Angelo Vermeulen zet een ‘Habitat for a Commensal’ neer voor een bio-energiecentrale.
Ook bij de zuiderburen, van 1 juli tot 30 september. Beeldenstroom. Vorige edities vonden plaats langs de Schelde, dit jaar wordt het natuurgebied de Kalkense Meersen ook interessant als kunstfietsroute. Met ‘land art’ en bio art’, waaronder Salicetum van Will Beckers.
En deze geluidssculptuur van Nico Parlevliet.
Al vanaf 2002 is Ruud Kuijer bezig met zijn monumentale Waterwerken, langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Volgend jaar wordt de laatste van deze zeven grote sculpturen geplaatst. Hier het in 2007 voltooide ‘Overstag’.
Veel ouder is de kunstroute die langs de Vecht loopt. Kunstwegen begint in het Duitse Nordhorn, volgt het riviertje via Drenthe en eindigt in Zwolle. In het Duitse gehucht Lage, zo’n 12 kilometer boven Ootmarsum, hangt deze broek van Andreas Slominski te drogen.
Uiteraard zijn, naast kanalen en rivieren, ook grachten uitstekende tentoonstellingsruimten. In Zaltbommel zul je tot volgend jaar moeten wachten op de volgende editie van Pracht in de gracht, waar vorig jaar dit werk van Vincent Boelaerts was te zien.
Je moet natuurlijk af en toe het water oversteken. In Londen kan dat met The Rolling Bridge van Heatherwick Studio, in 2004 geïnstalleerd.
In dit filmpje zie je hoe het werkt.
Tot slot het volledige werk van Gerrit Krol en Regina Verhagen….. en een filmpje over het project Woordenstroom, waarmee we deze aflevering begonnen.
… en een filmpje over het project Woordenstroom, waarmee we deze aflevering begonnen.
Kom er maar in met jouw kanaalkunst-tips.
Reacties (2)
Voor diegenen die er in geïnteresseerd zijn, de film “Woordenstroom” die over de kunst langs de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl is gemaakt is in 2009 uitgebracht door Stichting Beeldlijn. Daar valt de film ook nog te bestellen. De film duurt 30 minuten en beslaat de hele route.
Als kleuter woonde ik met mijn ouders in een deel van een groot kapiteinshuis aan het Pekelderhoofddiep, adres: A. Westerstraat in Nieuwe Pekela. We woonden er samen met twee andere gezinnen, o.a. de familie Haneman. Helaas is het huis afgebroken, ik heb er geen foto van kunnen vinden, maar dit kunstwerk herinnert mij eraan:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pekela_Timmer_04.JPG