Nederlandse soldaten vertrekken morgen naar Kameroen voor een internationale oefening. Vooral de VS profiteren hiervan.
Op dit moment maken militairen van het Nederlandse 101ste Communicatie- en Informatiesystemen (CIS) bataljon zich klaar voor deelname aan de oefening Africa Endeavour in Kameroen. Nederland neemt voor de tweede keer deel aan de sinds 2006 jaarlijks terugkerende communicatie oefening. Er zullen in totaal tweehonderd deelnemers zijn uit vijfendertig Afrikaanse landen, de VS, Canada, Nederland en van internationale organisaties zoals de NAVO, Afrikaanse Unie, Europese Unie en West-Afrikaanse Economische Gemeenschap.
Uit Nederland gaan vier officieren en negen onderofficieren naar Kameroen, waaronder een mediatrainer, een sergeant van de medische dienst en een commandant. Het team zal Afrikaanse trainers opleiden en begeleiden. De bedoeling is dat deelnemende landen uiteindelijk met eigen materieel communicatienetwerken opzetten en gebruiken. De netwerken zijn bedoeld voor samenwerking tijdens militaire operaties. Op de website van het CIS staat dat deze netwerken de basis vormen voor toekomstige samenwerking bij natuurrampen of humanitaire hulp. De site van Modern Ghana voegt hier fijntjes aan toe dat het ook om peace keeping en contra-terrorisme kan gaan; dat zijn gewapende militaire operaties. De oefening is ook onderdeel van het Amerikaanse militaire goodwill offensief in Afrika om meer landen op het continent op zijn hand te krijgen.
African Endeavour wordt georganiseerd en gefinancierd – Nederland betaald zijn eigen kosten – door het Africa Command, één van de negen Amerikaanse militaire hoofdkwartieren in de wereld. Africa Command bestrijkt alle Afrikaanse landen, behalve Egypte (dat tot het Midden-Oosten wordt gerekend) en is sinds oktober 2008 actief. Het kent maar een gering aantal troepen en bases. Het is namelijk moeilijk om landen te vinden die bereid zijn om een grote Amerikaanse basis toe te laten. Het commando is mede daarom gevestigd in Stuttgart, Duitsland. De Washington Post van 14 juni beschrijft echter dat her en der in Noord-Afrika kleine posten en bases verrijzen van waaruit het Africa Command kleine clandestiene spionage operaties uitvoert (hier een overzichtelijke kaart).
China
De officiële missie van het Africa Command is het beschermen en verdedigen van de veiligheidsbelangen van de VS door de militaire capaciteiten van Afrikaanse staten en regionale organisaties te vergroten. Het hoofdkwartier organiseert daartoe militaire oefeningen en onderneemt militaire operaties, “dit om internationale bedreigingen af te schrikken en te verslaan en om een veiligheidsklimaat te creëren dat helpt bij goed bestuur en ontwikkeling,” zo heet het officieel. Dat idealistische uitgangspunt is mooi, maar niet het hele verhaal. De nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten zijn zowel militair als economisch van aard.
De buitenlandse doelstellingen van de VS in Afrika laten zich samenvatten tot controle over een groot continent dat rijk is aan grondstoffen en met groeiende economieën. Vanaf midden jaren negentig is de invloed van de Verenigde Staten in Afrika aanzienlijk gegroeid. De bestrijding van het terrorisme en hulp bij het oplossen van conflicten boden hiervoor een alibi. Ook China trok Afrika binnen, een beweging die van grote invloed is op de Amerikaanse aanwezigheid. De trek naar het Afrikaanse continent door beide economische reuzen ging ten koste van de traditionele landen met invloed, zoals het Verenigd Koninkrijk en vooral Frankrijk.
Bisong Etahoben beschrijft in de Africa Review waarom desondanks rooskleurige teksten verschijnen. Ze zijn bedoeld om de twijfel die enkele Afrikaanse landen hadden over de ware bedoelingen van het Africa Command weg te nemen. De VS probeert het hoofdkwartier te verkopen als een humanitaire en veiligheidsorganisatie. Het hoofdkwartier organiseert zelfs bijeenkomsten in Duitsland om Afrikaanse landen hiervan te overtuigen. Ook een oefening als Africa Endeavour kan daar aan bij dragen. Tijdens die oefening wordt contact gelegd met Afrikaanse militairen en die contacten zijn volgens overste Bryan McRoberts van de Amerikaanse marine, de belangrijkste organisator van de oefening, van belang in crisis situaties en kunnen toekomstige operaties succesvol maken.
Er moeten vraagtekens worden gezet bij de Nederlandse militaire bijdragen hieraan. Zeker zo kort na de onthulling dat het Amerikaanse hoofdkwartier voor Afrika betrokken is bij clandestiene operaties.
Foto Flickr cc US Army Africa
Reacties (7)
Ik denk dat Sjaak Rijke het niet met je eens zal zijn.
Ik zie China overigens nog niet zo snel de bevolking beschermen tegen AQIM, Boko Haram, de LRA of Al-Shabaab.
Dat de VS dit wellicht doen om ook economisch hun invloed te vergroten/verstevigen zal best, maar is dat erg?
Maar zie jij de VS dat dan wel doen? De LRA bijvoorbeeld, is dat nog een leger of een verzwakte bende die jarenlang zijn afschuwelijke misdaden heeft kunnen plegen en nu bijna als waan van de dag aangepakt wordt. Er is nogal wat kritiek op de jacht.
China is bovendien niet militair aanwezig in Afrika.
Of dat erg is ligt aan de wijze waarop.
Ach ja, het meest militairistische land ooit, 840 militaire bases over de hele wereld, slaagt er bij velen nog steeds in zich voor te doen als voorvechter van democratie en mensenrechten.
Moslims trappen er niet meer in, zoals de VS senator en socioloog Moynihan schreef, ‘nooit kunnen slachtoffers door propaganda er van worden overtuigd dat ze geen slachtoffers zijn’.
En zo lijken b.v. de opstanden in Egypte door te gaan tot de VS zetbazen hun macht kwijt zijn.
De USSR ging economisch ten onder, de VS zit er niet ver meer vanaf.
“Geen geld, geen Zwitsers’, was vroeger de kreet.
Het kan niet lang meer duren of ook de VS kan geen geld meer lenen voor oorlogen.
De VOC-mentaliteit is weer helemaal terug. Neokoloniallisme ook.
Landbouwgrond in Afrika is erg waardevol aan het worden.
Lees verder op farmlandgrab.org.
Uit The Guardian van donderdag:
However, in more unguarded moments, officials have been more straightforward: Vice Admiral Robert Moeller declared in a conference in 2008 that Africom was about preserving “the free flow of natural resources from Africa to the global market”, and two years later, in a piece in Foreign policy magazine, wrote: “Let there be no mistake. Africom’s job is to protect American lives and promote American interests.” Through this body, western powers are resorting to the use of military power to win back the leverage once attained through financial monopoly.
Niet alles is zo zwartwit als het lijkt: een oproep aan de VS om Boko Haram niet tot terroristische organisatie te verklaren, http://allafrica.com/stories/201206210977.html