Het is Pink Ribbon-tijd dus worden we deze week doodgegooid met spotjes en serieus kijkende sterretjes die op dure gala’s hun zorgen over borstkanker met ons delen. Nieuwsuur had echter een mooie reportage gisteren over de Pink Ribbon beweging in Nederland. Die blijkt vooral glamoureus en leeg te zijn.
Er wordt nauwelijks geld overgemaakt naar wetenschappelijk onderzoek, miljoenen staan er op de bank te verstoffen. Pink Ribbon lijkt daarmee vooral een vehikel voor sterretjes om hun serieuze kant te laten zien en voor prullenverkopers om hun prullen aan de vrouw te brengen. Bah. Als je kanker echt uit de wereld wilt helpen, stort dan wat bij het KWF Kankerfonds of geef het aan Inspire2live. Die weten tenminste dat kanker niets glamoureus heeft. Het is gewoon een kutziekte.
En Karin Spaink, die zelf borstkanker heeft gehad, heeft er ook het nodige over te zeggen.
Reacties (28)
Als er één tak van wetenschap omkomt in het geld, dan is het wel die van het kankeronderzoek. Niet zo gek ook. Weinig ziektes hebben zo’n goede PR. Het is een vreselijke ziekte die veel mensen treft die nog midden in het leven staan. Bijna iedereen heeft wel eens een goede vriend of dierbaar familielid aan die ziekte verloren.
Het KWF heeft die centen ook echt niet nodig. Dat er (nog?) geen goede remedie tegen kanker is komt echt niet door gebrek aan geld voor onderzoek. Als je iets tegen kanker wil doen, lijkt me een donatie aan het onderwijs nuttiger.
@Dimitri: Laatste woord van deze tekst is hogelijk ongepast! Jammer.
+1
ging vast niet om het woord kutziekte, of wel? Is er een edit geweest?
Ja en ja. En dus: het bedoelde tamelijk lullige woord staat er nog steeds. Is niet op zijn plaats, dubbelzinnig in dit verband, en ook zonder dat geen taal om te gebruiken in een kwaliteitsblog. Mag wat mij betreft best ge-edit worden, hoor.
Nogmaals: +1
“Lullig”???
Hier neem ik aanstoot aan. Dergelijk taalgebruik hoort m.i. niet op een kwaliteitsblog thuis.
+1
Lees ook: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6207/Jean-Pierre-Geelen/article/detail/3038820/2011/11/17/Liveshow-tegen-kanker-is-geprojecteerde-onmacht-gemaakt-door-handelaren-in-emotie.dhtml
Juist !
Nog een ongelukkige opmerking in het filmpje (7:38), woordvoerder KWF-kankeronderzoek: “omdat wij alle soorten kankers, ehm, hoe heet het, omhelzen.” Freudiaans, of een vergissing?
Daar heb ik geen moeite mee. Gewoon iemand die niet uit zijn woorden komt en waarschijnlijk deels in het Engels zat te denken.
embrace?
Ja, zoals in “to embrace a cause”.
http://www.breastcancer.co/news/events/embrace-the-cause-with-breast-cancer-earrings – oh, ja.
Wat een gemiereneuk(o dat mag zeker ook niet op een “kwaliteitsblog”)
Ik heb helaas de ziekte van te dicht bij moeten meemaken. Het onderzoek is inderdaad op een ontzettend hoog niveau met enorme populaties en enorme goede kennis. Onze twee kankerinstituten zijn, anders dan menig ziekenhuis, ontzettend professioneel, niet alleen qua kennis en kunnen maar ook vanwege de menselijke manier waarop ze met zieke mensen omgaan.
Maar destijds (en nu nog steeds) vraag ik me gewoonweg af waarom we als een beschaafd land niet kunnen besluiten om onderzoek naar kanker, net als dat aan andere debiliserende ziektes, uit de algemene middelen te financieren in plaats van enorme organisaties op te tuigen die mensen hun geld uitkloppen om wat eigenlijk????
En Pink Ribbon zuigt, Karen Spaink heeft o zo gelijk. Ik hoop dat ze snel vertrokken zijn van het toneel.
Lees vooral ook wat Pink Ribbon internationaal er van vindt (zie rechtsonder)
http://www.pinkribbon.org/
Ontluisterend: Stichting Pink Ribbon is not associated to Pink Ribbon International and has used all legal means to ban Pink Ribbon International from Dutch territory.
Er heeft dus echt iemand gedacht: dat concept gaan we jatten en dan worden we rijk.
Past helemaal in het tijdsbeeld,ellende exploiteren zonder zich echt te bekommeren om degenen om wie het gaat.Kijk naar de hoeveelheid real-life bagger die de pretzenders uitstorten.Geld verdienen en pr voor afgezakte bners.Zum kotzen.
Wel een beetje apart verhaal. Ze hebben blijkbaar niet bijzonder veel moeite gedaan om hun merknaam te beschermen, of in ieder geval meer nadruk op te leggen op de status van de Nederlandse Pink Ribbon (bel even een krant ofzo).
Nu loopt Pink Ribbon dus dankzij een clubje dat met de naam aan de haal gaat imagoschade op en dan ga je nu pas een beetje damage control doen?
Nou als “goed doel” verwacht je allicht niet dat je je “merknaam” moet beschermen tegen concurrenten.
Het zou niet moeten nee, maar Pink Ribbon Nederland is in ieder geval zéér merkbewust. Het is in de eerste plaats een geoliede marketingmachine.
Ik heb de indruk dat dit voor Pink Ribbon International in zekere mate ook geldt, dus ik had er wel iets meer van verwacht.
Ik denk dat het vooral iets Nederlands is om “goede doelen” als een soort commerciële sector te zien. Vooral omdat er hier in “goede doelen” relatief veel geld omgaat.
Nou @24 dat is redelijk cynisch, ook de internationale tak van Pink Ribbon is vergeven van commercie: http://www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?id=B5EA11AB-FAC8-4B08-AA02-87BAC09246BE Amerikanen lopen ook veel meer te koop met wat ze geven, Nederlanders geven in stilte, of tenminste, zo heb ik dat geleerd.
@25: Ik zeg niet dat Nederlanders te koop lopen met hun doneergedrag. Ik zeg er in Nederland heel veel gedoneerd wordt (volgens mij zijn wij per capita derde wereldwijd), en dat zoiets automatisch ‘ondernemers’ aantrekt.
De voorzitster van die cub maakte op mij een bijzonder onbetrouwbare indruk.Het lijkt wel hoe bekakter ze praten hoe meer lijken er in de kast liggen.Kijk naar de ondernemende fraudeur ,of frauderende ondernemer in Amsterdam,
Karin Spaink heeft voor de zekerheid de cijfers nog een helemaal doorgespit. Het is treurig:
http://www.spaink.net/2011/11/19/pink-ribbon-in-cijfers/