De titel van het artikel in de Volkskrant vandaag klinkt hoopgevend:
“Verrassing: het gaat beter in Irak”
En het verhaal erbij lijkt de kop te ondersteunen. Een deskundige aan het woord waarvan de reputatie in het artikel ondersteund wordt. Je kan bijna niets anders dan denken dat het hier dus om een gefundeerd positief geluid gaat.
Helaas blijkt de werkelijkheid toch wat weerbarstiger.
Laten we even wat tekstfragmenten uit het artikel vergelijken met recente uitspraken van diezelfde O’Hanlon en bekende feitjes.
VK: “Onafhankelijke experts die Irak doorkruisen, zoals hijzelf.”
GG: “O’Hanlon admitted that they spent approximately ‘between 2-4 hours’ in every area they visited outside Baghdad, ‘and much of that was taken up meeting U.S. military commanders, not inspecting the proverbial ‘conditions on the ground.” ‘They spent every night ensconced in the Green Zone in Baghdad,’ adds Greenwald.”
VK: “Dat zou zonde zijn, want hij werkt bij de progressieve Brookings Institution, en is zodoende een verrassende verkondiger van het nieuws”
Hiermee wordt de suggestie gewekt dat hij ooit tegen de oorlog in Irak was (progressief = tegen die oorlog), maar…
GG: “I was not a critic of this war. In the final analysis, I was a supporter.”
VK: “Die omstandigheden veranderen snel, heeft O’Hanlon tijdens zijn recente bezoeken aan Irak gezien.”
GG: “In the op-ed, the analysts boast, ‘We just spent eight days meeting with American and Iraqi military and civilian personnel.’ But O’Hanlon admitted: ‘The predominant majority were people who we came into contact with through the itinerary the D.O.D. developed. … For the most part, the conversations were ones arranged by D.O.D’”
VK: “Volgens O’Hanlon en andere experts werkt die rust aanstekelijk. De bevolking in grote delen van het land keert zich tegen de rigide, gewelddadige invloed van Al Qaida en andere milities.”
GG: “ ‘If someone wanted to argue that we were not getting a representative view of Iraqis because the ones we spoke with were provided by the military, I would agree that this would be a genuine concern,’ said O’Hanlon. ‘By no means did all of the Iraqis agree with the view of progress in Iraq.’ ”
Correspondent Diederik van Hoogstraten van de Volkskrant had met een eenvoudige google-actie veel meer oprechtheid in het artikel kunnen stoppen.
Reacties (17)
De media zou vaker de deskundigheid van (zelfverklaarde) deskundigen moeten checken.
VK in propaganda?
Ook gij Brutus!
Don’t believe the hype!
nogal gezochte kritiek…. en stel je voor dat het beter gaat worden in Irak… brrrrr
@TRS
Is er tot nu toe aanleiding voor?
Volgens een *kuch* welingelichte bron zou veiligheid in de regio nog wel even kunnen duren…
Trouwens HansR, heb je voor mij die link naar dat rapport over bevolkingsgroei nogmaals? Alvast bedankt.
Zowiezo een erg middelmatig stukje. Ik las laatst in de NY times magazine (2 sept, the former-insurgent counterinsurgency, MR Gordon) ook het geluid dat er op lokaal niveau (Sunni) idd tekens zijn van organisatie en neutralisatie van lokaal ‘Al Qaeda leadership’, alleen werd daar wat dieper ingegaan op de andere kanten van het verhaal. We kunnen misschien niet meer diepgang verwachten in 1 pagina tekst, maar gebalanceerder verslag slaan zou de VK toch nog moeten lukken.. .
@TRS: Volgens mijn eigen voorspelling heb ik er belang bij als het beter gaat. Dus waarom zou ik daar niet op hopen.
Omgekeerd, kennelijk hoor jij wel graag signalen dat het beter gaat en bent je allergisch voor nuance.
https://sargasso.nl/archief/2006/12/27/voorspellingen-2007/
(Ik scoor toch al zo beroerd)
De iraq body count zou ook ondersteunen dat er minder geweld is volgens VK.
http://www.iraqbodycount.org/database/recent/
Een snelle blik laat echter zien dat alleen de executies wellicht gedaald zijn. Road side bombs en autobommen laten nog steeds een sterke stijging zien. Snap niet hoe je het over wezenlijke verbetering kan hebben als er elke dag nog zo’n groot aantal mensen omkomen.
Wat een dramatisch stuk in de Volkskrant! Iedereen die het debat in de VS een beetje volgt op het moment zou toch moeten weten dat de deskundigheid van de geciteerde zelfbenoemde ‘deskundigen’ flink ter discussie staat. De zg. deskundige meningen van deze mensen zijn gebaseerd op waanideeën, partijtrouw en geld en hebben inmiddels een kerkhof aan niet uitgekomen voorspellingen achtergelaten.
Dat in de VS het idee wordt verspreid dat het beter gaat in Irak is waar, maar van een journalist verwacht je toch dat hij dat checkt met de feiten (zoals aangeleverd door zo onafhankelijk mogelijke bronnen).
@TRS: ga jij je eerst eens informeren en hou je anti linkse Pavlov-reactie in bedwang; de irakezen verdienen een minder politieke discussie.
ps. Glenn Greenwald is onovertroffen in het haarscherp en vilein analyseren van de vele leugens, halve waarheden en belangen van deze groep ‘deskundigen’
Jammer dat de journalist naam niet ‘klikbaar’ is, zou interessant zijn te weten hoe hij er eerder over schreef. Zeker gezien de journalist zelf in New York of Washington zit… Gezien de rip-off’s van kranten uit de VS die in de NL’se media verschijnen zou het toch niet zo moeilijk moeten zijn een beter stukje te schrijven.. Of mis ik iets??
@Nyram: Ik heb er in ieder geval even een google-link van gemaakt. Kan je zelf makkelijker op zoek naar andere stukken.
Poeh. Mijn geduld is op. Te lang moeten wachten op Godwin.
Duitse media in oktober 1941, toen het ledental van de NSB in Nederland in iets meer dan een jaar verdrievoudigd was:
“Überraschung: Es geht besser in die Niederlande!”
Danku.
In de papieren editie is er naast dit artikel ook nog een apart kadertje waarin de voornaamste rapporten over de situatie in Irak worden besproken. VK geeft hiervan de voornaamste conclusies.
Mij kwam het over als een verslag van een debat georganiseerd door de AEI. Dat zij positief zijn over Irak mag geen verassing heten. Dat was wat ik er van begreep.
@RennieB#6
http://www.population-security.org/index.html
Cheers.
Mooi werk! kadotetjes voor jouw+