Quote van de Dag: Waar we vandaag zitten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]”Met eurobonds hadden we niet gezeten waar we vandaag zitten”

Dat zei de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti. Deze quote is op tientallen websites te vinden en dus met recht een Quote van de Dag. En het is zeker ook waar: het ingrijpen van de ECB de afgelopen week op de markt heeft aangetoond dat de Euro (en uiteindelijk ook Europa) niet kan zonder enige vorm van centrale leiding, tenzij ze zich willen laten leiden door “de markt”. Uitgifte van obligaties door een Europees ministerie van financiën is een stap op weg in die richting. Alleen de Duitsers willen nog niet, ook dat wordt keurig vermeld. Over Nederland wordt niets vermeld, maar het standpunt van de Nederlanders is bekend: “geen centje te veel hoor!”

0

Reacties (4)

#1 xx

Altijd maar die reflex. Als het niet goed gaat heeft Europa een leiding/leider nodig. Dat is onzin. Europa heeft samenwerking en vertrouwen nodig. Het is een project gebouwd op wederzijdige inspraak. Een centrale leiding is nooit het doel geweest. Het is ook teveel gericht op de statelijke permisse zoals we die in de Europese natiestaten kennen. Maar Europa is geen staat en kan ook niet daartegen afgezet worden. Het is uniek in haar soort en de samenwerking hapert op dit moment omdat niemand een haalbaar antwoord heeft op de crisis. Het optreden van de ECB laat dat ook zien. Begrotingsproblemen worden vermaskert door monetair ingrijpen, maar dat is symptoombestrijding. Wat Europa nodig heeft zijn betrouwbare partners en een stevigere verdragsinbreukprocedure.

  • Volgende discussie
#2 sander_1583

geen cent te veel lijkt me een van de uitgangspunten, eu heeft trouwens met barosso en rompuy al een soortr leiders, dus ja, met 1 mond praten lukt nog niet

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Michel

@1 Sommige reflexen zijn bijzonder nuttig: als je je vingers brand dan trek je je hand terug. Daar hoef je niet over na te denken. Men heeft in het verleden ooit bedacht dat het wel leuk zou zijn voor de handel om een munt te hebben. Waar we nu mee worden geconfronteerd zijn de gevolgen daarvan. Als er problemen zijn datn wil land A zus en land B wil zo, en pas na weken praten (ik zie de radeloze gezichten de journaal beelden voorme) komen ze er uit, als het allang door de feiten achterhaald is.

Nogmaals: dat is een consequentie van eerder genomen besluiten.

Wat een wollige jaren 60 denken trouwens:

Europa heeft samenwerking en vertrouwen nodig. Het is een project gebouwd op wederzijdige inspraak.

Zoooo onrealistisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Michel

@2 penny wise, pound foolish heet dat.

  • Vorige discussie