Conflict over dichthouden Haringvliet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Conflict over dichthouden Haringvliet

Laat Europa, de zalm en de natuur maar zitten. Eigen geld eerst!

0

Reacties (4)

#1 Teun

”De plannen om de zalm te laten terugkeren, kosten in totaal ongeveer 500 miljoen euro. Het Kierbesluit kost Nederland 35 miljoen. In Nederland was de laatste jaren veel lokaal verzet. Door het openen van de sluizen moeten innamepunten voor zoet water oostwaarts worden verplaatst. Watergangen en sloten moeten op de nieuwe innamepunten worden aangesloten. Daartoe moet grond van boeren worden aangekocht.”

vijf! honderd! miljoen!?! Dan is die 35miljoen nog een schijntje. Het lijkt een beetje een “Hedwige-poldertje” te worden: De stroomopwaarts gelegen landen hebben er vooral baat bij, maar Nederlands delta-gechagrijn houdt het vooralsnog tegen.

Misschien dat het meegenomen kan worden in de plannen voor de Brouwerdam(?) Maar ja; dan duurt het nog jaaaaren.

#2 Bismarck

@1: Beetje vreemd dat die innamepunten oostwaarts verplaatst moesten worden en alles daarop aangepast. Dat kan alleen als ze eerst (nog niet zo heel lang geleden) westwaarts zijn verplaatst. Immers voor 1970 moet het zoutwater net zo ver doorgedrongen zijn.

#3 Teun

@2 Misschien dat er voor 1970 ueberhaupt geen waterinnamepunten waren omdat het Haringvliet in z’n geheel te zout was(?). Toen was hij immers helemaal open; nu gaat het slechts om een gedeeltelijke opening.

Of misschien gaat het wel om herstel van de oude lay-out: 35 miljoen is in infra-termen een schijntje. Een “kale” snelweg kost al gauw 15miljoen/km.

#4 Michel

@2 en @3 De inzichten hierover zijn veranderd sinds de jaren 70. Toen had men alleen oog voor veiligheid en landbouw. Waar men toen nog niet naar keek waren de gevolgen voor het milieu. Door de afsluiting is een grote plas stilstaand zoet water ontstaan. Deze is biologisch gezien veel minder rijk dan een met de zee verbonden zout waterplas. De gevolgen voor de zal zalm zijn maar een aspect hiervan.

Brak water – zeker met getijden is daarentegen juist wel erg interessant. Biologen zijn dol op dergelijke gradiënten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*