SP: Ulenbelt: ‘Bescherm inkomen gepensioneerden’
“Het voorstel om gepensioneerden tot 14% van hun pensioen te laten inleveren moet onmiddellijk van tafel.” Dat zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Minister Donner volgt het advies van De Nederlandsche Bank (DNB) om pensioenfondsen niet langer de tijd te geven om de gevolgen van de crisis op te vangen. Als gevolg hiervan worden 150.000 gepensioneerden per 1 januari tot 14% gekort op hun pensioen. Volgens Ulenbelt legt de minister de rekening van de crisis hierdoor eenzijdig bij de gepensioneerden.
Reacties (12)
De gepensioneerden. Het pensioen krijg je bovenop je AOW. Dat er gespaard is klopt, maar de uitgekeerde bedragen schijnen nu te worden opgebracht door het werkende gedeelte van de bevolking.
Is het niet net zo met huizen? Die waren in de jaren 80 spotgoedkoop, en je kan er het meervoudige voor vragen hedentendage. De pensioenen is minder voor ingelegd dan wordt uitgekeerd. Allebei zijn het een soort van beleggingen, wat omhoog kan, en meestal gaat, maar dus ook omlaag kan, bij economische tegenwind. Of klopt mijn redenering niet?
Volgens Donner, de minister, kan het werkende volk de klappen krijgen als er nu niet wordt ingegrepen, omdat 2/3 van de betreffende fondsen nog werkt. Als het geld op is als dat deel met pensioen gaat is dat niet netjes.
Tot 14% is nog niet dat iedereen op 14% gekort gaat worden. Ik denk dat het bangmakerij is, en voor de ouderengroep die steeds groter wordt momenteel wat sier maken.
Bescherm dit, behoud dat, iedereen zus, allemaal een baan zo. En wie gaat dat betalen en regelen? De SP schuift wel weer op naar de hoek van de commi’s, zeg.
VVD en ander rechts willen de armen de crisis laten betalen. SP en ander links wil dat de rijken de crisis betalen. Er zijn meer armen, daar is dus veel te halen. De armen hebben meer voordeel van de nivellering dan anderen. De rijken hebben meer te besteden, en voordeel van de de-nivellering. Iedereen gelooft dat bestedingen door de rijken goed zijn voor de economie en dat bestedingen aan de armen via de belastingen hen tot slappelingen maakt.
Paul, je bent nog populistischer dan marijnissen en wilders bij elkaar. daar moet je wat mee doen.
Helemaal eens met @1 met de wind in de rug qua belegginen kan de premie behoudend blijven met tegenwind valt het dus tegen. Logisch. Dat is kapitalisme en daardoor hebben we zo’n verzorgingsstaat kunnen financieren (ook met de gasbaten natuurlijk)
Als je een reactie begrijpt wil dat niet zeggen dat die reactie populistisch is, #sander_1583. Toen beleggingen de wind mee hadden werd er regelmatig niet gestort in de pensioenpot. Dit leverde de bedrijven met die bedrijfspensioenfondsen miljoenen op.
@6 Het zijn ook die bedrijven die zorgen voor de werkgelegenheid en pensioenen van hun werknemers.
Ik ben helemaal niet van de VVD-benadering, maar hier mag wel even wat tegengas gegeven worden. De SP is zo monotoon als het om inkomensvraagstukken gaat, als Wilders als het immigratie- en integratievraagstukken gaat. Marijnissen zei het zelf ook al bij Zomergasten: misschien is Nederland wel te af.
Eigenlijk is een tussenoplossing door de ouderenbond zelf bedacht: een compensatie voor de pensionados die echt deze vermindering voelen.
Persbericht Ouderenbond:
http://www.ouderenorganisaties.nl/
Een compensatie of ‘geen korting’ is toch hetzelfde? Ouderenbond probeert en politiek correct gewoon zonder korting mee weg te komen.
@9. Nee. tuurlijk niet. Je inkomsten dalen aan de ene kant, dan kan er aan de andere kant worden gecompenseerd.
Nee, de ouderenbond gaat niet zo kort door de bocht zoals jij veronderstelt, beter lezen.
Jonas, 1 je inkomsten dalen, je kiest er voor om dat bij de uitkeringen te halen, 2 dan moet er toch geld gecreerd, geleend, gevraagd worden?! 3 dan is dat hetzelfde lijkt me. Maar goed. misschien dat jij denkt dat geld zomaar ergens vandaag komt of uit de staatskas gepakt kan worden. Dat is toch van niemand.
Daarnaast weer die holle SP retoriek van de armen betalen de crisis. Huh? Nee ze zijn gewoon pechvogels omdat de inkomsten op de beurs tegenvallen.
“Het is niet bekend welke fondsen precies op het lijstje van DNB staan. Wel is duidelijk dat zij in 2009 al aan hun achterban hebben laten weten dat korten tot de mogelijkheden behoort. Vroegtijdig informeren van de deelnemers is een voorwaarde die DNB stelt, mocht een fonds daadwerkelijk tot korten overgaan.”
“Ondanks de oproep van onder meer de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en de koepel van ouderenorganisaties CSO aan de pensioenfondsen om openheid van zaken te geven, heeft tot nu toe alleen apothekerspensioenfonds SPOA gemeld op het lijstje van DNB te staan. Zijn de fondsen bang voor imagoschade? ?Ik denk dat het beter is om proactief open en eerlijk hierover te communiceren?, vindt Heemskerk. ?Het is nog slechter voor je imago om mensen niet te informeren, als je nu al weet dat een noodmaatregel dreigt.?
(Bron: Telegraaf)
@11.
Tuurlijk geld komt zomaar ergens vandaan, de drukpers draait op volle toeren. En dat geld in de staatskas is van helemaal niemand. Allemaal Sinterklaasgeld.
En de armen (financieel zwakkeren) betalen altijd het meest wanneer het slecht gaat met de economie. Net zoals zij het minst profiteren als het goed gaat.
Dan kan je je uiteindelijk afvragen waarom er met gemeenschapsgeld belegd moet worden. Het is een weloverwogen risicovolle gok die je neemt. Met andermans geld.