AMSTERDAM – In veel frikandellen, kroketten en hamburgers is paardenvlees verwerkt. Dat meldde de Stichting Wakker Dier donderdag op basis van onderzoek dat ze liet uitvoeren door studenten van de Wageningen Universiteit. Die onderzochten 286 snacks. In 32 procent daarvan bleek paardenvlees te zitten.
Reacties (8)
Mooi toch. Ik eet al jaren graag paardevlees. Lekker van smaak en minimaal vetgehalte. Als biefstuk of in de echte goulash, niet te versmaden.
Maar Wakkerdier hoopt natuurlijk dat het zal shockkeren en mensen het restafval minder gaan eten. Een kroketje minder eten? Dat gebeurt niet. De fabricanten gaan hooguit meer bio-industrievlees erin mikken. En al die paarden die toch aan het eind van hun leven zijn worden vervolgens tot varkensvoer vermalen wat nodig is omdat de varkensindustrie weer meer vraag heeft gekregen. Zonde van goed en gezond eten van een dier wat onder (relatief) de beste leefomstandigheden is opgegroeid.
Ik mag toch hopen dat de mensen die zich daar druk over maken (moslims en paardenmeisjes) zelf in staat zijn om een ingrediëntenlijst door te nemen.
Als je in een snackbar een kroketje bestelt mag je er van uitgaan dat dat rundvlees is, toch?
Daar zullen velen iig van uit gaan, en daarom is dit prima om te onderzoeken.
Daar mag je vanuit gaan als het ‘rundvleeskroket’ heet. Daar zit dan ook inderdaad rundvlees in. Waarom zou je een recht op dode koe hebben?
Het rundvleesgehalte in snackbarkroketjes is hooguit 4 procent (daarvan wel 50% oren en 50% uier).
Waarom mogen paarden niet gegeten worden, lees het prachtboek: ‘Paarden, hoe ze te bereiden’. Ook het zelfhulpboek “Paarden, leer voor schoenen” is een aanrader.
Ik heb dat nooit begrepen, waarom mag het ene dier wel gegeten worden en het andere niet? Das hetzelfde als die mensen die boos worden dat Koreanen honden eten. Waarom? Waarom is een koe een goed recht en een paard zielig? Waarom is een varken prima en een hond not done?
@5:
Water, paneermeel (tarwebloem, water, gist, zout) gekookt rundvlees 12%*, tarwebloem, plantaardige olie en vet, bouillon (water, soja-eiwit extract, zout), soja-eiwit, zout, varkensgelatine, aroma (bevat kippenei, melkbestanddelen, selderij, mosterd), tarwezetmeel, kruiden en specerijen, prei, ui, smaakversterker: E621, maltodextrine, verdikkingsmiddel: E412, E415, kleurstof: E150.
* komt overeen met 20% rauw rundvlees.
“E”-nummers zijn door de EG goedgekeurde hulpstoffen.
Door bergen sneeuw ploeg ik me naar ‘Ome Harrie’s Vethap Light Paradijs’ voor zo’n lekkernij. Tante Greet pakt alles daar altijd lekker met haar sigarettenhandje beet, “Zo, Troebel, een fijne rooksmaak ook nog, voor jou, m’n jongen”