GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag een stuk van Laurens Boven, vanuit Berlijn.
Felle kritiek uit Berlijn over de weg die de Nederlandse politiek inslaat. Tegen de buitenlandse pers zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble:
?Een politicus kan Duitser zijn of wat dan ook. Onze politiek is volkomen duidelijk: we moeten ressentiment tegen buitenlanders (Fremdenfeindlichkeit) in welke vorm dan ook bestrijden. Die in elk land latent aanwezig is. Wie had 10 jaar geleden gedacht dat een dergelijke verkiezingsuitslag in Nederland mogelijk zou zijn. Het is in de wereld van de 21ste eeuw volkomen de verkeerde weg.?
Wolfgang Schäuble speelt als minister van Financiën een centrale rol in de regering van kanselier Angela Merkel. En ook binnen de christen-democratische CDU is hij, naast Merkel, een van de invloedrijkste politici.
Op de vraag of de Duitse regering zal samenwerken met een Nederlandse regering die wordt ondersteund door Geert Wilders vergeleek Schäuble de situatie met die in 1999 toen de FPÖ van Jörg Haider toetrad tot de Oostenrijkse regering. Toen kondigde de Europese Unie een boycot tegen Oostenrijk af. Schäuble:
?Ik vond het besluit in 1999 met betrekking tot Oostenrijk niet juist. De verwachtingen die we toen hadden hebben zich ook niet bevestigd. Daarom zullen we met Nederland, met elke democratisch gelegitimeerde regering, proberen samen te werken.?
De uitspraken van Schäuble komen op een moment dat ook in Duitsland de discussie over moslims en integratie hoog oploopt. Aanstaande maandag publiceert de SPD-politucus Thilo Sarrazin het boek ?Deutschland schafft sich ab!?. Daarin betoogt hij dat de Duitse cultuur zal verdwijnen, omdat migranten een veel hoger geboortecijfer hebben. Schäuble zei over Sarrazin: ?Ik zou me schamen als een belangrijk politicus in mijn partij zoiets zou zeggen. Het is niet de politiek van de Bondsregering.?
Reacties (5)
Wat lees ik nou weer op de Duitse variant van Wikipedia:
“1999 initiierte Schäuble eine Unterschriftenaktion gegen die Reform des deutschen Staatsbürgerschaftsrechts, der vor allem im hessischen Landtagswahlkampf 1999 eine entscheidende Rolle zugeschrieben wird. Die Kampagne stand unter dem Motto ?Integration ja ? Doppelte Staatsbürgerschaft nein?. Dem damaligen Bundeskanzler Gerhard Schröder warf er des Öfteren Gesichtslosigkeit vor, weil dieser die Menschenrechtsverletzungen, derer sich die russische Regierung bediene, kritiklos hinnehme.”
“Schäuble befürwortete vor dem EU-Parlament einen islamischen Religionsunterricht, stellte aber zugleich die These auf, ?dass die Totalverschleierung eigentlich der europäischen Werteordnung widerspricht?.
“Schäuble wurde vorgeworfen, den Rechtsstaat in einen Überwachungs- bzw. Präventivstaat umwandeln und alle Grundrechte einem fiktiven Grundrecht auf Sicherheit unterordnen zu wollen.[21] Mittlerweile hat sich bezüglich Schäubles Sicherheitspolitik der Begriff Stasi 2.0 in Anlehnung an das Ministerium für Staatssicherheit der DDR und das Web 2.0 als neue Generation des Internets unter Datenschützern verbreitet.”
Een interessant leven kompleet met een aanslag van een gestoorde idioot waardoor hij tegenwoordig in een rolstoel rondrijdt, hij Duits patriottisme terugvoert naar het Heilige Roomse Rijk en een carrière waar je een puntje aan kan zuigen.
Neemt niet weg dat de man enger is dan onze eigen Hirsch Ballin wat privacy betreft.
Niks nieuws onder de zon. 70 jaar geleden haalden de Duitsers ook uit naar Nederland.
Zo zie je maar, een Godwin is in alle situaties te maken.
@2: Welnee. Onze Duitse buurman toen was een bevriend staatshoofd, die alleen wat problemen had met het feit, dat wij zo veel van hun ongewenste allochtone landgenoten opvingen. Zoals het goede vrienden betaamt, hebben wij de grens uiteindelijk maar gesloten, toen bleek, dat allerlei extra toelatingseisen onvoldoende waren om die massaimmigratie te stoppen.
Het was natuurlijk een heel andere tijd, maar de vergelijking is voor een deel toch terecht: ook toen hadden de Duitsers kritiek op ons.
Wilders zal op 2 oktober in Berlijn spreken op uitnodiging van CDU-gemeenteraadslid Stadtkewitz. Die uitnodiging is reden voor de lokalefractie van de christendemocraten om Stadtkewitz uit de fractie tezetten. De Berlijnse fractievoorzitter van het CDU zei in Die Zeitover de steun van zijn partijgenoot aan Wilders dat ‘voor wie eenintolerante houding ondersteunt geen plaats is in de partij’ (Bron: Nederland bekent kleur)