GeenCommentaar heeft altijd ruimte voor gastloggers. Dit is het tweede deel van een stuk van Koekebakker, dat eerder verscheen op zijn eigen weblog. Het eerste deel verscheen een aantal dagen geleden.
Een belangrijk verschil tussen Europeanen en Amerikanen is volgens de conservatieve commentatoren dat de Amerikanen geen grote overheid willen. Behalve als het gaat om defensie en criminaliteit zouden zij veel liever zelf hun eigen boontjes willen doppen. Dat verklaart volgens hen ook de protesten van de Tea Party groeperingen die sinds begin vorig jaar zijn opgericht. Diederik van Hoogstraten in Elsevier heeft een artikel, ‘Amerikanen in opstand’, aan deze beweging gewijd (Elsevier van 10 april 2010, papier dus geen link). De veelal conservatieve Tea Party leden zetten zich af tegen de verdere groei van de staat:
“De groei van de staat ? los van een krachtige defensie, die conservatieven traditioneel steunen ? is begonnen onder de Republikein George W. Bush met de economische noodwetgeving. Obama zette de lijn voort met de kostbare reddingsplannen voor de auto-industrie, geplaagde huiseigenaren en het bankwezen, en een nieuwe mammoetwet voor de zorg. De overheidsuitgaven groeien bijgevolg explosief. Steeds meer burgers vragen zich af hoe het moet met de financiële toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.”
“De voorgenomen hervorming van de gezondheidszorg leidde afgelopen zomer tot massale protesten. Vorige maand werd de zorgwetgeving er op een zondagavond door gedrukt, via uitzonderlijke parlementaire methoden die ook onafhankelijke waarnemers ‘slinks’ noemden. Tea Party-aanhangers en andere critici vinden het een schandalige manier om ‘eenzesde deel van de economie’ ? gemeten naar de honderden miljarden dollars die ermee gemoeid zijn onder toezicht van de overheid te stellen.”
Bij dit soort teksten wordt ik altijd ietwat moedeloos: waar moet je beginnen om uit te leggen wat hier fout aan is. Maar ik zal een poging wagen.
In de eerste plaats: als de Tea Party aanhangers zich ook druk maken om GWB’s maatregelen waar waren zij toen George W. Bush aan de macht was? Bovendien zijn de grote tekorten niet alleen aan eind van zijn presidentschap gemaakt, maar direct toen hij nog maar net gekozen was, door de enorme belasting verlagingen. In de figuur hieronder is te zien wat het effect is op het begrotingstekort van de verschillende maatregelen (figuur van Menzie Chinn uit Econbrowser):
PPACA: Patient Protection and Affordable Care Act
JGTRRA: Jobs and Growth Tax Relief Reconci- liation Act
EGTRRA: The Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act
Iraq: De oorlog in Irak
In dit licht gezien zijn de protesten niet alleen rijkelijk laat maar ook volkomen ten onrechte.
Ten tweede: van Hoogstraten suggereert hier achterbaksheid in zijn stelling dat de wet via uitzonderlijke parlementaire methoden werd aangenomen die ook door de onafhankelijke waarnemers als ‘slinks’ wordt aangeduid. Het gaat hier blijkbaar over het de zogenaamde reconciliation procedure van het Congress. In Amerika kunnen beide kamers van de volksvertegenwoordiging (het Congress) hun eigen versie van de wet opstellen. Dit is anders dan in Nederland, waar de eerste kamer alleen maar ja of nee mag zeggen. In beide kamers van het Congress, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, was de wet met een meerderheid van stemmen aangenomen. In de Senaat zelfs met 60 van de 100 stemmen, daar was niets ‘slinks’ of ondemocratisch aan. Maar het probleem is dus dat er verschillen zijn tussen de Senaat en de Huis versie van de wet. Omdat er natuurlijk maar een wet kan zijn moet na het stemmen er een compromis uit de twee versies gedistilleerd worden ? deze procedure heet reconciliation. Er is dus geen enkele aanleiding voor Elsevier om te spreken van slinkse parlementaire methoden. En wie zijn de ‘onafhankelijke waarnemers’, durven die niet met naam genoemd te worden of zo?
Ten derde: Het aannemen van de wet wordt als volgt geformuleerd: Vorige maand werd de zorgwetgeving er op een zondagavond door gedrukt. Het is nieuw voor mij dat men bij Elsevier tegenwoordig een probleem maakt van de zondagsrust. Het maken van deze wet heeft bijna een jaar geduurd, en het is niet iets wat uit de lucht komt vallen Obama heeft hiervoor campagne gevoerd en het is iets waar de Democraten al vele tientallen jaren mee bezig zijn. De vorige poging in 1994 van President Clinton is jammerlijk mislukt.
Vrijheid
Het huidige systeem van ziektekostenverzekering in Amerika is bijna twee keer duurder als het gemiddelde in Europa terwijl in Europa iedereen is verzekerd. Ongeveer 40 miljoen Amerikanen zijn onverzekerd. In het Amerikaanse systeem is het niet verplicht om je te verzekeren (al gaat dat nu dus veranderen). Dit betekent dat mensen die zich aanmelden voor een verzekering geen bestaande ziekte mogen hebben of daardoor een (veel) hogere premie moeten betalen. Iemand met diabetes, een hartkwaal, of die ooit kanker heeft gehad kan zich dus niet of alleen voor een zeer hoge prijs verzekeren. Eén zo’n ‘ziekte’, op grond waarvan je kan worden afgewezen, is zwangerschap.
Batocchio heeft een goed overzicht van ziektekostenverzekering in Amerika. De verzekeringsbedrijven zijn slecht, of niet gereguleerd. De wetgeving verschilt per staat en vaak hebben verzekeringsbedrijven een (bijna) monopolie. Het maken van winst voor aandeelhouders is hun doel zoals blijkt uit dit citaat (hij citeert een andere blogger, dday):
“Anthem Health Plans of Maine, a subsidiary of WellPoint, is suing the state because they want to increase premium rates by 18.5% on their 12,000 individual insurance policy holders, so they can guarantee themselves a 3% profit margin…”
“Like many other states, Anthem Health Plans hold a monopoly on the individual insurance market in Maine, controlling 79% of all the plans. Also like many other states, they are licensed to sell insurance through the Department of Insurance, who must clear all rate increases prior to implementation. Originally, Anthem Health Plans were a nonprofit Blue Cross and Blue Shield corporation licensed to practice in Maine since 1939. In 1999, Anthem bought the business and began to operate it as a for-profit company. Since that point, Anthem has raised premium rates 10 times, and 8 of those times have been double-digit rate increases…”
“The average individual Maine rate-payer is paying four times as much for insurance than they did ten years ago. But this isn’t good enough for Anthem Health Plans…”
Wat mij erg stoort is dat al die Nederlandse waarnemers allemaal wel een goede verzekering hebben. De gemiddelde Nederlanders heeft meer keuzevrijheid als het gaat om gezondheidszorg dan veel Amerikanen. Zij hoeven zich geen zorgen of ze wel tot hun 65e gezond blijven omdat ze de dure verzekering niet kunnen betalen (ouderen betalen meer dan jonge mensen, vrouwen betalen meer dan mannen). Pas als je 65 bent kom je in aanmerking voor Medicare. Zij kunnen makkelijk van baan veranderen omdat de verzekering niet is gekoppeld aan je werk. Maar ook als een Amerikaan wel verzekerd bent is zit zij nog lang niet goed. Verzekeringsbedrijven zijn er namelijk niet om jouw ziektekosten te betalen maar om winst voor de aandeelhouders te maken. Bij elke claim die wordt ingediend wordt gekeken of men daar niet onderuit kan komen. Hoe meer afwijzingen, hoe meer winst. De vrijheid wordt duur betaald.
Reacties (17)
?Het is nieuw voor mij dat men bij Elsevier tegenwoordig een probleem maakt van de zondagsrust?.
?Misschien is het niet Elsevier die een probleem maakt van de zondagsrust, maar veel USA burgers.?
In de USA heeft religie een geheel ander plaats dan bij ons en kan Elsevier een relevant feit hebben vermeld. Als je dat niet weet, hoe bepalend de religieuze factor in de USA is*, kun je beter niet zulke Amerikaanse zaken als Obamacare aansnijden.
Ook de grote, civiele betekenis van de Tea Party Movement lijkt mij jou te ontgaan. Die betekenis kun je, in het kort, schatten a.d.h.v. de verrassende verkiezing van Scott Brown in Massachusetts tot republikeins senator.
Maar ja, Obama cum suis wisten en weten ook geen raad met de TPM; wat schelden en schimpen, het binnensmond mompelen van racisme e.d., meer niet. Obama kent de USA niet.
* Toen Stalin een ambassadeur in de USA benoemde, gaf hij zijn gezant de opdracht om daar de kerk te bezoeken. Omdat je dan pas wist hoe het er in de USA toegaat.
“Toen Stalin een ambassadeur in de USA benoemde, gaf hij zijn gezant de opdracht om daar de kerk te bezoeken. Omdat je dan pas wist hoe het er in de USA toegaat.”
Ah ja, en in die tijd was Nederland al een baken van algehele seculariteit. Al die tijd is er in de VS – net als in Nederland – niets veranderd.
“Obama kent de USA niet.”
Dikke lol. Neem jij jezelf nog serieus, of heb je weer nieuwe oogkleppen aangeschaft?
HPax,
Mijn verwijzing naar zondagsrust was natuurlijk ironisch, niet serieus. Wat ik wil duidelijk maken is dat Elsevier door deze bewoording iets suggereert dat helemaal niet waar is. Het maken van deze wet heeft bijna een jaar geduurd, en de wet is aangenomen met een zeer ruime meerderheid 60-40. Vergelijk dit eens met de belastingverlaging van George W. Bush: deze wet had/heeft veel grotere financiële gevolgen voor de staatbegroting maar is aangenomen met een meerderheid van 1 (50-50 de doorslaggevende was de stem van de voorzitter van de Senaat: de toenmalige vicepresident Dick Cheney). Dat is toch verbazingwekkend, niet? Waar was de Tea Party toen? Het ergste ervan is nog dat het voornamelijk een kleine rijke elite heeft bevoordeeld, niet de middenklassen die nu protesteren.
Ik ben me er van bewust dat religie in de USA een grotere rol speelt dan bij ons, maar dat heeft met de hervorming van de ziektekostenverzekeringen niets te maken – op een ding na: het Stupak-amendement. Bart Stupak is een evangelisch christen en Democraat die het bijna is gelukt om de hervormingen tegen te houden door zulke strenge eisen te stellen aan de wet dat linkse Democraten ? Kucinich o.a. ? dreigden tegen te stemmen.
Over de civiele betekenis van de Tea Party beweging: Veel deelnemers zijn oprecht verontruste burgers ? daar twijfel ik niet aan ? maar de beweging wordt gemanipuleerd door ultrarechtse organisaties zoals FreedomWorks en zij hebben zelfs de steun van een TV-kabel station, Fox News dat propaganda maakt voor ze. Kijk maar eens naar een aflevering van de Glenn Beck Show.
Het verlies van de zetel van Kennedy was inderdaad verbijsterend, maar dat verlies kun je niet op conto schrijven van de Tea Party beweging of angst voor hervormingen van de ziektekostenverzekering. Scott Brown is nota bene ook voor een vorm van Obama Care . Ik denk dat de Democraten de zetel verloren hebben door demotivatie van de eigen aanhang.
En tenslotte over het schelden: dat kan je niet serieus menen. Ik noem een paar voorbeelden van kreten die je ziet bij Tea Party protesten: Obama = Fascist, Obama = Hitler, de Democraten willen een socialistisch systeem invoeren ? a la USSR dan -, de Death Panels van Sarah Palin, ? ga zo maar door. Het is een en al incoherent ?schelden en schimpen? dat het Tea Party protest kenmerkt. Maar je hebt wel gelijk dat de Democraten niet erg sterk weerwerk leveren. Maar misschien is dat iets voor een andere post. Ook de invloed van de fundamentalisten op de politiek in de US is een aparte behandeling waard. Ik zal mijn best doen ;-).
Volgens deze analyse speelde “online activism” een belangrijke rol in fund raising voor Brown. Onduidelijk of dat Tea Baggers waren of niet.
Maar de vraag is of ie niet gewoon keihard had verloren van de populaire Ted Kennedy (al sinds 1962 senator), had deze nog geleefd.
De conservatieven roepen natuurlijk wat het beste uit komt. George W was in zijn eentje de aanstichter van de financiele crisis door het huizenbezit op een domme manier mogelijk te maken via systemen zodat banken ook aan mensen zonder inkomen en assets een huis konden kopen. Nog bedankt george.
Ik wil nog even verder ingaan op de resultaten in Massachusetts want daar is wat merkwaardigs mee aan de hand, althans als het gaat om Health Care. HC is per staat geregeld. Het bijzondere van Massachusetts is dat het als een van de weinige staten een systeem heeft waardoor vrijwel iedereen is gedekt. Dit kan verklaren waarom de burgers van Massachusetts tegen verandering van het systeem hebben gestemd: ze konden er alleen maar op achteruitgaan.
En hier is een analyse van een Gallup enquete over de verkiezingsuitslag. Kiezers hebben uit protest op Brown gestemd, niet omdat ze bang waren dat Obama te veel deed, maar omdat hij te weinig deed: te weinig voor de economie, te veel voor Wall Street.
Ik heb ook nog ergens gelezen dat lage kiezersopkomst bij Democraten (bovenstaande Gallap is van kiezers!) een rol speelt. (sorry, kan de link zo gauw niet vinden).
Verder speelde ook een rol dat Coakley slecht campagne heeft gevoerd. Vanuit de Dem. Partij werd er domweg vanuit gegaan dat de zetel ? de zetel van Kennedy notabene! ? veilig was. Te laat kwamen ze er achter dat dat niet zo was ze het verlies niet meer voorkomen.
En @mark: de New York Post is een blad van News Corp (Murdoch). Media van Murdoch zijn notoir onbetrouwbaar – het bekendste voorbeeld is natuurlijk Fox News dat pretendeert “fair & balanced” te zijn. Niet dus. Murdoch heeft een politieke agenda, geen journalistieke agenda.
Ik had die analyse uit het wikipedia artikel over de verkiezing, vandaar.
Dat het een in Murdoch blad wordt genoemd maakt het niet meteen onwaar toch?
Ik had ook begrepen dat de campagne van Coakley slecht was, maar ik zie wiki dat niet zo snel noemen.
Mark, wat de New York Post betreft, ik kan niet zo snel een overzicht-artikel vinden dat specifiek over de krant gaat (en vooral de te neergang er van sinds Murdoch het heeft gekocht. De krant bestaat meer dan 200 jaar, opgericht in 1801 by Alexander Hamilton …). Als krantenlezer gaat mij dit aan het hart overigens.
Media Matters houdt goed bij hoe de NY-Post het nieuws brengt.
N.b. Media Matters for America is een goede site als je wilt weten hoe de media in de VS werken. (of beter gezegd: niet werken).
@3
Er staat veel in Comment 3. Ook zóveel dat critiek uitlokt en om correctie vraagt, dat er puntsgewijs aan te beginnen een monnikenwerk is. Bovendien moet je om die critiek etc. aanvaardbaar te maken het ook nog over die Obama-Care hebben, als begrijpelijk makende spil. Maar – zegt het spreekwoord – toont zich in de beperking de meester en daaraan houd ik mij . Ik zal mij bepalen tot de behandeling van een enkele item uit C3 en die pars pro toto nemen. Daaraan voorafgaand neem ik abstract en in snelle stappen die ObamaCare door. OC fungeert als een shibbolet.
Ze zeggen dat je een slecht mens bent als je tegen bent.
1 Daarvoor nog dit. Je ?Mijn verwijzing naar zondagsrust was natuurlijk ironisch, niet serieus.?Die ironische bedoeling is mij niet ontgaan, maar ik vroeg mij af of ze terecht was, dat is: van het waarnemen van een belangrijk feit afleidde.
2a. Obama-Care = de garantie van Gezondheids Zorg (GZ) voor iedereen in een land. GZ gaat per land. Gezondheidszorg is dus nationaal (NGZ) en staat dan tegenover een (deels) virtuele Wereld Gezondheids Zorg (WGZ). WGZ moeten we er onmiddellijk bijhalen, want NGZ fungeert als een magneet voor WGZ. De Britse NGZ met zijn eeuwige deficieten functioneert voor 44% voor non-Britten (Uhg)*
2b. De vraag naar gezondheidszorg (gz) is buitengewoon elastisch. Aanbieding ervan – tegen per definitie te lage verzekeringspremies – blijft altijd vis-à-vis een onverzadiglijke vraag tekort schieten. De regering moet bijpassen, steeds weer, en meer. Moçambique ging door zijn NGZ failliet.
2c. NGZ Concurreert met andere nationale behoeften:
1) De USA moeten de mondiale pax Americana handhaven. Heel duur. Europa profiteert daarvan, maar betaalt te weinig mee;
2) Ook zijn de USA met hun $ rekenbankier van de wereld. Ze moeten daarom de kwaliteit van hun geld bewaren. Voor ons, voor China. De USA hebben al een gigantische schuld, OC zal die zeer veel hoger maken;
3) OC zal de USA een verwoestende immigratiegolf bezorgen.
De USA zijn niet onuitputtelijk meer; ze zijn aan het arm worden.
Dit en meer zien verstandige, fatsoenlijke Amerikanen in en vandaar die Tea Party Movement.
3 ?maar de beweging (TPM) wordt gemanipuleerd door ultrarechtse organisaties zoals FreedomWorks en zij hebben zelfs de steun van een TV-kabel station, Fox News dat propaganda maakt voor ze. Kijk maar eens naar een aflevering van de Glenn Beck Show.?
?ze hebben zelfs?.. Dat klinkt alsof je naar een station van de duivel verwijst. Om me maar andere typen van verwijzing te besparen. Die beklemmende (doctrinaire) vanzelfsprekendheid!
Ik wil niet voor Fox/GlB in het krijt treden. Ik kijk niet vaak naar ze, maar de 3 keren dat ik het wel deed, zag en hoorde ik ongeveer dit (Uhg).
1) GlB oefende zware critiek uit op een politica die haar politieke geloof luidkeels stond te baseren op principes van Mao, die Chinese voorzitter van vroeger. GlB verweet haar dat ze een masamoordenaar aanhing. Daar had ze niet van terug. Misschien was ze alleen maar een dwaas. Een democratische geloof ik.
2) Veel Westerlingen lopen weg met het portret (op jurk of hemd) van Che Guevara. GlB toonde aan, maar ik wist het al – dat die Argentijn een schurk en een moordenaar was.** Hij was geloof ik in eerste aanleg arts en ?genas? het liefst met een machinegeweer.
3) Glb tegen ?truther? Van Jones. Beck was fel, correct met de feiten. En dat hij de waarheid aan zijn zijde had, bewijst Obama zelf. Die ?truther? moest het Witte Huis uit; het was te gek. Of was het laster van GlB, waarvoor Jones en Obama helaas wel moesten wijken? Maar Obama zelf heeft het nooit beweerd, in de USA bladen heeft zich daar nooit een serieuze discussie over ontsponnen . Zelfs niet in die waardeloze NYT. Ik concludeer: GB zat goed.
Oordeel nu zelf.
*Uit het hoofd geciteerd.
** To send men to the firing squad, judicial proof is unnecessary…These
procedures are an archaic bourgeois detail. This is a revolution! And a
revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate. We must create the pedagogy of the The Wall! (El Paredón)” –Ernesto ‘Che’ Guevara.
Hallo HPax,
Ik zal jou ook punt voor punt beantwoorden.
1. Ironie is altijd lastig en het kan goede communicatie soms in de weg staan daar heb je gelijk in.
2. Net als in Nederland en Engeland moet je natuurlijk wel burger van het land zijn om van deze voorzieningen te gebruiken. Ook in de VS zijn illegale immigranten niet verzekerd. Door illegale immigratie kun je dus geen “gratis” gezondheidszorg krijgen.
Het feit dat in de meeste landen zo?n systeem niet bestaat is natuurlijk vervelend, maar ook daar kan wat aan gedaan worden ? ook in derdewereldlanden. Goede gezondheidszorg is kwestie van goede organisatie. Maar dat kan niet op korte termijn gedaan worden helaas.
Wat de kosten betreft: in de post staat een figuur waar de kosten van het systeem voor de overheid staat. Zoals je ziet kan men er zelfs geld mee besparen. De manier waarop de gezondheidszorg nu is georganiseerd is niet efficiënt. Mensen wachten vaak te lang met naar de doctor gaan (omdat ze niet verzekerd zijn) en er wordt weinig aan preventie gedaan. Ook wordt een nieuwe belasting ingevoerd voor de zeer rijken (inkomen meer dan $200.000 zeg ik even uit hoofd.)
Door de hervormingen hebben de VS nu een echte ?volksverzekering? ? zij het dat het wordt uitgevoerd door bedrijfsleven. Met volksverzekering bedoel ik dat iedereen verplicht verzekerd is. Dat is een belangrijk onderdeel van deze wet om te voorkomen dat gezonde mensen zich niet verzekeren. (In NL is dat ook zo). Alleen op die manier kan zo?n verzekering werken en betaalbaar blijven. De zieken betalen inderdaad per definitie een te lage premie, maar dat wordt gecompenseerd door het feit dat gezonden – per definitie – te veel betalen.
3. Met ?ze hebben zelfs? gaf ik geen moreel oordeel maar drukte ik mijn verbazing uit voor het feit dat er één zender is die 24×7 reclame maakt voor de TPM en de Republikeinse partij. De Democraten hebben zo?n zender niet. [ironie]Ik verwees niet naar de duivel, maar nu het er over hebt ?[/ironie].
Ik vind dit slecht voor de democratie. De informatievoorziening in de VS zeer vertekent en vooral in het voordeel van rechts en ultrarechts.
De Glenn Beck show vind ik overigens zeer slecht: Wat Beck doet is demagogische onzin, sorry ik kan er echt niet meer van maken. De voorbeelden die je noemt ? waar hij volgens jou ter rechte kritiek heeft ? zijn ook van die aard. Ik zou zeker niet voor hun in het krijt treden:
3.1 Om welke politicus gaat dit? Ik kan me vaag herinneren dat er iets was maar ik heb een link of naam van je nodig om dit verifiëren.
3.2 De meeste mensen die zo’n shirt dragen doen dit omdat het wel stoer is, niet omdat ze Che?s gedachtengoed (Cuba!) ondertekenen.
3.3 Van Jones heeft een keer een uitspraak gedaan dat er een onderzoek gedaan moet worden of mensen die beweren dat 9/11 een complot was, hij is dan nog geen ?truther?.
Wat Glenn Beck doet is niet serieus. Glenn Beck is bovendien een leugenaar. Volg de links maar en oordeel zelf.
@5 Sander. Zander?
Naar ik weet een travestie van de feiten.
@11: De feiten die ongetwijfeld alles in de schoenen van democraten en anders links gespuis schuiven.
@10
1 ?Door illegale immigratie* kun je dus geen “gratis” gezondheidszorg krijgen.?
Nou, dat kan wel en gebeurt al, ook in NL. En met Obama-Care: millioenen arme Latinos** staan in de startblokken om daar gebruik van te maken. Een wet die dan slechts van papier zal blijken te zijn, stopt ze niet; ze zullen krijgen wat ze willen. Obama weet dat. Iemand gilde al in Vergadering tegen hem: je liegt!
Als je dat fijn voor ze vindt, prima, maar houd rekening met een algemene achteruitgang in USA-welvaart, en vooral met de uitholling van de qualiteit van de gezondheidszorg daar. En met cumulatief aanzwellende immigratiestromen. Maar OK, na ons de zondvloed!
2 ?Zoals je ziet kan men er zelfs geld mee besparen.?
Kosten besparen op gezondheidszorg via een Overheidssysteem?
Nog nooit ergens vertoond. Er zijn in USA verschillende (strijdige) OCare kosten berekeningen gemaakt; je kunt kiezen welke je het beste uitkomt. Algemeen is de oneconomische onderschatting van de elasticiteit van de vraag naar gz.
3 ?De meeste mensen die zo’n shirt dragen doen dit omdat het wel stoer is, niet omdat ze Che?s gedachtengoed (Cuba!) ondertekenen.?
Stel: iemand – een Westerling – weet weinig tot niets van (zijn) Geschiedenis af. Die heb je. Als zo?n iemand zich uit stoerdoenerij opzichtig, of zelfs wat verborgener, met een hakenkruis tooit, zou je hem dan ook niet waarschuwen dat hij verkeerd bezig is? En dat is wat toen GB mutatis mutandis deed. En waarom zou hij dan een leugenaar zijn?***
4 ?De Democraten hebben zo?n zender niet.?
Een vreemde opmerking als je weet dat de nieuwsvoorziening voor de massa in de USA zeer overwegend in democratische (?liberale?) handen is. Als daarin een kentering is gekomen, dateert die toch uit de laatste tijd.
De wijze waarop journalisten en dat soort lui begoocheld de verkiezingscampagne van Obama versloegen, bewijst mijn mening over het USA nieuws. Neem die Obamania, denk aan die Jeremy Wright toen; sla M. Malkin er nu maar op na.
5 3.1 ?Om welke politicus gaat dit?? Het spijt mij. Ik weet de naam niet meer. Het was wel een zij en moet zo?n ?liberal?, zo?n linkse democrate zijn. Wel een raar woord, democrate, in dit verband. Een Maoistische democrate. Wat gek! Of deed ze alleen maar stoer? En mag het dan?
* Illegale immigranten.
** En die niet alleen.
*** Ik zeg niet dat GB nooit gelogen heeft; alleen heb ik het niet van hem mee gemaakt en zal hij dan ook wel niet steevast liegen.
“Kosten besparen op gezondheidszorg via een Overheidssysteem? Nog nooit ergens vertoond.”
Het tegenovergestelde zit dichter bij de waarheid.
@13: en mensen die een t-shirt met Tony Montana dragen zijn zeker gansters?
Hpax,
ik sluit me aan bij het puntige commentaar van Rob en Mark (ik heb zelf een hang naar breedsprakigheid).
Over de media: eh…nou nee. Dat is wat rechts Amerika al 40 jaar zegt en wat daarom iedereen is gaan geloven. Maar heus, dat is gewoon niet waar. Lees b.v. Lapdogs: How the Press Rolled Over for Bush
Over de illegalen: illegalen hebben geen recht op een verzekering, niet nu en niet in de nieuwe wet.
De Maoist in het Obama regime heb ik zelf gevonden: Anita Dunn.
In de eerste plaats: als je iemand citeert wil dat nog niet zeggen dat je het met die persoon als politicus eens bent, laat staan dat je kan zeggen dat Dunn een Maoist is, wat jij en Glenn Beck er van maken. Verder is het wel grappig dat de bron van de quote Lee Atwater is. Atwater is een beruchte politiek strateeg die voor Bush s.r. campagne heeft gevoerd waarbij hij inspeelde op racistische sentimenten. Hij was de leermeester van Karl Rove.
@HPAX
Geef ik George een keer de schuld ergens van is het weer niet goed.
Oja, SP mode aan; het is de schuld van de rijken, corporate world, globalisering en mensen kredieten in de maag splitsen. Solidair!
SP mode off.
Een travestie van de feiten. Geweldige oneline. moet ik onthouden