Voetballers zijn geen topsporters

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Ze hebben zelfs gouden schoentjes (Foto: Flickr/Gonzalo Barrientos)

Je kan veel over Mart Smeets zeggen. Hij is traag, vraagt niet door, heeft soms te weinig parate kennis. Maar soms heeft ie zeker rake uitspraken. In z’n column in Sportweek heeft Smeets het over verdwenen sporten (honkbal) en nieuwe sporten op de Olympische spelen, zoals golf en seven-aside rugby. De anchorman bij uitstek sluit af met:

“Ons voetbal is terecht afgeserveerd door van Buren. Zoals de Nederlandse voetballers dat zelf ook al deden, verleden jaar in China. Ze wilden geen sportmensen zijn, maar voetballers blijven.”


En daarmee heeft ie natuurlijk helemaal gelijk. Voetballers zijn geen topsporters en iedere week doen voetballers er alles aan om dat beeld te bevestigen. Vorige week was er de kwestie Van der Wiel. In mei reeds was ie bezopen aan het twitteren tijdens het seizoen, nu ging ie ondanks een hersenschudding naar een concert tot diep in de nacht. Een jongen van 21 heeft alle recht om dronken te zijn en om concerten te bezoeken. Dat heeft iedereen. Maar met sport heeft het niets te maken.

Iemand ooit gehoord van een dronken Sven Kramer? En die verdient nog een pak geld. Een schermer als Bas Verwijlen , een atleet als Michel Butter, die gaan niet zomaar op stap tijdens het seizoen. Ook al verdienen ze maar een schijntje van een voetballer. Een misstap kan gebeuren, het hele leger voetbalcommentatoren stapt echter over de essentie van de affaire heen.

In Studio Voetbal vonden de heren dat Van der Wiel niet over z’n concertbezoek had moeten twitteren. Hij had slimmer moeten zijn. Of ze zochten er dingen achter zoals Ajax wilde ‘m niet mee hebben naar Australië. Maar niemand die hem wees op z’n verantwoordelijkheid als sporter.

Dat is natuurlijk een zaak van Ajax en in dit geval van de bondscoach. Maar voetballers moeten als ze zulke dingen doen niet meer huilen dat commotie ‘overdreven is‘ of om respect vragen. Want dat verdienen alleen echte sporters.

Reacties (22)

#1 Obscura

Ik zou zeggen: Amen!

Maar, eh, hoe weten wij zeker dat schermers, zwemmers en anderen geen misstappen begaan? Ze zijn minder in het nieuws, worden dus ook minder gecontroleerd en kunnen dus best wel eens buiten de boot piesen. Zie ook The Lord of the Lijntjes eh Rings.

En: als je minder verdient heb je waarschijnlijk meer drift om te winnen. Zodat je meer gaat verdienen. En dus zul je gemakkelijker discipline kunnen opbrengen.

Dit gezegd hebbende ben ik het wel eens met het feit dat voetballers als Van der Wiel zich geen professionals tonen met dit soort gedrag. En ook dat daar te makkelijk over wordt gedaan door de sportjournalistiek.

  • Volgende discussie
#2 Inje

”Je kan veel over Mart Smeets zeggen. Hij is traag, vraagt niet door, heeft soms te weinig parate kennis”

Mart Smeets staat juist bekent om zijn zeer uitgebreide kennis van voetbal, basketbal, hockey, wielrennen, sportliteratuur en muziek. De man is een lopende encyclopedie en nog steeds de beste verslaggever die de sportafdeling te bieden heeft. Hij vraagt zeker wel door, maar heeft ook nog eens de kunde in zich om elk gesprek interessant te houden en het niveau te waarborgen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 IederVoorZich/Peter

Dit slaat helemaal nergens op! Ok, ze moeten wel gefocust blijven op hun doel. En als dat bereikt is mogen ze is een beetje doorschieten. Alles met mate natuurlijk. Zo ben ik zelf. Niet geheel geheelonthouder (moet je ruim zien). Altijd maar vitaminen en kalorieën tellen is ook saai. Als je leert moet je toch ontspanning hebben ? Als je alleen maar werkt, en dat doet die tenslotte ook, kan de boog toch niet altijd gespannen blijven staan ? Dan wordt alles saai op den duur en breekt je koncentratie en verlies je zelfs je doel. Dat die een blunder heeft begaan staat buiten kijf. Ok, hij kon niet mee. Basta!
In een normaal bedrijf zou dat je baan kunnen kosten als je baas er achter komt. Sterker nog, een ieder ander kost dat zijn baan wel degelijk als we de kranten mogen geloven.
Maar mensen met een topbaan kunnen zich blijkbaar wel alles veroorloven.
Maar daar hebben we het hier niet over.

Wat de media ervan zeggen interesseert me weinig. Maakt ook niet veel uit.
Ik eis zijn ontslag niet.
Voetbal interesseert me al eeuwen niet meer zo. Ik baal altijd van dat spelletje.
Zie liever een vriendschappelijk partijtje zoals laatst Nederland-Engeland voor de eerste keer (in de Arena notabene).
Dat was lachen. Ik zat precies goed. Alle ballen rolden in het doel voor mijn ogen. En daar doe ik het voor.
Ik wil geen oeverloos gedraai zien van aanvallen die voor het strapschopgebied dood lopen. Zo als ooit eens tijdens het EK in Engeland.
Voetballen is ook maar een vak net als metaalbewerker of schoonmaker.
Alleen maken voetballers minder uren.
Krijgen veel meer geld, maar ze doen minder voor hun geld.
Als schoonmaker moet je elke dag scoren.
Doe je dat niet dan word je weggetrapt.
Om wat voor reden dan ook.
Dan hoef je echt niet met je kop op Twitter ofzo te gaan staan.
En openbaar is ook een beetje dom.
Van je kollega’s moet je het ook hebben.
Hij heeft geen misdaad gepleegd.
Alleen niet zo slim geweest. Voor zijn herstel misschien niet.
Dat kun je hem verwijten. Spelen met je eigen gezondheid mag toch iedereen ? Dar zijn hun goed voor verzekerd.
Zelfs een jaar in de ziekenboeg zitten levert een fortuin op.
Maar dat zullen we ook maar even vergeten.

Overdrijven is niet zo moeilijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chris

@3


Overdrijven is niet zo moeilijk.”

Dat blijkt….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Teun

@2 Mee eens. Soms is’ie mij ook iets te erudiet, maar hij weet wel veel en is altijd oprecht.

@3 ”Dit slaat helemaal nergens op! Ok, ze moeten wel gefocust blijven op hun doel. En als dat bereikt is mogen ze is een beetje doorschieten. Alles met mate natuurlijk. Zo ben ik zelf. Niet geheel geheelonthouder (moet je ruim zien). Altijd maar vitaminen en kalorieën tellen is ook saai. Als je leert moet je toch ontspanning hebben?”

*Proest*. Nooit topsport bedreven zeker. Out-of-season moet het kunnen; zie het verschil tussen Boonen en van Gelder. Maar als je in het seizoen “los gaat”, met een hersenschudding, dan neem je je eigen prestaties gewoon niet serieus.

Er zijn natuurlijk altijd toptalenten die zelfs met een kater nog winnen, maar dan hebben we het letterlijk over one in a million. En natuurlijk moeten belangrijke prestaties gevierd kunnen worden – ook in het seizoen. Maar het lichaam presteert nu eenmaal beter als het aan een regelmatig leefpatroon met gezonde voeding wordt onderworpen.

Als je als jezelf respecterend topsporter een vaak geziene gast in het uitgaanscircuit bent, dan hebben we het dus niet over “af en toe ontspannen”. Dat kun je ook met een glaasje wijn op de bank doen en op tijd onder de wol duiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Baron E

1) Zoals Marc Lotz ooit zei: “sport is iets met een finishlijn, de rest is een spelletje”.

2) Mart Smeets is een irritante kwal, met z’n “wij hebben gewonnen” en “mag ik dat zeggen?”, die wel veel sportkennis heeft. Maar hij weet niet veel over wielrennen, hij weet veel over wielerhistorie. Iedereen die het Nederlandse wielercommentaar prefereert boven het Vlaamse houdt zichzelf voor de gek.
En @2, een interview door Mart Smeets gaat over Mart Smeets en Zijn Mening, niet over de gast.

3) Eens met #3 dat sporters buiten competitie best dronken mogen worden of van mijn part een lijntje mogen snuiven. Daar moeten anderen zich niet mee willen bemoeien. Maar om het zoals Yuri van Gelder in de week voor een NK te doen is dom en bovenal onprofessioneel.

4) Voetballers zijn niet geen sporters omdat ze naar feestjes gaan, maar omdat ze (in het algemeen) gewoon weinig trainen, niet alles voor de sport over
hebben en zich op het veld onsportief gedragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Teun

@6 Voetballers zijn niet geen sporters omdat ze naar feestjes gaan, maar omdat ze (in het algemeen) gewoon weinig trainen,…

Dat kunnen ze ook niet omdat een voetballer nu eenmaal wat tijd nodig heeft om te herstellen van alle aanslagen die zijn lijf te verduren krijgt tijdens een wedstrijd. Daarom duurt bv ook het WK rugby ook een maand.

“…niet alles voor de sport over
hebben en zich op het veld onsportief gedragen.”

Waar. Vooral dat laatste is echt ongelooflijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 IederVoorZich/Peter

Chris, ook dat is een overdreven reaktie.
Je hoeft niet te bevestigen wat ik beweer. Alles wat je zegt is overdreven.
Anders zei men namelijk niks meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 IederVoorZich/Peter

Teun, topsporters bestaan eigenlijk niet.
In de wielrennerij gebruiken ze allemaal doping.
Er is een sport van gemaakt om de dopingkontroles in de maling te nemen.
Voetballers gebruiken ook wat.
Al zijn het alleen maar geruchten.

Hoezo kun je geen je hersenschudding oplopen ?
Ik weet niet hoe die het opgelopen heeft.
Ik zei ook dat het slordig van hem was.
Drink dan thuis.
Maar waarom mag je niet uit als topsporter ?
En iets drinken ?
Als ze iemand dood rijden maak ik me meer zorgen.
Drank of geen drank op.

Van Gelder is een ander verhaal.
Dat vergeten we maar zo snel.
Het is al heel normaal (in het leger).
Met zulk soort mensen praat ik niet (meer). Die koken maar gaar in hun eigen sop.
En ik wil zoiets niets met het leger te maken hebben.
Dat zijn allemaal ‘drugstoeristen’.
Schijnbaar vervelen die gasten zich ontzettend.

Doping in de topsport is thans ook vrij normaal.
Iedereen vindt dat normaal, want wielrennen (bijvoorbeeld) blijft gewoon populair.
Dus waar maken we ons nog druk om ?

Alles wat ik zeg overdrijf ik toch ?
De zieke heeft niet in de gaten hoe ziek die is. Geen flauw benul.
Ik wens daar verre vandaan te blijven en ga me daar ook niet mee bemoeien, want dat is zoiets als water naar de zee dragen.
Ik schaam me wel voor mensen als van Gelder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Martijn

Als je een lichte hersenschudding hebt, dan ga niet voor een oefenpotje helemaal naar Australië. Maar als je je ok voelt en je favoriete artiest speelt om de hoek, dan kan je best even kijken.

En Smeets is als honkballiefhebber hypocriet als hij begint over voetballers; als één sport nou berucht is om zijn feestbeesten. Dat ligt ook aan de aard van de sport: bij 10 km schaatsen is lichamelijke topconditie veel belangrijker dan bij voetbal, waar het op zijn beurt weer belangrijker is dan bij honkbal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Huub

@ 10 Onzin. Je hebt een andere conditie nodig, maar bij voetbal is lichamelijke conditie ook heel erg bepalend. Topspelers horen tussen de 5 en 10 kilometer te rennen in een wedstrijd en daarbij fit genoeg blijven om te voetballen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

“Maar waarom mag je niet uit als topsporter?”

Het gaat niet om mogen maar kunnen. Een topsporter kan niet uitgaan tijdens competitie, omdat dat zijn sportprestaties to sub-optimaal (dus niet meer top) niveau brengt. Een sporter die uitgaat voor een wedstrijd is dus per definitie geen topsporter meer, omdat hij geen topprestatie in de sport meer levert.

Om dezelfde reden is een sporter die (op een prestatieverhogende wijze) doping gebruikt juist wel een topsporter*. In die zin zijn langlaufen en wielrennen ook de topsporten bij uitstek. In deze sporten worden buitengewone topprestaties van de sporter verwacht.

*Dit staat natuurlijk wel op gespannen voet met eerlijke competitie, al is dat ook om andere reden vaak een utopie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Martijn

@11: Topconditie is wel een belangrijke factor bij voetbal, maar toch minder bepalend dan bij schaatsen. Het is zelfs zo dat technisch superbegaafde voetballers het nogal lieten lopen: Ferenc Puskas, Diego Maradonna, George Best, Ronaldo. Dat beïnvloedde hun resultaten wel negatief, maar ze waren toch nog beter dan de afgetrainde, minder getalenteerde collega’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 IederVoorZich/Peter

Aha. Sex is natuurlijk ook uit den boze. Het benadeelt natuurlijk de sportprestaties. Al eeuwen bekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 pedro

@13: zij waren juist top, doordat zij het spelletje lieten lopen. Als zij voortdurend mee hadden moeten verdedigen, was dat ten koste van hun aanvalsspel gegaan, en had dat hun resultaten negatief beïnvloed. Zo ook wielrenners: de wielrenners, die vanaf de start demarreren, zijn misschien wel in topconditie (wanneer je dat, zoals de meesten hier, definieert als iets wat vooral van uithoudingsvermogen af hangt), maar winnen geen enkele wedstrijd.

Er zijn imho dan ook veel meer zaken, die bij topconditie komen kijken, en die zaken hangen af van de prestatie, die je wil leveren. Als je een topvoetballer wil worden met topvoetbalprestaties, dan zul je over een redelijk goed uithoudingsvermogen moeten beschikken, maar daarnaast zul je veel moeten investeren in de techniek (trappen, koppen, verdedigen, positiespel, enz). Een wielrenner zal veel meer op uithoudingsvermogen moeten trainen, maar kan zijn conditie ook verbeteren door krachttraining om grotere verzetten rond te kunnen draaien, bijvoorbeeld. Topconditie voor een wielrenner is dus heel wat anders dan topconditie voor een voetballer, anders zouden topwielrenners vanzelf ook topvoetballers zijn.

Wat het artikel verder betreft: in iedere sport zijn er wel rotte appels aan te wijzen, maar dat is geen bewijs, dat alle andere beoefenaars van die sport dan dus ook rotte appels zijn. Van een dronken schaatsende Sven Kramer heb ik nog niet gehoord, maar Cruijff heb ik ook nooit dronken zien voetballen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 IederVoorZich/Peter

Pedro, natuurlijk zit er een verschil tussen wielrenners en voetballers. Dat ze allebei in konditie moeten zijn staat buiten kijf. Maar een voetballer hoeft nooit te fietsen. En een wielrenner die niet op de fiets oefent moet nog geboren worden, denk ik.
Hetzelde geldt voor een voetballer zonder bal. Een doelman kan ook niet zonder.
Sommige voetballers kunnen ook te zwaar zijn. Zelfs daar aan kunnen eisen gesteld worden.
Cruijff was een mager kereltje.
Volgens mij rookte die wel.
Kan me niet voorstellen dat veel topsporters kern gezond leven.
Topsport op zich is al ongezond.
Denk maar aan een vergroot hart.
Misschien dat ze dat juist proberen te voorkomen.

Alles met mate. Dus ook sport.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bismarck

@14: Dat hangt nogal af van de termijn voor de prestatie en het geslacht van de sporter. Bij vrouwen is ook wel een prestatieverhogend effect aangetoond vlak na seks. Voor mannen geldt dat seks direct voor de wedstrijd prestatiedrukkend werkt (voor langere termijnen is dat effect niet aangetoond). Wielrenners hebben dan ook zelden seks de nacht voor koers (of zelfs tijdens meerdaagse koersen). Als voetballers daar wel aan doen, hebben we weer een argument voor de stelling dat voetbal geen topsport is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 IederVoorZich/Peter

Bismarck, volgens mij wordt er dan aardig gesext voor de wedstrijden. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Chris

@13

“Topconditie is wel een belangrijke factor bij voetbal, maar toch minder bepalend dan bij schaatsen. Het is zelfs zo dat technisch superbegaafde voetballers het nogal lieten lopen: Ferenc Puskas, Diego Maradonna, George Best, Ronaldo. “

Dat kan tegenwoordig steeds minder. De fysieke ontwikkeling van voetballers wordt steeds belangrijker.
Je ziet het ook aan de absolute topspelers: naarmate ze minder afgetraind zijn, zijn ze duidelijk minder dominant. Zie een Ronaldinho die een paar jaar geleden de beste speler van de wereld was.

Het punt is met name dat je bij voetbal een mindere dag nog enigszins kunt verbergen, terwijl bij een sport als schaatsen de chronometer onverbiddelijk laat zien dat je tekort geschoten bent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 IederVoorZich/Peter

Nou Chris, dat laatste ben ik niet met je eens. Daarbij voetbal is een teamsport en schaatsen een solosport. Net als wielrennen ook al trekken ze daar al in groepen op. Hardlopers maken ook gebruik van 1 helper ? Al is het maar om ze uit de wind te houden. Wat ik persoonlijk flauwe kul vindt. Het mag dan wel voordeel opleveren, maar mee eens ben ik het er niet.
Bij schaatsen valt het misschien meteen op. Ook als is het vaak dezelfde die wint, valt de vake winnaar of winnares weg dan is er altijd wel een opvolger. Of als die ziek is is dat ook al een voordeel voor iemand anders die dan ineens uit de verf komt. Misschien z’n kans ruikt ?

Bij voetbal ben je van je medeleden afhankelijk. Hoe goed ze zijn of hoe slecht ze zijn. 1 rotte appel valt nog wel te maskeren. Moet natuurlijk niet erg rot zijn. Je faalt als ploeg of slaagt.
Maar kijk eens wat Real Madrid voor elkaar heeft. Kost ook een paar centen.
Of ze echt kampioen worden, ik weet het niet. Hou me daar niet mee bezig. Te ver van mijn bed. Wat hier in Nederland rondloopt is belabberd en leeft zo’n beetje bij de dag. Morgen zien we wel weer.

De besten zelf nemen het niet zo met de discipline.
Die hoeven blijkbaar niet zo hard te rennen. Als hun hun dag niet hebben is men het hem na de volgende wedstrijd allang vergeten en vergeven.
Maar ze presteerden echt niet elke keer.
Volgens mij hebben veel voetballers ook last van ad(h)d. Ofwel een koncentratiestoornis. En dat kan de wedstrijd kosten. Zeker voor de doelman.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Chris

@20

Zeg, kan je ook een beetje gedegen argumentatie opbouwen of echt alleen maar raaskallen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 IederVoorZich/Peter

Chris, je reaktie slaat nergens op. Je hebt blijkbaar iets tegen mijn manier van argumenteren.
Stel je voor dat ik zo op iedereen ga reageren als het me niet aan staat.

Jij hebt gewoon gebrek aan mijn argumentatie.
Ik kom gewoon met ideeën.
Probeer dat nou maar eens te weerleggen.
En anders reageer dan niet.
Niemand verplicht je.

  • Vorige discussie