Een aparte relatie met de dood

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[i]GeenCommentaar heeft ruimte voor gastlogs. Dit kunnen stukken zijn die we -uiteraard met toestemming- overnemen van andere weblogs, of die via onze mail binnenkomen. Hieronder een column van SanteBrun[/i].

Het enige wat haar in leven hield (Foto: Flickr/brykmantra)

“Wat mij betreft is Eluana Englaro niet gestorven, maar vermoord,” aldus Gaetano Quagliariello, na nauwelijks zestig seconden stilte in de Italiaanse Senaat na het bericht dat de 38-jarige vrouw, die al zeventien jaar in coma lag, in een kliniek in Udine was overleden nadat vrijdag de voeding was gestaakt. “Op dit hoge niveau bewoog zich de discussie gisteravond in de Senaat,” merkt mijn ‘lijfblad’ La Repubblica droogjes op.

Quagliariello is niet zomaar een senator, maar vice-voorzitter van de Senaat en een echte aanhanger van Berlusconi en van het Vaticaan.

Ik geef even toe aan een verleiding; Udine is de hoofdstad van de meest noord-oostelijke provincie met dezelfde naam, een nuchter gebied dat een belangrijk deel van de Italiaanse inkomstenbelasting genereert en waar de gezondheidszorg dicht staat bij die van West- en Midden-Europa. Waar Quagliariello vandaan komt kan ik zo gauw niet vinden, maar zijn naam betekent in het Siciliaans of wellicht Napolitaans zoiets als ‘Kwarteltje’, en dan zijn we dus ineens aangeland aan de andere kant van de republiek waar, zacht gezegd, op vrijwel elk gebied volslagen andere normen en waarden gelden dan in het (relatief) nuchtere noorden.

In de Senaat draaide het weer bijna op vechten uit, het zal inderdaad een verheffende vertoning zijn geweest. In het discussieprogramma Porta a Porta van RaiUno van hetzelfde laken een pak: een ondersecretaris van het ministerie van gezondheid bleef maar doordrammen hoe erg het allemaal was, tot de talkshowhost ingreep en riep dat een iets meer gematigde toon op dit moment wellicht meer aan de orde was.

En het buitenland lacht zich dood om die achterlijke Italianen.

En het is natuurlijk ook heel erg wat er gebeurt. Die mafkees van een Berlusconi waagde te zeggen dat Eluana ’theoretisch’ zelfs nog kinderen zou kunnen krijgen ? hoe dat argument bijdraagt aan een besluit om haar daarom in leven te houden zou ik niet weten. Maar als je dertig seconden nadenkt besef je pas wat een onzindelijke dingen zich afspelen onder de aangebouwde toupet van Il Cavaliere.

Bij dat alles moet je er wel rekening mee houden dat Italianen een wat andere relatie met de dood hebben dan wij. Ook als oma van 98 de geest geeft, nadat dat al lange tijd verwacht kon worden, is het toch huilen en schreeuwen geblazen alsof geheel onverwacht een meisje van vijf onder een vrachtauto is gelopen. De doden blijven in Italië, zogezegd, veel langer leven dan bij ons.

Het Vaticaan speelt daar op in, en heeft met deze zaak met succes zijn greep op de Italiaanse maatschappij versterkt.

Maar er is ook hoop. In Italië kun je, ongeveer net als in Nederland, keurig euthanasie krijgen als je dat wilt. Onderzoek van een paar jaar geleden heeft uitgewezen dat zeer veel artsen en verpleegkundigen bereid zijn de nodige hulp te bieden en dat ook geregeld doen.

Waarom is dat bij Eluana dan niet gebeurd? Door het nogal on-Italiaanse optreden van haar vader, die het netjes wilde spelen?

Reacties (10)

#1 Trianero

“En het buitenland lacht zich dood om die achterlijke Italianen.”

Ik moet er om huilen, echt!

On topic: het schijnt dat er in Italië op dit moment gebrek is aan een tegenbeweging waarin jongeren zich kunnen verenigen en die TEGEN de invloed van de kerk vecht. Tot in de 90er jaren waren dat de communisten, maar jongeren voelen zich niet aangetrokken tot dit. Daarom heb je nu een hele sterke kerkelijke lobby – ook bij jongeren heel populair – maar geen tegenbeweging. Atheisten zijn – zoals overal – niet georganiseerd.

  • Volgende discussie
#2 HPax

De totalitaire RK Kerk is niet totaal anti-intellectueel. Maar wanneer humaan-geslachtelijke voortplanting en idem gestuurde, bewuste, individueel-vrijwillige levensbeëindiging (euthanasie, geen doodstraf!) in het geding zijn, verliest zij haar restant aan verstand en haar minimum aan elementair fatsoen. Fallische driften overvallen haar en de ellende daaruit voor de héle wereld voortvloeiend, is immens. De ordinairste achterbuurtmiddelen om geboorte-profylacta in discrediet te brengen en de gemeenste manieren om reputaties van artsen en verplegend personeel te vernietigen die bij abortus en euthanasie hulp verlenen, schuwt zij dan niet. Lees het wat NL betreft maar in de Annalen van de NSVH. Neem verder die Moeder Theresa aan de Ganges.

De politicoloog G. Prunier informeert ons in zijn boek ?De Ruanda Crisis? dat de slachtingen daar zeker met overbevolking te maken hadden. Ook vertelt hij erbij dat de RK in Ruanda samen met de Hutu-regering van dat land tegen pogingen tot geboortebeperking ageerde.

President Berluscioni van Italia – anderszins alleszins verre boven die prul van Prodi te verkiezen – vind ik inzake Dame Eluano Englaro een verwerpelijk standpunt innemen. God die Alle Verstand is, hebbe haar ziel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Obscura

@2 oftewl @Hpax

Wat heeft Prodi op zijn geweten dat hij slechter is dan Berlusconi, die jou nog eeuwen zou wilen laten wegrotten in een ziekenhuisbed als je comatueus bent? Denk je niet dat zaken als leven en dood belangrijker zijn dan wat dan ook? Berlusconi is een gevaarlijke (letterlijk, wordt vooral niet comatueus de komende jaren) politicus met het hart op de verkeerde plaats. Gaarne uw betoog waarom Prodi zoveel slechter is. Ik ben benieuwd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HPax

@3
@ Mijn standpunt inzake euthanasie is duidelijk, maar er bestaan actueel belangrijker zaken. Een daarvan – de voornaamste – is Berluscioni?s betere standpunt inzake immigratie. Die gaat Italia, en ons, de das omdoen. En dit op een schaal die dan Englaro’s ellende wezenloos maakt. Wat die immigratie uithaalt, iets daarvan is te lezen in Jared Diamond’s ‘Collaps, how societies choose to fail or succeed’ (2005), helemaal, en i.h.b. pp. 272-273. Maar zonder Jared erbij te halen, kan het ook al duidelijk zijn.
Prodi nam ten aanzien van het immigratie-vraagstuk een onvergeeflijke houding aan. Die was/is zo verwoestend dat hij na maar een korte regeerperiode door een meerderheid van het Italiaanse volk werd afgedankt, en dat beslist niet omdat hij pro euthanasie was. Italianen zijn overwegend niet gek. Ik deel toevallig de mening van die meerderheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sante Brun

Prodi was misschien geen sterk politicus, maar zijn motieven waren zuiver. Natuurlijk moet de immigratie in goede banen worden geleid. Ik heb Diamond’s boek ook gelezen, en dat ging toch vooral om de gedachteloze verwoesting van het milieu. Berlusconi mag dan ‘op zijn Wilders’ de zwartjes eruit (willen) kieperen, hij is wel een van de vele Italianen die geen enkel respect hebben voor het milieu.

Bovendien wilde Berlusconi vooral aan de macht komen om een uitweg te vinden uit het labyrint aan fraude en oplichting waarin hij zich vastgewerkt heeft. Dat bleek dezer dagen weer eens duidelijk toen een advocaat die samen met hem in vieze zaakjes verwikkeld was daarvoor vierenhalf jaar gevangenisstraf kreeg. Berlusconi zelf was ook aangeklaagd, maar de inderhaast erdoor gejaste wet die hem immuniteit moest verschaffen deed zijn werk feilloos. Hoe zwak Prodi wellicht ook was, u beledigt hem door hem zelfs maar te vergelijken met deze bandiet, die Mussolini achterna gaat als hij de kans krijgt.

En tenslotte: ik ben van mening, en daarin ben ik niet alleen, dat een georganiseerde immigratie de redding kan betekenen van Europa, dat anders aan de vergrijzing ten onder gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HPax

@5
1 Wij gaan niet aan die zogenaamde vergrijzing ten onder, maar aan overbevolking. Voor Europa (en eigenlijk voor de hele wereld) is aan te raden wat de Club van 10 Millioen* t.a.v. Nederland voorstaat: een geringere bevolkingsomvang. Dit onder het motto: ?Meer mens met minder mensen.? In dit verband past het nog eens het ketterhoofd uit Uqbar te citeren: ?Spiegels en copulatie zijn weerzinwekkend, omdat zij het aantal mensen vereenvoudigen? (Borges, De Aleph, Bezige Bij Pocket 29, p. 90).
De Club van 10 Millioen heeft volgens mij weinig succes, maar pleidooien voor massale geboortebeperking hebben nu eenmaal altijd op hardnekkig weerstand mogen rekenen. En inderdaad, ?daarin ben(t) u (= ?ik?) niet alleen.?
Wat speciek NL betreft: vergelijk het in termen van omvang (km2), welvaart, demografie en vrije ruimten. En schrik.

2 Van Prodi en Berluscioni kan ik uitsluitend hun politiek programma beoordelen, en dat ook alleen nog maar op hoofdpunten. B. wordt vaak als een ongunstig type weggezet, maar dat dan door types van wie ik zeker weet dat ze niet deugen. Uw associatie van B. met Wilders versterkt mij in de juistheid van mijn preferentie voor B. boven Prodi. Wilders is een dappere, eerlijke man met veel talenten. Voor zijn politieke, vaderlandslievende ambities zet hij zijn leven op het spel. Wie doet het hem na? Overigens kunt dat ?de zwartjes eruit kieperen?, beter achterwege laten.

3 Inderdaad loopt Diamond niet te koop met het aanwijzen van de demografisch factor als hoofdschuldige aan ?zijn? reeks van ecologische katastrofes, maar hij zit er wel in. Onvermijdelijk natuurlijk. Mogelijk heeft D. gedacht dat zijn ideeën meer ingang zouden vinden als hij dat populatie-argument wat impliciet hield. Hij zal zijn pappenheimers kennen. Ze schrikken zo gauw als hun voortplanting in het geding is, en babies zijn lief en de paus is ook al tegen en denk aan de gevaren van vergrijzing en wie betaalt straks de AOW..

* Ik ben geen lid van die Club

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Turiddu aka Sante Brun

@HPax: Tja. Wij spreken blijkbaar volstrekt verschillende talen. Zelfs Berlusconi spel je in uw taal anders.

Toch nog even dit: het is wel erg simpel om beperking van de omvang van de populatie als oplossing te zien. Natuurlijk is er in Nederland geen plaats voor, pakweg, 25 miljoen mensen. Hoewel. Wanneer het wegverkeer aan een streng vergunningenstelsel zou worden gebonden (alleen auto’s voor wie ze in het landsbelang nodig heeft) en iedereen gedwongen tot een bepaald aantal uren vrijwilligerswerk, dan zou het best kunnen. Het gaat er juist om: zijn er onder al die miljoenen voldoende premiebetalers voor aow, of niet? Zo simpel is het dan wel weer.

De vergelijking van Berlusconi met Wilders houdt inderdaad al snel op. Het is wel waar dat ik van geen van beide ooit iets constructiefs heb gehoord (dat ook uitvoerbaar is) maar Berlusconi is echt een gewiekste zakenman met een buitengewoon rekbare moraal, die met völkische slogans (‘Hup Italië’) premier werd, uitsluitend om rechtstreeks te kunnen zorgen dat hij uit de handen van de wet bleef en blijft, voor de misdaden die hij in zijn zakenleven heeft gepleegd. Voor de volstrekt deplorabele toestand waarin de Italiaanse economie sinds jaar en dag verkeert heeft hij geen oplossing, ja, zelfs geen belangstelling. Nog altijd gaat iedereen in Italië na 35 jaar werken met pensioen, dat is voor menigeen met 50 jaar.

Dat de Italianen trappen in de sprookjes die bij Il Cavaliere komen in de plaats van beleid — ook in zijn belachelijke beschuldigingen aan het adres van rechterlijke macht dat alle rechters communisten zijn — dat betreur ik ten zeerste, maar het is wel een feit dat Berlusconi zo aan de macht is gekomen. En zo probeert Wilders het ook. Loze populistische praatjes die mensen in een hoek zetten waar ze niet in thuis horen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 pedro

Gelukkig trekken de Italianen zelf zich niet zo veel van dit soort volksmenners aan. Daarom was Benito ook heel wat minder ‘succesvol’ dan zijn Duitse collega. Er zijn maar weinig Italianen, die zo maar een bevel uit zullen voeren, als ze het er niet mee eens zijn. Dat i.t.t. de veel meer gezagsgetrouwe Nederlanders of Duitsers, bijvoorbeeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Turiddu aka Sante Brun

Maar de Italianen hebben toch van 1922 tot 1943 voor Il Duce staan te juichen op het Piazza Venezia — hij hoefde zijn kin maar over de balkonrand te steken. Op Youtube zijn diverse fraaie voorbeelden te vinden. En veel soldaten gingen zonder morren mee op de idiootste avonturen, zoals de verovering van Abessinië. Er is ook nooit een echte aanslag op Mussolini gepleegd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 pedro

Passie is wat anders dan blind achter hem aanlopen, Turiddu. Mooie kostuums en een fraaie poppenkast vinden ze daar wel leuk.

Er is ook nooit een echte aanslag op Mussolini gepleegd

Ze hebben ook nooit echt aan de kant van de Duitsers gestaan en ze hebben ook nooit echt de bevelen van Mussolini onvoorwaardelijk gehoorzaamd. Je voorbeeld van Abessinië is al een bewijs, dat de Italianen niet zo maar alles doen, wat je tegen ze zegt. Als daar van een goed geoliede oorlogsmachine sprake was geweest, hadden ze geen enkel probleem gehad met het innemen van Abessinië, gezien de uitrusting van de legers. De oorlog duurde 7 maanden, waarbij de Abessijnen het met speren opnamen tegen tanks en vliegtuigen…

  • Vorige discussie