De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.
Wie zich de films Inner Space of The Fantastic Voyage herinnert, moet de nabije toekomst van de medische wetenschap voor zich zien: geen gedoe meer met chemische medicijnen waarvan niemand precies weet waarom ze werken. Een House-achtig deductief meesterbrein om diagnoses te stellen is ook niet meer nodig: nee, in de toekomst sturen we gewoon piepkleine voertuigjes het menselijk lichaam in en laten we de piloten rustig van binnenuit bekijken wat er met de patienten aan de hand is.
Omdat de technologie om menselijke medisch piloten tot de benodigde grootte te verkleinen nog wel even op zich laat wachten, wordt er hard gewerkt aan intelligente pillen, die zelfstandig informatie kunnen leveren over de staat van ons lichaam. Het Amerikaanse bedrijf Proteus is nu een eind op weg met de eetbare chip. Deze ‘intelligente pil’ kan worden voorgeschreven aan patienten op dezelfde manier als dat bij een normaal medicijn gaat. Naast de benodigde werkzame chemische stoffen bevatten de pillen ook eetbare sensoren die geactiveerd worden door het maagzuur.
Vanaf dat moment kunnen de sensoren allerlei lichamelijke functies meten en deze informatie als een digitaal signaal doorsturen naar een ontvanger die als een pleister op het lichaam geplakt zit. Het draadloze netwerkbedrijf Qualcomm ontwikkelt technologie die deze informatie vervolgens weer kan doorsturen naar je 3G mobieltje. In de nabije toekomst kunnen we dus vrolijk bellen met onze inwendige organen hoe het met ze gaat. Op die manier kunnen we met de nieuwste technologie de vinger beter aan de pols houden.
Reacties (7)
“Met wie spreek ik?” (Geluid van modem die probeert in te bellen).
“Hallo?” (Nog meer modemklanken).
“Volgens mij bent u verkeerd verbonden hoor, dit is Centraal Beheer. Wacht, ik verbind u wel even door met ons centrale computer.”
En zo betaalde ik plots drie keer modaal. :-)
Ach als je leuk met je organen kan bellen heb je helemaal geen vrienden nodig. Je lever en je milt nemen -hopelijk- altijd op…
De robots komen er aan in de zorg.
Hoewel dat nog net iets anders is als wat hier wordt bedoeld, komt toch de vraag naar boven: hoe lang zal het duren voor mensen helemaal robots zijn geworden?
(Voor alle duidelijkheid: dit is een vraag, geen oordeel).
Voordat de mens helemaal robot is geworden? Definieer: robot? Is dat als wij onze hersenen volledig hebben vervangen? Over dat onderwerp zijn veel prachtige scifi-boeken vol geschreven. Ik denk dat het steeds meer inzetten van cybertech gezien moet worden als een normaal onderdeel van de evolutie van de mens. Mijn moeder heeft een kunstheup en ik heb gelaserde ogen. Pas op, de cyborgs komen er aan!
Hoera voor het Transhumanisme!
Wow, Victor, bedankt voor de link! En ik maar denken dat alleen wij sci-fi junkies daar diepe gedachten over dachten… Blijkt er een hele wereld van filosofie achter te zitten.
graag gedaan. Begin maar vast met chips inplanteren, anders loopt onze generatie straks hopeloos achter bij de volgende.