This is very sad and very disturbing and, of course, this will provoke actions in response.
Aldus Vladimir Putin, premier van Rusland, als waarschuwing richting Georgië, dat militaire acties uitvoert in Zuid-Ossetië. Zuid-Ossetië is een autonome regio van Georgië die zich onafhankelijk heeft verklaard van dat land om zich aan te sluiten bij Noord-Ossetië (onderdeel van Rusland).
Reacties (13)
Zuid-Ossetie is dus geen autonome regio van Georgie. Het was een gedwongen (Stalin)autonoom gebied van Sowjet Georgie. Ossetie was in twee delen gesplitst.Na het uiteenvallen van de USSR hebben ze verklaard niet bij Georgie te willen behoren. Vervolgens is Georgie een oorlog gestart om het gebied bij Tiblisi te voegen. Zonder resultaat. Zuid-Ossetie kan alleen bij Noord Ossetie gevoegd worden als het onderdeel van Rusland wordt. En dan is het nog de vraag of de Russen dat willen.
@1: dit lijkt me nu typisch een discussie die aangeeft wat voor een wespennest het is, als niemand het al eens kan worden over wat de feiten zijn. ;-)
Het wordt interessant om te zien of Rusland zich rechtstreeks in het conflict zal mengen. Putin´s quote doet vermoeden van wel.
Rusland moet wel. Het is ten eerste: een provocatie en ten tweede: Zuid-Ossetie is een troefkaart van Rusland in de Kaukasus.
Het is geen strijd Georgie Rusland maar USA Rusland. Zonder toestemming van Amerika zou Georgie dit nooit doen. Wellicht een revanche op het feit dat er Russische vliegtuigen bijna over het hoofd van Rice (in Tiblisi) vlogen.
@2: #1 geeft iets meer dan feiten (namelijk ook meningen). Feit is dat Zuid-Ossetie binnen de internationaal erkende grenzen van Georgie ligt, dat een deel van de bevolking meteen na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Georgie, de souvereiniteit van die staat verworpen heeft, dat er daarna gevochten is in het gebied en dat een deel van het gebied onder effectieve Georgische controle is en een deel onder effectieve controle van een Ossetische militie, die haar eigen regering heeft uitgeroepen (door niemand erkend, tenzij de Russen dat dit jaar gedaan hebben).
Verder is een feit dat die regering op allelij wijze door Rusland gesteund wordt (financieel, politiek, militair) en dat die situatie eigenlijk al 15 jaar ongewijzigd is. Af en toe flakkeren er gevechten op, jarenlang heerst er ook wapenstilstand.
Bemoeilijkt wordt de situatie doordat er “peacekeepers” aanwezig zijn om de naleving van de bestanden te controleren, maar dat dit Russische militairen betreft, die in feite partij zijn in het conflict. Een vergelijkbare situatie speelt zich af in Abchazie, al zijn er daar nog veel meer (etnische) complicaties geweest (inclusief zuivering van meer dan de helft van de inwoners van het gebied).
Voor de Russen is Zuid-Ossetie van strategische belang, omdat er de beste verbinding door de Kaukasus ligt. Om die reden verwacht ik niet dat de Russen toelaten dat Georgie het hele gebied bezet.
Op de 1 of andere manier zal dus de situatie weer terug komen op de status quo ante. En om op #1 terug te komen: Ja de Russen willen best Zuid-Ossetie toevoegen aan Rusland, maar aangezien dat internationaal politiek gevoelig ligt, terwijl de huidige situatie eigenlijk niemand (behalve Georgie) boeit, zullen ze dat voorlopig prefereren. Als de internationale constellatie gunstiger wordt voor de Russen, zullen ze niet aarzelen om eerst Zuid-Ossetie te erkennen en vervolgens per referendum bij Rusland aan te laten sluiten. Toegegeven dat laatste stukje zijn (nog) geen feiten maar speculatie.
CNN (tv) meldt als ‘breaking’ dat Russische tanks en troepen op weg zijn naar Zuid-Ossetië en daar binnen en paar uur zullen zijn…
Correctie: Ze schijnen al in Z-O te zijn, die paar uur is de afstand tot de hoofdstad..
6@
Tussen Noord-Ossetie en Zuid-Ossetie ligt een tunnel. Om de strijd te winnen zouden de Georgiers de uitgang van de tunnel in handen moeten hebben. Zo niet en rijden de tanks er doorheen dan rest de Georgiers maar 1 ding: zich totaal terugtrekken. De Russen beheersen de lucht: ze zijn dus kansloos.
4@ Veel goede opmerkingen, maar de facto is Zuid-Ossetie onafhankelijk (wel of niet erkend), maar de jure niet. Bij Nagorno Karabagh ligt dat anders, omdat zij zich al onafhankelijk (toegestaan volgens de grondwet van de USSR) verklaard hadden voordat Azerbeidsjan dat deed. Georgie, gesteund door het Westen erkent de facto en de jure van Zuid-Ossetie niet. Begrijpelijk omdat Tsinvali maar 50 km van Tiblisi afligt en maar een aantal kilometers van de hoofdweg Tiblisi naar de Zwarte Zee. DE Russen zijn meer geinteresseerd in Georgie dan in Zuid-Ossetie.
@7: Ik weet dat die tunnel er ligt (zie link #4). Het feit dat de Georgiers die niet eens hebben proberen te veroveren is voor mij een duidelijke indicatie dat ze geen vooropgezette militaire strategie hebben gehad om Zuid-Ossetie te bezetten.
Verder is het mij ook wel duidelijk dat Georgie kansloos is als Rusland zich militair met het conflict bemoeit (zelfs al zouden ze die tunnel wel bezetten). Dat is een reden temeer waarom ik vermoed dat de Georgiers de huidige golf van geweld niet hebben uitgelokt.
Daarnaast heb je op zich gelijk, maar Zuid-Ossetie is de slutel tot de controle over Georgie (om de redenen die je al noemt). Met Zuid-Ossetie in hun effectieve macht (zoals het eigenlijk al ruim 15 jaar is), is Georgie altijd te chanteren.
Dank @ allen trouwens voor de verhelderende opmerkingen. Merk dat ik minder sterk zit in m’n afvallige al dan niet voormalige russische republieken dan ik dacht..;-)
Is Rusland feitelijk nu een NAVO-land binnengevallen? Ja toch?
@10 Nee, Georgie is (nog?) geen lid van de NAVO, al werken ze wel samen en zitten er (dacht ik toch) amerikaanse soldaten.
Het is voor de Russen van groot belang te voorkomen dat Georgie lid wordt van de NAVO en ik denk dat je dat ook moet betrekken bij de laatste ontwikkelingen.
@11
Verwarrend. Ik zag net op CNN dat er wel een woordvoerdster van de NAVO aan de telefoon was, maar heb gemist wat er nu precies aan de hand is.
10@ 11@
Georgie zou mogelijk in de toekomst NAVO lid kunnen worden. Niet gewild door de Europese landen, maar enkele maanden geleden doorgedrukt door de Amerikanen. In hoeverre dit serieus genomen moet worden is gezien de krachtmeting USA en Rusland in de Kaukasus moeilik te bepalen. Het zwakke Georgische leger wordt op het moment gemoderniseerd en opgeleid door de Amerikanen en de Turken. Een militair vliegveld in Marneuli is door de Turken totaal gerenoveerd en wordt door de Amerikanen en de Turken gebruikt. De Amerikanen vliegen over Georgie om naar Afghanistan te komen. De Nederlanders dus ook. Ook vanwege een mogelijke actie t.o.v. Iran is Georgie van vitaal belang voor Amerika en dus ook voor de NAVO.