WW: FON’s wereldwijde hotspot netwerk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland

La Fonera (Foto: Flickr/Miguel A. Marcos)Soy un Fonero.
Voordat ik begin te lifeloggen en reclame voor een router ga lopen maken, eerst wat achtergrond: In 2005 (toen lifeloggen ook nog hip was) vond de Argentijnse internetondernemer Martin Varsavsky dat hij weer eens wat nieuws moest ondernemen en startte hij FON.

FON is een for-profit bedrijf dat tegelijk een nobel doel nastreeft: een betaalbaar en voor iedereen toegankelijk wereldwijd draadloos netwerk te verwezenlijken. Dit doet zij, heel Web 2.0-esque, door middel van de FON community. Leden van FON (Foneros) stellen hun ‘Fonera’ (de WIFI-router) open voor andere Foneros en jij kan als Fonero op jouw beurt van iedere andere deelnemer gebruikmaken. Mensen die geen Fonera bezitten kunnen toch gebruikmaken van het zo ontstane wereldwijde hotspot-netwerk door (tamelijk goedkope) dagkaarten te kopen.

Het succes van FON komt voor een groot deel doordat het bedrijf een paar flinke financiele injecties kreeg van Google en Skype, bedrijven die er baat bij hebben dat zoveel mogelijk mensen wereldwijd online zijn. Hierdoor kon de prijs van de Fonera haast absurd laag gehouden worden: Op dit moment krijg je het schattige draadloze routertje voor een tientje opgestuurd uit Spanje (!). Dit, en medewerking van internet providers zoals British Telecom zorgt voor een gestage groei van het wereldwijde netwerk. Waren er eind 2006 nog maar 30.000 hotspots te vinden op het Noordelijk Halfrond, op dit moment heeft het FON netwerk 150.000 hotspots en 600.000 leden.

Hypes zijn er om blind gevolgd te worden, dus meldde ook ik me als Fonero en bestelde de Fonera. Deze kwam vorige week aan (vergezeld van revolutionaire FON Movimiento stickers) en hij bevalt prima! De Fonera plugte ik direct in mijn (bedrade) router en na minimale configuratie was ik online. De Fonera zendt twee signalen uit: een publiek en een prive-signaal, dit zorgt voor een veilige scheiding tussen thuisnetwerk en de openbare hotspot. Na mijn lokatie ingevuld te hebben verschijnt mijn hotspot op de superhandige FON-kaart waarop alle hotspots in de wereld te vinden zijn.

Vervolgens moest ik kiezen wat voor type Fonero ik wil zijn. Het systeem kent drie soorten gebruikers: Linussen, die hun verbinding gratis ter beschikking stellen voor leden, Bills, die hier geld voor vragen en Aliens, mensen die zelf geen hotspot hebben, maar wel (betaald) gebruik willen maken van het FON netwerk. Ik registreerde me uiteraard als Linus, op die manier doe ik gelijk mijn goede daad voor dit jaar.

Soy un Fonero dus. Als iedereen dat nou doet hoeven we niet meer als malloten met onze laptopjes rond te rijden op zoek naar een onbeveiligd netwerk maar kan straks iedereen (bijna) overal op ieder moment leuke weblogs e.d. lezen.

Reacties (8)

#1 Mark

Hasta La Victoria Siempre!

  • Volgende discussie
#2 Mark

Enneh, is het mogelijk aan te geven hoeveel mbps naar het publieke net gaat en hoeveel voor jezelf beschikbaar blijft?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

hm, goed punt, ik denk t eigenlijk niet, maar ik heb het nog niet heel goed kunnen bekijken…

Overigens is mijn hotspot (nog) niet heel erg toegankelijk. Volgens mij moet je echt tegen de voordeur aanstaan wil je bereik hebben. Maar met de versterkings-antenne (La Fontenna!) die ik voor twee hele euroos erbij kreeg moet dat verbeteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Ik zie in mijn straat een Fonista zitten. Ik begrijp dat ik me moet inschrijven op de site en daarna graties mag surfen via die Fonera? Hoe kun je connecten (hoe zie ik vanuit Windhoos het Fonera puntje), en hoe controleren ze dat ik ingeschreven sta?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

@4: Als je zelf geen Fon hebt dan betaal je voor access. Als je er wel een hebt is het graties.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

Ah ja, het is eigenlijk een peer-to-peer netwerk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

Voor de mensen die een leesbaar wikipedia-artikel willen hebben, er is ook een Duitse versie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Victor

@TT: maar volgens mij moet je het netwerk sowieso eerst kunnen detecteren voordat je er gebruik van kunt maken…

dus als je het netwerk niet ziet (SSID: FON_AP) heeft je straat-fonero ‘m misschien niet aanstaan of is het signaal te zwak om je huis te halen.

  • Vorige discussie