Turkey sets a fantastic example for nations around the world to see where it’s possible to have a democracy that co-exists with a great religion like Islam. (…) I strongly believe that Europe will benefit when Turkey is a member of the European Union. It’s in the interests of peace that Turkey be admitted into the EU. | US-President Bush should refrain from getting involved in discussions on EU enlargement and the related structure and objectives of the European Union. (…) The US government has still not understood the political project of the European Union. |
Het wil maar niet vlotten met Bush’ buitenlandbeleid. Een schier onmogelijk te winnen war on terrorism en de mislukte Blitzkrieg in Irak zullen de belangrijkste hoofdstukken worden in de politieke biografie van Dubya. En wanneer Bush, tijdens zijn onbaatzuchtige inspanningen om het Midden-Oosten te ontdoen van alle spanningen aldaar, tussen neus en lippen meldt dat Turkije bij de EU een brug kan zijn tussen het Westen en de islamitische wereld, is het ook niet goed. Vanzelfsprekend heeft Bush (formeel) niets te zeggen over de eventuele uitbreiding van Europa, maar heeft hij niet toch een beetje gelijk?
Los van alle problemen die er zijn in de ´seculiere staat´ van Atatürk en de nog niet altijd vervulde eisen die de EU stelt aan lidmaatschap, is Turkije een brug tussen het Westen en de islamitische wereld?
Reacties (8)
Doet er niet toe. Wij lopen Bush toch ook niet te vertellen dat een toevoeging van Mexico een fantastische additie is voor de VS en dat Mexico een brug kan vormen tussen het Westen en de latijnse wereld?
Verder denk ik trouwens dat het antwoord nee is, vooral omdat de islamitische wereld of niet bestaat, of dat we die al in Nederland zelf hebben (afhankelijk van hoe je het wil definieren). Aan Turkije als brug met de arabische wereld hebben we overigens ook weinig, want Turken en Arabieren zijn al van oudsher geen vrienden en dat ook niet geworden.
We vertellen de Amerikanen wel dat het stom is om Iran te gaan bombarderen.
Meningen uitwisselen is ook tussen staten de basis van beschaving.
@1 haha, die kende ik nog niet! volgens mij wonen er ook meer mexicanen in de VS, dan mensen met een Turkse afkomst in Europa.
@laatste zin van Roy: Turkije is vooral een grote afzetmarkt, een bron van goedkope arbeid, een strategisch land aan de Zwarte Zee en Bosporus en een land wat eerder heeft laten zien dat het niet met zich laat fucken (wat wel fijn is als je daar zit). Die culturele bla-die-bla is zeker waar, maar geldt vooral voor Istanbul. De rest van het land krijg je er gratis bij :-S
Bush heeft zich vergist toen hij dacht dat er een functionerende democratie te installeren is in Irak. Die vergissing wordt door meerdere westerse leiders gedaan ook tav Afghanistan. Nu is Turkije voorbij het stenen tijdperk primitivisme van Afghanistan, toch is de leidende Godsdienst de Islaam, worden andere geloven gemarginaliseerd en blijft de vrouw grotelijks een oventjes om kindjes in te bakken. En dat laatste is het grootste gevaar. De aantrekkelijkheid van de Islaam is voor mannen vooral de onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van de vrouw die dan ook in die positie veel kinderen zal krijgen. Vergelijk dit met de ge-emancipeerde positie van de vrouw in west-europa en het uiterst lage aantal geboorten dan zal elke demograaf u kunnen vertellen dat de Islaam tsunami inderdaad werkelijkheid wordt als de grenzen voor Turkije weg vallen. Het is nu immers al bijna onmogelijk om de Moslem immigratie een halt toe te roepen omdat ze via de zwakste schakel altijd de EU in kunnen. Een klein en dicht bevolkt land dat een relatieve welvaart-voorsprong heeft op deze landen zoals Nederland, wordt kapot gemaakt door de grote instroom van de laatste decennia. Het debat over de inburgeringsresistente Moslims beheerst de publieke opiniemakers. Vandaar Turkije buiten de unie houden en Nederland buiten de EU krijgen is het beste recept om ons zelfbeschikkingsrecht en identiteit te behouden.
@4, Uhm ik wil niet heel vervelend zijn, maar Turkije heeft een strengere scheiding tussen “kerk” en staat dan de meeste westerse landen. En het stenen tijdperk voorbij? Het land heeft een zeer hoog ontwikkelde cultuur en geschiedenis achter zich en is lange tijd een grootmacht geweest. Het zijn geen holbewoners die net op het wereld toneel komen kijken. Ja, er zijn ook meer “achterlijke gebieden” in Turkije, net als in bijna elk groot land. Maar dat zegt niet dat de rest ook zo is.
Waarschijnlijk is Turkije een van de meest seculiere staten ter wereld. In Amerika is inmiddels al stiekem het Christendom staatsgodsdienst aan het worden. Tja, stiekem? Openlijk zelfs. In Turkije is er ophef als de vrouw van de president een hoofddoekje draagt van ongekende weerga. Terwijl zijn partij en hijzelf niet meer Moslim is dan het CDA Christen politiek gezien.
@frits: “De aantrekkelijkheid van de Islaam is voor mannen vooral de onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van de vrouw die dan ook in die positie veel kinderen zal krijgen. Vergelijk dit met de ge-emancipeerde positie van de vrouw in west-europa en het uiterst lage aantal geboorten dan zal elke demograaf u kunnen vertellen dat de Islaam tsunami inderdaad werkelijkheid wordt als de grenzen voor Turkije weg vallen”?
Probeer je ons hiermee te vertellen, dat tot pakweg 1965 Nederland ook een in hoofdzaak islamitische staat was, omdat ook wij toen nog heel veel grote gezinnen kenden? Of probeer je ons hiermee te vertellen, dat het totaal onmogelijk is voor islamitische vrouwen om te emanciperen? Of probeer je ons mannen over te halen islamitisch te worden, omdat dat zo aantrekkelijk is i.v.m. onze positie t.o.v. de vrouw, die dan zo lekker gehoorzaam wordt? Of wil je nu zeggen, dat in west Europa iedere vrouw ge-emancipeerd is, dus ook de islamitische vrouwen hier? Of probeer je ons angst voor de islamitische tsunami aan te praten, wanneer Turkije (71 miljoen inwoners) lid wordt van de EU (728 miljoen inwoners)? Zelfs als alle Turken (en dan verontschuldig ik me hier bij Koerden en Armeniërs en andere bevolkingsgroepen van dat land, dat ik ze nu allemaal Turken noem) hierheen komen, vormen ze nog geen meerderheid. Dat is dus geen tsunami, maar meer de golfslag van een passerend zeilschip.
@2:
Heb ik nog niet uit JP’s mond gehoord. Daarnaast is er natuurlijk een verschil tussen interne zaken en het aanvallen van derden.
Turkije vervult inderdaad een bijzondere brugfunctie. Dat is de realiteit en die realiteit dient m.i. leidend te zijn in onze wegingen en betrekkingen. Het land vervult een heel speciale functie die Europa en het midden-oosten op eigen waarde moeten appreciëren en honoreren.
En GWB mag uiteraard zijn mening geven, zoals wij en iedereen.