De christelijke partijen in het kabinet zijn een soort taliban in de polder die voor ons willen uitmaken wat we wel en niet mogen doen. (…) Wij sturen onze zonen en dochters naar Afghanistan om te strijden tegen een kleine minderheid die de rest van de bevolking zijn wil probeert op te leggen, terwijl we in eigen land het slachtoffer zijn van hetzelfde soort fanatici. Als zij niet op zondag willen winkelen, is dat prima, maar bemoei je niet met de tijdbesteding van mensen die anders denken.
Charlie Aptroot, VVD-er in hart en nieren, hekelt het voorstel van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) om het aantal winkelzondagen terug te dringen. Het gaat om een aanpassing van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet, die erin voorziet dat winkels in toeristische gebieden langer en op zondagen open kunnen zijn. De aanpak van de wet om oneigenlijk gebruik tegen te gaan klinkt als een valide reden, maar is dat ook de inzet van het kabinet, of zijn dit de volgende stapjes in de richting van een theocentrisch ingerichte maatschappij?
Reacties (19)
Theocratisch? Mwa. Theocentrisch misschien.
Ik begin me er trouwens steeds meer over te verbazen dat die Verhoeven nooit een overstap naar de CU heeft gemaakt, of zou dat alleen maar zijn omdat die pas sinds kort onder de rivieren salonfaehig zijn?
@1: theocentrisch. Bedoelde ik ook :-). Ik pas het aan.
Dat het niet goed is voor de economie moge helder zijn, maar het valt wel te betwisten of ‘we’ daar als mens nu slechter of beter van worden.
Wel een erg slecht gecamoufleerde actie van het kabinet dit.
In dat Volkskrantartikel staat ook dat vooral kleine winkeliers de dupe kunnen worden van ruime winkeltijden, ze worden weggeconcurreerd door grote winkelketens die de stijgende pandhuur (meer inkomstenpotentie leidt tot hogere huur) en het hogere aantal werkuren makkelijker kunnen hebben. Alleen al het straatbeeld zou daardoor enorm eentonig kunnen worden.
Ruime openingstijden hebben dus ook nadelen die vooral de eigenheid van een stadscentrum treffen.
Laat dáárover een discussie ontstaan, en niet over formaliteiten.
Voor de buitenlandse werknemers die ik over dit onderwerp spreek is het vaak onbegrijpelijk dat de winkels bij ons niet op zondag open zijn.
Het argument van Roy betreffende “eigenheid” snap ik niet zo. Bijvoorbeeld: de specialistische kookwinkel in een naburige winkelstraat is maar drie dagen in de week open en blijkbaar is meer niet nodig om de winst binnen te halen. Dat de buurtsupers verdwijnen is al jaren een gegeven, en dat heeft denkelijk minder met de openingstijden te maken als wel met schaalgrootte. En zijn we daar als consument slechter van geworden?
De kleine winkels zullen wel degelijk een probleem krijgen met misschien faillissement.
Vanwege geldgebrek en capaciteit zullen deze winkeltjes niet open kunnen op zondag. Ze zullen weggeconcurreerd worden door de grote ketens.
Een voorbeeld: een slager en een supermarkt. Normaal zullen mensen graag naar de speciale slager gaan, omdat ze daar lekkerder/specialer vlees krijgen. Ze maken dus graag het uitstapje naar de slager, nadat ze naar de supermarkt voor de rest zijn geweest. Dit zullen ze echter niet meer doen als de slager op zondag dicht is. Boodschappen doen op zondag is fijn voor ze en om nu speciaal op maandag nog naar de slager te gaan, terwijl ze op zondag al boodschappen hebben gedaan, is teveel moeite. Dan kopen ze net zo lief het vlees bij de grote winkel die wel open is.
Het is een simpel voorbeeld, maar zo zal het wel werken. Ook bij ander soort winkels dan voedsel.
De kleine winkels zullen dus of open moeten (wat ze niet kunnen) of hun klanten verliezen. Op den duur blijven dus alleen de grote winkels over en verdwijnen alle schattig kleinschalige winkeltjes die een stad een extra sfeer geven.
@4 dat is ook een van mijn motivaties dat ik het niet zo erg vind dat de winkels toch nog eens in de week dicht zijn. Voor kleine winkeliers is personeel aannemen vaak een grote en dure stap ( uitzoeken, risico’s etc ) en doen dus het gros van de uren zelf. Nog meer openingstijden zorgt voor spreiding van de klandizie en kleine winkels grijpen dan naast.
Overigens is een ander goed argument dat het niet slecht is als je ook eens een dag niet kan consumeren in dit landje. Kopen begint een beetje de nieuwe religie te worden. Daar neigen we eerder naar, dan naar de poldertaliban ( af en toe ook irritant overigens )
@Basszje: met je tweede argument ben ik het niet eens. Het is niet aan de overheid om te bepalen dat ik moet consuminderen. En al zeker niet op welke dag ik dat moet doen.
Daarbij, het dichtgooien van winkels op een bepaalde dag zorgt er alleen maar voor dat ik hetzelfde op een voor mij ongunstiger tijdstip alsnog koop.
Van de CU site:
Volgens de geldende Winkeltijdenwet, die D66-minister Hans Wijers ruim tien jaar geleden opstelde, mogen gemeenten twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen. Voor toeristische centra wordt een uitzondering gemaakt; daar mogen de winkels op meer zondagen open, om de stroom toeristen te bedienen die ze op die dag te verwerken krijgen. Inmiddels is wel duidelijk dat veel gemeenten van die uitzonderingsregeling gebruik maken voor winkelcentra die onmogelijk als ?toeristisch? zijn aan te merken. Er zijn gemeenten waar álle winkels álle zondagen open mogen zijn. De ChristenUnie hoopt dat het kabinet daar, zoals afgesproken, een einde aan maakt. Ortega: ,,We pleiten dus voor handhaving van een bestaande wet, die onder een liberaal bewind tot stand is gekomen. Dat doen we omdat volgens ons de zondagsrust een zegen is voor de mensen. Die zegen willen we ook hardwerkende winkeliers niet onthouden. De VVD komt op voor de belangen van de grote winkelketens, maar ze zien niet hoe zwaar de kleine middenstander het heeft die onder druk van z?n grote buren op zondag de winkel open moet doen, en dan ook nog eens z?n personeel extra moet betalen. Mensen hebben een gezamenlijke vrije dag nodig voor een gezond sociaal leven. En er is een grens aan wat consumenten consumeren kunnen, dus de totale omzet van de detailhandel neemt echt niet toe door al die koopzondagen.??
“Mensen hebben een gezamenlijke vrije dag nodig voor een gezond sociaal leven.”
Wat een bullshit. Laat mensen zelf bepalen welke vrije dagen ze nemen, waarbij ze die dag gewoon kunnen switchen.
Zal ook een goede oplossing zijn voor de files. Kan je ook meteen af van die extra betalingen in het weekend.
maar geen goede oplossing tegen burn outs. Niet alleen voor het personeel is het stressvoller, maar ook voor de consument. Nooit eens een dagje waarop het rustig aan moet doen. Nu weet ik wel dat dat aan de mensen zelf is, maar het is toch een mooie bijkomstigheid van een vrije zondag!
De formulering van de wet is christo-centrisch.
Denk je echt dat mijn favoriete buurtsuper, die nog volhoudt en toevallig allochtone eigenaren heeft, iets principieels heeft met die zondag?
Of je stelt een wet die winkels verplicht om 1 dag in de week dicht te zijn ‘uit zelfbescherming’ (betuttelend?)
Zo kan elke ondernemer van zijn vrijheid gebruik maken om te kiezen voor een dag in de week, en kan tegelijk de consument profiteren van winkels die open zijn!
@12: Eh, ik kan je niet volgen! Als je zelf mag bepalen welke dag je vrij hebt, zou dat leiden tot meer burnouts? Lijkt me niet aannemelijk. Ik denk dat het juist de stress verlaagt. Je kunt immers vrij pakken op een dag dat de andere winkeliers dat niet doen (sterker nog, dat is het slimste). Zo kan je zelf eens rustig winkelen, terwijl je meer klanten krijgt op de dag dat die andere winkels gesloten zijn. (zie nu dat anders dat ook schrijft). Anyway, daarom was ik het dus niet met #12 eens.
Winkels hebben niet te maken met éen vrije dag maar met twee voor hun personeel. Vandaar dat nogal wat winkels op zondag en maandag dicht zijn.
Dat op zondag alleen ketenwinkels open kunnen is niet erg. Mensen gaan toch niet winkelen als ze het risico lopen dat een groot deel dicht is en er is vooral behoefte aan ‘vergeten boodschappen’, precies die zaken waar buurtsupers door de week op teren.
Dat ketenwinkels in de plaats komen van buurtwinkels is slecht voor het assortiment, dat verschraalt. Je kunt van een product steeds minder alternatieven vinden.
Goed of slecht voor de economie is het niet. Mensen krijgen niet opeens meer geld om uit te geven als een winkel langer open is. Ze spreiden hooguit hun uitgaven wat voor meer een beetje meer overhead kan zorgen.
SHITE?! de SP is een christelijke partij? Damn de VVD leert ons weer veel.
Waarom wordt de zondage vrijedag voor winkeliers altijd alleen als iets christenlijks gezien? De SP is hier ook voor, voor een imho veel betere reden. Simpelweg zodat winkeliers ook hun vrije dag krijgen.
En als je verder niet geeft om “je medemens” omdat ze “er toch zelf voor gekozen hebben”. Als je kleine winkels graag wilt blijven bezoeken… dan is het ook een reden er tegen te zijn, want dit is alleen maar wederom iets dat de kleine winkelier verder terugdrijft.
Behalve dat het denk ik amper impact heeft op de economie (geld kan je maar 1 keer uitgeven), waarom moet de mens ondergeschikt zijn aan de economie? De economie moet in dienst staan van de mens zijn welzijn en welvaart. Niet een of ander “multikoppig beest” waar de mens van in dienst is. De economie er voor ons mensen, niet de mensen voor een niet levend begrip.
God bestaat niet en de Albert Heijn XL moet zeven dagen in de week open zijn.
Aptroot, die zou toch weggaan? Is dat niet die figuur die ook altijd in wil grijpen als hem iets niet zint op TV? Ik ben voor het handhaven van de winkelloze zondag. Dat stomme gedoe van die plastictassen sjouwende en grazende menigte kan ik missen als kiespijn. En ik ben het helemaal in deze met de SP eens.
@14: ze zullen niet sluiten want dan verliezen ze klanten. De meeste winkels zullen dus proberen 7 dagen per week open te zijn.