Het fenomeen outsourcing grijpt als een octopus om zich heen. Na confectie, helpdesks en computerprogrammeurs is het nu tijd voor het vak journalistiek om naar ontwikkelingslanden te vertrekken.
Een nieuwswebsite in Pasadena, Californië, heeft twee reporters aangenomen om dagelijks verslag te doen van de gemeenteraad. Ze hoeven daar niet voor naar kantoor te komen, sterker nog, ze zullen het kantoor waarschijnlijk nooit zien. De twee journalisten wonen namelijk duizenden kilometers verderop, in de Indiaanse steden Mumbai en Bangalore.
Hoofdredacteur Macpherson spreekt van een ‘revolutionair idee’. Amerikaanse journalisten zijn waarschijnlijk minder enthousiast over deze ontwikkeling. Momenteel ben ik werkzaam als journalist in de Verenigde Naties en ik kan me goed voorstellen dat een journalist door middel van de VN-nieuwssite en een telefoon ook goed verslag kan doen de wereldpolitiek.
Nederlandse journalisten mogen zich gelukkig prijzen in zo’n obscuur taaltje te schrijven. Anders hadden zij ook voor hun baan kunnen vrezen.
Hoe ver verwacht u dat deze ontwikkelingen gaan?
Reacties (8)
Tja, veel journalisten tikken vrolijk Reuters berichten en berichten van andere bersbureau’s over, zoals je zelf ook al aangaf. Aan de ene kant verpest de ene groep het voor de andere groep die wel op onderzoek uitgaat.
Ik denk dan ook dat journalisten op zoek moeten gaan naar waar ze écht goed in zijn, en waar ze minder makkelijk in vervangen kunnen worden.
Toch denk ik dat er een grens zit aan outsourcing, omdat er misschien verschillen zijn in cultuur die de manier van verslaggeven beïnvloedt.
Alle hypes en gerommel (en alle nota’s en pdf-brochures van de voorlichters) kun je over vandaan volgen op het web. Maar soms onderzoekt de pers iets waarvoor men fysiek toegang moet hebben tot klokkeluiders en de feiten, en moet je zaken tijdelijk geheim houden, omdat je er anders door een mini-onthulling voor zorgt dat je een megaschandaal toedekt. Journalistiek werk, ook over de gemeentepolitiek is in elk geval ook ‘fact checking’. Hoe je dit kunt doen vanachter een computer aan de andere kant van de wereld is me eenraadsel. Of zijn de machthebbers in deze Californische gemeente onafgebroken eerlijk, integer en vrij van de mogelijkheid tot machtsmisbruik?
@Troebel, inderdaad. Maar alsnog. Ik zit hier nu met vier man te werken. Als eentje het fact checking doet, vragen op de persconferenties stelt e.d. dan kunnen de andere drie vanuit India daar mee aan de slag.
Wat ik wil zeggen, er valt een hoop weg te bezuinigen.
Welke soorten journalisten onderscheidt men gewoonlijk, en welke van deze soorten zoo geoutsourced kunnen worden en welke beslist niet?
tsja, outsourcen. Waarom niet? Aan de andere kant zullen ze misschien niet in elk van hun artikelen zichzelf in de spotlight zetten..
Ja, wanneer gaan we deze website nu eindelijk eens vanuit India laten runnen? Dan kan ik weer eens een luchtje scheppen.
Als je als journalist niets meer in je mars hebt dan persberichten knippen en plakken en af en toe een interviewtje, dan verdien je het ook om geoutsourced te worden.