Home is where the hab is

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is op zoek naar astronauten. Die gaan alleen niet de ruimte in, maar meedoen aan een bijzonder experiment. Zes mensen zullen vijfhonderd dagen in afzondering verblijven, ergens in Rusland, voor een gesimuleerde reis naar Mars. De ESA wil vooral de psychologische effecten van een langdurige afzondering onderzoeken. Dit als voorbereiding op een echte bemande reis naar Mars, nadat we tig apparaatjes hebben gestuurd.

De Mars Society houdt al vanaf 1998 serieuze pleidooien voor het sturen van mensen naar de rode planeet. ?Als de wil er is, kunnen binnen tien jaar de eerste teams op Mars zijn?, schreven zij hoopvol in hun oprichtingsverklaring. Helaas bleek die wil er niet te zijn, ondanks de goede redenen die het genootschap heeft voor bemande vluchten naar de planeet:
– Om kennis op te doen over het heelal en over de aarde.
– Als motor voor technologische vooruitgang.
– Om te onderzoeken of permanente bewoning mogelijk is.
– En natuurlijk om een antwoord te vinden op de mythische vraag of er leven is op Mars.

Misschien dat er met het ESA-project wat schot in de zaak komt. Want duur hoeft het niet eens te zijn om een bemand ruimteschip naar Mars te sturen. Oprichter Robert Zubrin bedacht het relatief goedkope Mars Direct-plan (20 a 30 miljoen euro). ?Met lichte bepakking reizen en leven van het land, daar komt het simpel gezegd op neer?, zo schrijft de Mars Society, want al hun teksten zijn doordrongen van een gezonde pioniersgeest.

En met diezelfde mentaliteit hebben zij allang onderzoek gedaan naar de mentale gevolgen van een lange reis- en verblijfstijd in de ruimte. Zij hebben al meerdere ?habs? (van habitat – oftewel een Mars-analoge basis) gebouwd, waar onderzoekers langere tijd verblijven. Maar daadwerkelijk vijfhonderd dagen in afzondering is nog geen mens geweest.

Op basis van al het onderzoek heeft Frans Blok in een serie artikelen een imaginaire reis naar Mars beschreven, Home is where the hab is. Ze lezen als een spannend science fiction-boek.

Deel 1 ? Russische roulette
Deel 2 ? Middelpunt van het heelal
Deel 3 ? Niemandsland
Deel 4 ? Vertraagd door de wind
Deel 5 ? Vlaggen en voetstappen
Deel 6 ? Een zonsol in de Vallis
Deel 7 – Voor God spelen
Deel 8 – Het Labyrint van de Nacht

Leuk voor eenzame avonden in langdurige afzondering.

Reacties (4)

#1 mescaline

Even over de oproep.

De Nederlandse scholiere Iahu-Anat Westenberg is met haar moeder al op een van die marsbeproevingen geweest. Het spel lijkt om Mars te gaan, maar dat is bedrieglijke schijn. Het gaat de NASA om de interakties bij spanningen. Zowel Iahu als haar moeder hebben dat – na naar huis te zijn gestuurd omdat ze oplopende spanningen niet konden of wilden temmen – maar nauwelijks begrepen.

Links ook op het AD en hier.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@mescaline: Maar is dat niet het belangrijkste bij zo’n Mars-missie? De mensen zitten tijden lang op elkaars lip. Maar goed, ik denk dat we daar met Skylab/Mir/ISS inmiddels ook al wat ervaring mee hebben in de praktijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Leendert

Ik weet het. Artemis Westenberg is prominent lid van de Mars Society Nederland. Inderdaad, het gaat juist om het testen van interacties bij spanningen, ook bij ESA. Dat geven ze ook gewoon aan in hun persbericht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Iahu-Anat

ik en m’n moeder waren eruit gegooid omdat er te veel cultuur verschil was met eten, onderwijs en in feite ook opvoeding er was totaal geen sprake van spanning alleen apparaten die niet werkte en slapeloosheid. dat jullie dat ff weten

  • Vorige discussie