1. 3

  Hoezo gaat dat er nooit doorkomen? Ik neem aan dat ze kinderen krijgen in DUURZAME studentikoze relaties.

  Dan heb je het natuurlijk over grote hoeveelheden mensen.

  Maar! Ik ben in mijn leven nog nooit een studente van onder de 25 tegengekomen die erover dacht kinderen te nemen. Daarnaast, pas boven de 30 beginnen de kansen op complicaties significante vormen aan te nemen.

  Maar hoe dan ook, je studententijd met een kind lijkt me fantastisch! Goed voor je sociale leven enzo.

 2. 4

  @3 Het leven met een kind is heeeel sociaal. Een kind dat veel aandacht krijgt is bijv. sociaal vaardiger.

  Maar als sociaal betekent omvang alcohol consumptie dan is dat inderdaad minder goed.

  Ik denk dan ook dat dit kabinet er in mee zal willen gaan. Bijvoorbeeld door een bewustere / eerdere keuze voor t huwelijk. Voordeel is dat consumptie vh huwelijk zal leiden tot kinderen maar dat deze dan ook tenminste in een verantwoord en gezond milieu op kunnen groeien.

  Gezien de gezondheid argumenten en de vergrijzing is er zeker reden om een stimulans uit te doen gaan. Amen!

 3. 5

  Niet alle studenten zuipen de hele tijd. De studententijd is bij uitstek geschikt voor het opdoen van geslachtsziektes goede contacten die je veel helpen in het latere leven. Ook de vriendenkring, opgebouwd tijdens je studentenleven, blijft belangrijk.

  Als je dit mist heb je meer kans om als ouder in een sociaal isolement te geraken. Daar zijn zowel de ouder als het kind niet bij gebaat.

  Daarbij, een kind is slecht voor een beginnende carrière. Zeker in de eerste paar jaar van je baan wordt het niet heel erg op prijs gesteld als je deeltijd werkt.

  (Overigens, Knut. Kijk een beetje uit met het reageren met verschillende namen. Dat wordt niet altijd gewaardeerd…)

 4. 7

  heeft wel iets weg van BB. kickkeuh. Maar dus maakt t niks meer uit.

  Maar verbaas me wel dat cda/cu hier zo weinig mee doen. M.n. die knelpunten zoals jij ze hierboven aangeeft. Wel streven naar werkende ouders (om de ouderen niet te belasten) maar geen oog voor volksgeondheid en voorbestaan. Misschien weten ook zij dat ze een scheve schaats rijden.

 5. 8

  Als oude moeders zo’n probleem zijn, moet je het krijgen van kinderen op hoge leeftijd ontmoedigen, in plaats van onmogelijke dingen te vragen aan studentes. Het is namelijk helemaal niet zo dat er te weinig kinderen zijn – dat is immers een contradictio in terminis.

  Een overheid die desondanks met het advies mee wil gaan, heeft een duidelijke prioriteit: woningmarkt, woningmarkt, woningmarkt. Als er al studenten zijn die kinderen willen, zouden ze wel gek zijn om dat ook te doen. Je kunt een baby niet opvoeden in een studentenhuis.

  Je hebt een tweepersoonsappartementje nodig. Het is voor tweeverdienende starters al godsonmogelijk om aan woonruimte te komen in dit land waar de woningmarkt decennialang kapot is gemaakt – laat staan voor jonge ouders.

 6. 9

  @8 kul, mijn ouders en vele met hen hebben hun eerste kind gehad terwijl ze op n zoldertje (in)woonden. De woningnood van nu wordt meer veroorzaakt door toename luxe dan tekort aan woningen (zoals in 1945-1970). Een studentenhuis is vergelijkbaar (maar viezer). Het ligt vnl aan gewenning luxe en fixatie op persoonlijke ontwikkeling t.b.v. van geld accumulatie. En dergelijke ideeën kan je beïnvloeden. Helaas niet zonder hollywood dus…

 7. 10

  @3 ik denk dat het er niet van komt omdat het betekent dat je moet investeren in goede en goedkope voorzieningen voor kinderopvang. En dat is iets dat niet strookt met het calvinistische ideaalbeeld van het gezin. Tenslotte betekent je kind naar de opvang sturen dat je als ouder de opvoeding verwaarloost, nietwaar? Beter is dat mammie deeltijd werkt of haar baan helemaal opgeeft en thuis op de koters gaat passen.

  Grmbl.

 8. 12

  @11 jawel, dat is prima, maar het probleem is vaak wel dat, omdat kinderopvang vaak vrij duur en/of moeilijk te krijgen is en het (helaas) nog vaak zo is dat de man een hoger salaris heeft dan de vrouw, dit vaak niet de meest voordelige keuze is. Puur financieel is het voor veel gezinnen logischer dat de vrouw minder gaat werken dan de man, om kosten voor kinderopvang te kunnen besparen (en ook omdat ‘het zo hoort’, kennelijk, toch nog).

  En dat is wat mij betreft een onwenselijke situatie. Sowieso zou er meer gelijkheid in salaris voor mannen en vrouwen moeten zijn, maar dat even terzijde gelaten zou het financieel aantrekkelijker maken van kinderopvang een goede stimulans zijn van ‘gelijk op minder werken’, denk ik.

  En om even terug te komen op de oorspronkelijke discussie: voor studentes zal dit in nog sterkere mate gelden, tenslotte is de studiefinanciering geen vetpot en je kan je kleine natuurlijk niet de hele dag met je meeslepen in de collegezalen. En ‘deeltijd studeren’ is ook maar in beperkte mate mogelijk natuurlijk, want er moeten wel rendementen gehaald, en het moet allemaal wel binnen X jaar af.

 9. 13

  @Knut: heb je zelf wel eens in een studentenhuis gewoond? De viezigheid is nog wel op te ruimen, maar de continue geluidsoverlast, om nog maar te zwijgen van de speedsnuivende mongolen op de gang, lijken mij niet echt handig als er een baby op je kamer ligt.

  Sowieso had ik een studie waarvoor ik toch wel zo’n veertig uur per week van huis was, dat was op zich ook wat onhandig geweest als ik het had moeten combineren met een zuigeling.

 10. 14

  @12: Je bedoelt dat deze stimulans, mocht hij succesvol zijn, negatief zal zijn voor de ontwikkeling van de vrouw?

  Je zou wel eens gelijk kunnen hebben…

 11. 15

  @14 ik bedoelde eerder dat deze stimulans niet succesvol zal zijn omdat, om succesvol te zijn, een fundamentele verandering nodig is in de manier waarop met name CDA en ChristenUnie tegen de rol van het gezin en de ouders als opvoeders aankijken. En die verandering zie ik er niet van komen.

  En als de keuze blijft tussen _of_ studeren/carriere _of_ (gestimuleerd of niet) kinderen krijgen, dan zullen, lijkt mij, veel studentes toch voor het eerste blijven kiezen.

 12. 16

  @15: Het betekent toch dat die studentes minder tijd kunnen besteden aan netwerken, minder bijbaantjes kunnen hebben enz. enz. Daardoor zullen ze weer minder betaald krijgen en minder makkelijk promotie krijgen, zeker in het begin. Zo’n achterstand haal je nooit meer in.

 13. 17

  Wat me opvalt is dat jullie je volledig richten op de keuzes en vrijheden v.d. vrouw.

  Echter: De man speelt een grote rol in die mate van vrijheden. Daar zit nog wel enige mate aan speelruimte.