50 Jaar Europese eenwording

Komende zondag, 25 maart, is het precies vijftig jaar geleden dat het verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de huidige Europese Unie, in Rome werd ondertekend. Tijd dus voor een viering: die van de Europese eenwording. De Europese regeringsleiders zullen de viering luister bijzetten met de lancering van de “Verklaring van Berlijn“, een plechtig document over waar de Unie voor staat, wat de Unie heeft bereikt en wat de Unie nog gaat bereiken (ofwel een Europese grondwet, want vooral die heeft de komende jaren prioriteit). De Verklaring van Berlijn werd opgesteld door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, niet opdat Duitsland na de oorlog aan de basis stond van de Europese samenwerking, maar omdat Merkel toevallig de huidige EU-voorzitter is. Of de Euro erin staat als Europese verworvenheid valt echter nog te bezien, want de Britten waren fel tegen. Ook de Polen waren niet blij met het concept-verdrag. Zij wensten weer een verwijzing naar de ontworsteling aan het communisme in het verdrag.


Waar staat de EU inmiddels voor? We tellen 27 landen en 496 miljoen inwoners, die vooral aan het bakkeleien zijn over meer en minder abstracte zaken als monetaire politiek, internationale handel, immigratie, consumentenbescherming, terrorismebestrijding en milieu. Belangrijke onderwerpen die het leven van de Europeaan in toenemende mate zijn gaan bezighouden. Op een gezamenlijke website van NRC Handelsblad en We the People kunnen Europese burgers dezer dagen ook foto’s dumpen waarmee ze hun mening over de Europese eenwording kunnen etaleren. Ook veel Nederlanders zenden momenteel foto’s in. Welke foto’s ze insturen? Foto’s van het oorlogskerkhof in Margraten, het beeld van Erasmus in Rotterdam, het Kurhaus in Scheveningen en de moskee op de hoek Meeuwenlaan-Valkenweg in Amsterdam-Noord.

Logisch dat ook Sargasso graag van haar lezers en lezeressen wil weten: welke foto verbeeldt volgens u het beste de Europese eenwording?

 1. 2

  Als Merkel echt iets voor de toekomst van de EU wil betekenen moet ze eens ophouden met het opwarmen van het Grondwettelijk Lijk en gewoon naar de toekomst kijken. In die toekomst is er misschien wel plaats voor een grondwet, maar dan wel een compleet nieuwe (en hopelijk behoorlijke) grondwet.

 2. 3

  Arathorn illustreert hierboven onbedoeld dat tenminste het komende lustrum elk initiatief in EU verband, of het nu linksom rechtsom bovenom of onderaf zal worden bedacht, zal worden gezien als een poging het grondwettelijk lijk op te warmen…

  Het kan niet zo blijven als het nu is, het kan niet vooruit, niet achteruit, niet links of niet rechts, net als in zoveel eerdere periodes, voorafgaand aan de SEA, direct na het teloor gaan van de EPU, voorafgaand aan het verdrag van Maastricht, wat europa doet, niks is goed, en dat is onbedoeld de beste motor.

  Waaruit volgt dat de beste afbeelding:
  [img]http://www.cadizmusic.com/image_server.php?img=scans/cei003.jpg;s,300,300[/img] is.

 3. 7

  Volgens mij is Europa niet te vangen in 1 prent, maar eerder in een uitgebreidde, onoverzichtelijke en vooral erg paradoxale rebus. Ik ben in principe voor een verenigd Europa met een gemeenschappelijke markt en gemeenschappelijke economisch (niet per se monetair), militair beleid. Het probleem met europa is dat niet elke lidstaat hetzelfde belang heeft, niet elk volk er hetzelfde over denkt. En dus moeten er allerlei ingewikkelde constructies worden bedacht om die landen erbij te houden.

  De EGKS is ontstaan omdat er duidelijke economische en industriele belangen waren die overeenkwamen. Die belangen (energievoorziening, industriele macht) verschillen nu tussen bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Dat uitgerekend Duitsland nu weer de kar probeert los te trekken en onwillige landen als Nederlan en Frankrijk aan boord probeert te vissen is niet toevallig. Duitsland is, onder andere als gevolg van de oorlogen in Europa, altijd een van de grote voorstanders geweest van europese eenwording (een docent politicologie van mij zei het zo: ‘beteugel ons, anders slaan we de boel weer in elkaar’). En laat Duitsland van oudsher veel ervaring hebben met eenwordingsproblematiek. De bondsrepubliek (de naam zegt het al) heeft altijd te maken gehad met veel verschillende belangen tussen de landsdelen (Bismarck kan vast wel eea vertellen over de Duitse eenwordingsoorlogen).

  Het streven naar een gezamelijk markt om zo politiek en financieel-economisch op te kunnen tegen andere grootmachten (VS, China, India) is evident en relevant, maar vanwege conflicterende politieke visies ook onnodig ingewikkeld.

 4. 11

  @Zazkia #3:
  Merkel ziet de grondwet zelf als doel voor de verklaring van Berlijn. Daar kan ik ook niets aan doen. Ik heb graag een grondwet en meer Europa, maar dan wel een goede grondwet.

 5. 12

  50 jaar. Elkaar al 50 jaar trouw. Nog één kiekje onder Gouden cijfers en maretak. Nog één keer groot feest. Het kon nog net. Daarna turend uit het raam in het sterfhuis.

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/dedood.jpg[/img]

  …hopen dat Pierlala snel komt…

 6. 16

  @ Crachat
  Je bedoelt: geen hypotheek, files, e.d. meer?..overdag ouderwets weer met bijl en knots tekeer..’s avonds hoeren en snoeren, blond schuimend bier, drinkliederen lallen..?

  Het zal in het begin weer even wennen zijn maar dan passen we ons maar aan hoor.…

 7. 19

  (Hmm die laatste 4 woordjes waren een per ongelukke ctrl v..).

  oh ja en @arathorn, het woord grondwet is niet eens gevallen, hoe adem je dan zoiets lucht in?

 8. 21

  [img]http://theochem.chem.rug.nl/Gifs/hydra.jpg[/img]

  De EU als een Hydra. Wanneer een hoofd afgehakt wordt groeien er twee terug.

 9. 29

  @Zazkia #19
  Soms denk ik ook dat ik dingen zie die er niet zijn. Maar in dit geval zijn Merkel, Berlijn en grondwet redelijk in het nieuws. Bijvoorbeeld hier en hier. Dit bericht hier op Sargasso heeft het ook duidelijk over de grondwet.