1. 1

  Ik ben het helemaal eens .. je moet het particuliere vuurwerk verbieden en net als in andere landen een collectieve show per gemeente instellen. Wat ik wel raar vind is dat heel nederland het roken wil verbieden omdat ze bang zijn ergens een scahdelijk stofje in te ademen en er een groot aantal mensen wel voor kiest 3 dagen lang in de kruitdampen te staan.

  Gezien de veranderingen in mentaliteit waarbij oud en nieuw kennelijk niet meer kan worden gevierd maar als vrijbrief wordt gebruikt om te vernielen, brand te stichten en andere criminaliteit uit te halen moeten we dit echt nu wijzigen… 22 scholen afgebrand 36 miljoen euro schade…. welke belang geldt hier eigenlijk Dit is geen politiek vraagstuk meer maar gewoon noodzaak. De verkoper van vuurwerk wordt hier niet door gestraft. Geen enkele ondernemer kan zich meer verstoppen achter andere argumenten en bovenstaande ontkennen.

 2. 2

  Is het ook bekend door wie die scholen in de fik gaan?
  Want het beste voordeel van geen vuurwerk zou zijn dat die rotjochies met de rotjes uit het straatbeeld verdwijnen. Maar ik denk niet dat we dat krijgen als vuurwerk verboden wordt. Het wordt dat alleen maar riskanter omdat ze het wel op de zwarte markt halen.

 3. 3

  Waarom zou je vuurwerk verbieden het is een soort van traditie, het is hetzelfde als een kerst zonder kerstboom en pakjes of sinterklaas zonder pepernoten en pakjes!!!!!!!!!!!

 4. 4

  Wat een intollerante onzin. Steek eens energie in echt problemen.

  Wordt er weer een non-argument als vervuiling gebruikt die anderen dan weer heerlijk kortzichtig overnemen.

  En wow, er zijn vernielingen aangebracht. Scholen zijn afgebrand! We moeten vuurwerk verbieden! Gelijke een UMC medewerker gaan we dan niet eerst even alles goed onderzoeken maar roepen we meteen moord en brand. Waarom zijn er dit jaar zoveel scholen in de fik gegaan? Zijn er van alle gebouwen zoveel meer in de fik gegaan? Licht het aan de constructie van onze scholen waar we een wijze les uit kunnen halen. Is er een nieuwe soort vuurwerk waar juist scholen extra last van hebben of komen er juist dit jaar spanningen en opvoedingsproblemen naar boven.

 5. 5

  Vuurwerk moet gewoon verboden worden..
  Iedereen is bezig met roetfilters, rookverbod, co2 uitstoot etc etc etc..

  Maar een wereldwijd smog alarm van 3 dagen moet kunnen?? Hypocriet..
  De slachtoffers staan hier los van.. dat valt grotendeels aan de personen in kwestie te wijten.. op wat uitzonderingen na natuurlijk.

 6. 6

  Doe maar gewoon als in ik geloof Engeland in sommige steden gebeurt.

  Op het grote plein wordt vuurwerk afgestoken iedereen mag komen en de rest van de stad kan rustig worden gehouden.

  En zoals 3. doet, tradities, weet je wanneer en met welk doel ze vaak zijn ingesteld?

 7. 7

  Ik ben ook voor een verbod. Vandaag gezien hoe 50 eenden, 20 ganzen, en 2 zwanen uit hun wakje waren verjaagd door een stel klootzakjes.

  En mijn kat heeft ook een schurfthekel aan vuurwerk.

 8. 9

  @kropotkin: lachen. Als we het over immigratie en allochtonen hebben, verwijt je linkse mensen steeds het tegenovergestelde. Dan is het rechts dat allerlei ge en verboden wil introduceren. Kom je hier zo meteen nog even een pleidooi komen houden voor het opengooien van onze grenzen voor alle gelukszoekers uit de wereld, ben je conservatief links, of ben je gewoon niet zo consequent?

 9. 10

  Het is gewoon 1 grote dagenlang durende dierenmishandel orgie. Die vuurwerk bullshit. Met al die domme kleuters met hun bommetjes die eenden en ganzen beschieten. Dat paard dat 3 benen brak. Mijn kat die onder een kast zit.

  Dat die kinderen zichzelf invalide knallen is hun probleem maar de overlast die het veroorzaakt krijg ik als niet vuurwerk afsteker er gratis bij.

  Echt ik vind dit één van de irritantste “tradities” die ik ken.

  Weg ermee!

 10. 12

  Als 49% voor is en en 47% tegen hebben ze beide geen meerderheid. Maar als het land zo in twee gedeeld is je met zo een krappe meerderheid zaken probeert door te drukken, wordt democratie dan geen dictatuur van een meerderheid.

  Als dit democratie is, mag die meteen worden afgeschaft. Er kan namelijk op deze wijze een vreselijk onleefbare situatie ontstaan waarbij niemand zich meer prettig voelt.

  En die scholen en auto’s branden ook prima op benzine. Daar is geen vuurwerk voor nodig. Anderzijds betreft het hier een hele korte periode van overlast/plezier. Kan me iets voorstellen dat je het niet het hele jaar wil, maar zo rond oud en nieuw? Je kan je overal aan storen, en zo zijn er ook dingen waar ik mij aan stoor. Maar geven en nemen maakt een maatschappij. Deze actie lijkt me erg op het niet gunnen van een ander zijn plezier tijdens de jaarwisseling. En dan kan je je vreselijk storen aan die rotjochies, maar deze rotjochies zijn ook een onderdeel van onze maatschappij en zijn mijns inziens niet meer of minder, beter of slechter dan die rotjochies die via juridische wegen infrastructurele projecten frustreren.

 11. 13

  Tja, ik heb een grote hekel aan de verbodenregen die over ons wordt uitgestrooid. En ik denk dat men, dankzij ons meer dan doortastende handhavingsbeleid, gewoon illegale troep uit België blijft halen.

  Bovendien vliegen die scholen en auto’s niet in de fik doordat er een verdwaalt pijltje op komt.

  Maar ik blijf het belachelijk vinden dat mensen hier in Nederland het nodig vinden voor 65mil (+nog zo’n bedrag aan illegaal?) de lucht in knallen.
  Wat een wanstaltige verspilling en vervuiling.
  Een verbod, hoezeer ik mij ook aan deze onzin erger, zal niets oplossen denk ik. Beter een beetje R&D plegen op minder schadelijke knallers, met bioafbreekbaar papier dat vanzelf na een paar dagen van straat verdwijnt.

  En een beetje scholing en opvoeding voor al die debielen die het nu zo leuk vinden om een paar rotjes af te steken :-)

 12. 14

  Verbieden want het veroorzaakt overlast voor een hoop mensen. Dat het een traditie is doet er niet zoveel toe. In sommige landen is het verminken en uithuwelijken van jonge kinderen een traditie.

 13. 15

  @pedro: Hoe mooi hoe je zelfs de wens van een verbod op vuurwerk kan koppelen aan allochtonen en immigratie. Ben trouwens benieuwd of je iets kan vinden (Joost mag helpen) waar ik iets zou willen verbieden behalve misschien een verbod op discriminatie en onderdrukking.

  @14: Natuurlijk joh, een paar vuurpijlen – nou nou wat een overlast, de wereld vergaat elke keer weer met oud & nieuw – vergelijken met het verminken van jonge kinderen.

  Het inquisitie-idealisme van groen links komt bij monde van Rietveld en Bonte ook weer eens naar voren.

 14. 16

  Door al dat stomme geknal is mijn kat nu verdwenen en heb ik twee ontroostbare kinderen!!!!
  Er wordt absoluut niet gedacht aan alle huisdieren die al weken voor oudjaar in paniek zijn.
  Ik ben het zat!!!

 15. 17

  Hierboven lees je vooral veel persoonlijke redenen… Dat je even één dag per jaar wat meer lawaai hoort buiten en dat de huisdieren er last van hebben.
  Dit alles is maar 1 dag is dat nou echt zo erg..?
  Ik denk dat de overgrote meerderheid van die 49% zulke redenen heeft en ook vooral bezorgde ouders en ouderen zijn die er last van hebben.
  Deze mensen zouden is aan vroeger moeten denken toen zij ook nog met plezier vuurwerk afstaken.

  En het vernielen heeft weinig met het vuurwerk te maken, op oudjaarsavond word er dan toch nogsteeds veel gedroken en dus vernieuwd ook zonder vuurwerk…

 16. 18

  vuurwerkverbod?waarom?vernielingen,brandjes,overlast,schade,
  dan liever een alcohol wrm?
  veel doden, vooral in het verkeer,veel leed,schade,openbare dronkenschap,vernielingen,agressie.
  en dat het hele jaat door,
  dus anti vuurwerkmensen loop tog niet zo te zeiken over dat ene avondje plezier,vuurwerk moet gewoon blijven.anders ken je net zo goed alles verbieden wat schade,milieuvervuiling,brandjes etc veroorzaakt en dat is een hele waslijst dat ik hier niet ga lopen in typen…

 17. 19

  ik vind het verbieden van vuurwerk overbodig ik weet dat er veel ongelukken gebeuren maar komt door vaak door jongeren maar kom op het is 1x in het jaar oud en nieuw we vieren dan het nieuwe jaar en dat willen ze gaan verbieden zoals ik ook heb gelezen over het rook verbod het duurt niet lang meer en we hebben zelf helemaal geen mening meer ik vind het allemaal onzin.

 18. 20

  @18

  Vuurwerk mag van mij wel blijven. Het probleem moet bij de wortels worden aangepakt. De levenslange werkloosheidsuitkering moet worden stopgezet, zodat paupers als jij en je gebroed geen geld meer hebben voor die troep.

 19. 24

  ja kijk ik ben gewoon op de forum om mij mening te geven en dan krijg je dit gelijk oke maak me niet uit maar als je niks van mij weet moet je ook niks zeggen vind ik je kan gewoon je eigen mening erop geven heb je ook gedaan maar dan gelijk erbij zeggen met andere woorden dat ik geen werk heb.

 20. 25

  Patrick,

  Ik weet dat ik ook niet altijd onberispelijk spel, maar enige interpunctie wordt hogelijk op prijs gesteld.
  Zeg maar af en toe een beetje wit om de ogen wat rust te geven.

  Help ook bij het afbakenen van verschillende delen van een betoog of wat dan ook.

  Sommige mensen die veel reageren bij andere weblogs, doen dat zo vaak dat bij anderen de indruk onstaat dat zij geen werk hebben. En laat nu juist die mensen net zoveel aandacht aan interpunctie besteden als jij :-)

 21. 26

  sytz je gebruikt beetje moeilijke woord ik snap het een beetje dus zou je het nog een keer kunnen typen zonder die moeilijke woorden alvast bedankt.

 22. 29

  ik weet niet welke idiooten hier allemaal voor zijn maar dan heb je echt een gat in je hoofd!! Het is toch een traditie die je van jongs af aan mee gekregen hebt! Ik ben het er mee eens dat er ook een hoop debiele rond lopen die het voor de rest verzieken die zouden ze is aan moeten pakken! Maar doe dat dan niet waar de goeden mensen ook de dupe van worden! Ik vind het rond uit belachelijk!!!!!

 23. 32

  Ben jij de Patrick van Sponge Bob?

  Verder bedoel ik alleen maar dat af en toe een punt, comma of hoofdletter, en een regeltje wit het voor een ander veel makkelijker maakt te lezen wat je schrijft.

  Vergelijk maar:

  ben jij de patrick van sponge bob verder bedoel ik alleen maar dat af en toe een punt comma of hoofdletter en een regeltje wit het voor een ander veel makkelijker maakt te lezen wat je schrijft ik denk dat je dat nu ziet

 24. 34

  @31

  Nou volgens mij is er om jou helemaal niet te lachen aangezien je zelfs je “komische” schrijfstijl na aapt van iemand die dat wel goed kan tenzij je natuurlijk die persoon zelf bent maar dan ben ik niet bang voor je want die kan ik makkelijk aan en dan heb je misschien toch wel een beetje gelijk want dan kan ik wel lachen

 25. 35

  dit is hoe ik het zie.

  elke jaar weer zijn er klojo’s die lopen te klote met vuurwerk.
  de politie zal die mensen nog veel strenger moeten aanpakken.
  waarom zou jij mij verbieden om vuurwerk af te steken als ik er normaal mee om ga,en weet je wat er gebeurd als het vuurwerkverbod er komt:dan zullen er denk ik meer rellen komen meer auto’s huizen,scholen etc in de fik gaan dus het zal alleen maar erger worden.

  er moeten andere regels worden opgesteld betere controle’s en laat die mensen/kinderen lekker illegaal vuurwerk afsteken: todat ze hun hand kwijt zijn;) dan zullen veel minder mensen om hem heen illegaal vuurwerk afsteken. ;)

 26. 36

  Voorlopig geen verbod op vuurwerk
  DEN HAAG – Het kabinet wil voorlopig geen verbod instellen op vuurwerk voor consumenten. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag gezegd na afloop van de eerste ministerraad van het nieuwe jaar.
  ,,Het kabinet gaat nu niet over tot het verbieden van vuurwerk”, aldus Ter Horst.
  Donderdag werd bekend dat een groep burgers de benodigde veertigduizend handtekeningen binnen heeft gehaald die nodig zijn om de Tweede Kamer zich over een verbod te laten buigen.

  (ANP)

  BRON: http://www.ad.nl/binnenland/2900985/Voorlopig_geen_verbod_op_vuurwerk.html

 27. 37

  yesss!!mooi mooi,wat dachten die 2 linkse honden dan wel niet,ff met 40000’valse’ ondertekeningen een verbod te kunnen afdwingen,,my ass

 28. 38

  Leuk dat de tegenwerpingen nergens op slaan. Want de tijden veranderen, dus ook de TRADITIES, van vuurwerk afsteken. Dat kan mooi op een centrale plaats, dat wat ik op mijn flat ziet, dat juist vanuit de ‘arme’ wijken de meeste vuurwerk de lucht in gaat. En vast houden aan tradities getuigt van bangheid, en kijkend naar het verleden toen alles zogenaamd beter was. Mijn vrienden zeggen dat ik op Lenin lijk, dus dan kom ik vanuit Zwitserland per trein een revolutie ontkenenen. De linkse Pim Fortuyn. Pas maar op!

 29. 39

  mischien dat bij jouw in de ‘arme’ wijken het meeste word afgestoken ,bij is het precies andersom daar zyn het de ‘rijke’ die veel afsteken.

 30. 40

  Schaatsen brengt ernstige schade aan de gezondheid (in Meppel moet het leger in het ziekenhuis assisteren wegens de vele beenbreuken): VERBIEDEN DAT SCHAATSEN

  Skieen zorgt voor gipsvluchten en heel veel gebroken benen, heupen, bekkens: VERBIEDEN DAT SKIEEN

  Mensen, mensen, wat een STUPIDE, BETUTTELENDE, DOMME manier van denken. Het is niet normaal,. Het illegaal vuurwerk moet eens stevig worden aangepakt (je kunt er net na twaalven gemakkelijk heel wat mensen in mijn straat voor oppakken), maar van het gewone vuurwerk moeten ze afblijven. Of anders dat schaatsen ook maar verbieden. Dat kost heel wat meer gezondheidszorg geld dan vuurwerk.

  Daar komt bij: ik weiger mee te betalen aan vuurwerk van de overheid. Een beetje mijn belastinggeld verknallen!

 31. 41

  @39. Dat jij een andere observatie doet, is jouw probleem. Je hoeft me niet te beledigen. Want je gaat totaal niet op de inhoud in, je wil alleen eventjes je gelijk halen. Zielig! Geen eens een eigen naam, nee, hij gebruikt mijn naam, met een popie-jopie werkwoord, moet even populair doen, stakker!

  Bij ons in de stad zijn de rijken die kijken naar het vuurwerk wat door anderen wordt ontstoken, hoe denk je anders dat ze zo rijk zijn? Een echte rijke showt zijn rijkdom niet.

 32. 42

  Echt weer nederlands, verbieden verbieden en verbieden.

  Neem voorbeeld aan engeland, daar mag je gewoon het hele jaar vuurwerk afsteken, en geloof me dan doet geen partiulier het nog.

  En voor de mensen die iets te zuinig zijn op “hun” stoepje ( t’is nog altijd va nde gemeente die stoep) t is maar 1 x per jaar. Ga lekker met oud jaar op vakantie als je je te snel aanstelt

 33. 43

  @42: “Neem voorbeeld aan engeland, daar mag je gewoon het hele jaar vuurwerk afsteken”.

  Daar zit een kleine kern van waarheid in, maar de wetgeving in Engeland zit toch wel wat complexer in elkaar, dan wat je hier probeert voor te stellen.

  “en geloof me dan doet geen partiulier het nog”. Geloven moet je in de kerk doen. Daarbuiten kun je je beter op de feiten concentreren. De feiten bewijzen, dat er ook in Engeland jaarlijks vele ernstige ongelukken met vuurwerk plaats vinden.

 34. 44

  Ik zeg weg met die rotzooi!! vuurwerk is een prachtig fenomeen maar moet worden afgestoken door professionele mensen die daarvoor zijn opgeleid. GEEN vuurwerk meer voor consumenten want blijkbaar kunnen wij kleuters er niet mee omgaan en bezorgen een hoop overlast vuurwerk in brievenbussen , vuurwerk naar dieren gooien, vuurwerk naar andere mensen gooien, telefooncellen opblazen en zo kan ik nog wel even doorgaan!! DUS VERBIEDEN DIE TERINGZOOI!!!!

 35. 45

  De bijna twintig miljoen kilo vuurwerk die jaarlijks in Nederland en België de lucht in gaat, levert de nodige troep op. Verreweg het meeste daarvan (90%) is vast afval: papier, hout, kunststof en klei.

  Volgens onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) raakt de lucht in de Nieuwjaarsnacht bezwangerd met roet, zwaveldioxide, stikstofoxiden en stofdeeltjes. Water en grond raken verontreinigd met giftige metalen zoals koper, antimoon, strontium en barium.

  De verontreinigde lucht is hoogst onprettig voor astmapatiënten, en barium en strontium zijn giftige zware metalen.

 36. 46

  http://www.binnenlandsbestuur.nl

  GroenLinks wil ‘vuurwerkbob’
  29.12.09 ? 0 reacties

  “Eerst knallen, dan pas drinken. Wie vuurwerk afsteekt, moet broodnuchter zijn. Dat vinden de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag).
  Bob
  Zij pleiten dan ook voor een ‘vuurwerkbob’. ‘Vier je met een hele groep oud en nieuw, wijs dan iemand aan die het vuurwerk afsteekt. Die drinkt dan pas champagne na het knallen’.

  Incidenten
  Bonte en Rietveld storen zich aan de huidige vuurwerkcampagne, die vooral omstanders en voorbijgangers maant tot voorzichtigheid. Terwijl volgens hen drankgebruik een veel groter probleem is. ‘Bij driekwart van de incidenten is er alcohol in het spel’.

  Strafbaar
  De GroenLinksers willen daarom dat vuurwerk afsteken met een slok op strafbaar wordt. Eerder dit jaar vingen zij nog bot bij de Tweede Kamer met een burgerinitiatief om consumentenvuurwerk helemaal uit te bannen.”

  Hoezo een liberale partij, dit is betutteling van de eerste orde!