Gezondheidssituatie Gaza bedreigd na sluiting Egyptische grens

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De Wereldbank heeft eind 2012 een in verhoogd tempo gebouwd project opgeleverd voor de behandeling van rioolwater en de zuivering van drinkwater in Gaza, waar de waterkwaliteit voor 90% onder de maat was. Maar nu kampt het project met brandstoftekorten.

Egypte zal de grensovergang van de Gaza-strook bij Rafah aanstaande zaterdag drie dagen openen om studenten en mensen die om humanitaire redenen de Gazastrook uit moeten (patiënten bijvoorbeeld) de gelegenheid te geven uit te reizen. Dat heeft de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit in Egypte meegedeeld. De situatie in Gaza is ernstig verslechterd nadat Egypte de laatste tijd honderden ‘smokkeltunnels’ aan de grens met Gaza heeft vernield en bovendien sinds kort de grens heeft gesloten in verband met de onrust in de Noord-Sinai. De Israëlische blokkade van de Strook deed zich daardoor des te meer voelen. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ismail Fahmy heeft Hamas gewaarschuwd dat het zich moet onthouden van steun aan de islamitische rebellen in de Sinai op straffe van een langdurige sluiting van de grens. De betrekkingen tussen Egypte en Hamas, dat ooit een afdeling van de Moslim Broederschap was, zijn sterk bekoeld na het afzetten van de islamitistische president Morsi in Egypte.

Tot de humanitaire gevallen die vanaf zaterdag de grens over zullen gaan, behoren een kleine 1000 patiënten die behandeld worden in Egyptische ziekenhuizen. Zij konden de afgelopen tijd niet naar Cairo. Per maand worden ongeveer 300 mensen uit Gaza in Egypte behandeld. 

Afgezien daarvan is de situatie in Gaza door de Egyptische actie tegen de tunnels ook in algemene zin ernstig verslechterd. De Palestijnse Autoriteit publiceerde een rapport,waaruit blijkt dat er een groot brandstoftekort heerst.  De centrale van Gaza draait daardoor op een sterk verminderde capaciteit. Gaza heeft slechts acht uur stroom per dag. De waterzuiveringsinstallaties liggen daardoor stil en de diverse gemeenten pompen hun rioolwater de zee in, aldus het rapport.

Ziekenhuizen kampen eveneens met stroomtekort en tekorten aan brandstof voor hun aggregaten, zodat veel medische behandelingen op de tocht staan. Onder meer dialysebehandelingen dreigen verminderd te worden. Ook is er een groot tekort aan medicijnen aan het ontstaan. Wat betreft voedsel, kleding en basisbehoeften wordt slechts 40% via de Karam Salem overgang tussen Israël en de Gaza-strook ingevoerd. Ook in dat opzicht dreigen dus grote tekorten. Verder is er  een groot tekort aan brandstof voor bussen, taxi’s en ander vervoer, terwijl visserij, landbouw en de bouw met hetzselfde probleem te maken hebben. Bouwprojecten liggen door tekort aan brandstof grotendeels stil. Weliswaar heeft Israel sinds kort de invoer goedgekeurd van nog eens 50 vrachtwagens per dag met bouwmaterialen als ijzer, grind en cement (boven de al eerder goedgekeurde invoer van 20 vrachtauto’s van die materialen), maar vervoersproblemen en andere problemen die met het brandstoftekort te maken hebben, maken dat er nauwelijks gebruik van kan worden gemaakt.

Het Chinese persbureau Xinhua schreef ongeveer een week geleden dat de regering van Hamas door de ontwikkelingen in financiële moeilijkheden is geraakt. Hamas loopt zo’n 40% van zijn begroting mis door inkomsten die het kreeg uit belasting over de handel door de tunnels. Daarnaast zou Hamas  22 miljoen per maand die het kreeg van Iran, nu moeten missen omdat de beweging niet langer de Syrische regering steunt in de strijd tegen de opstand. Volgens Xinhua heeft de Hamasregering op dit moment niet de 37 miljoen dollar, die nodig zijn om de maandsalarissen te betalen van haar ambtenaren.

Reacties (17)

#1 Likoed Nederland

En dat dus allemaal omdat Hamas geen brandstof wil kopen van Israel. Maar dat staat er net niet bij.

 • Volgende discussie
#2 Tzoimbo

Dat is dan ook een glasharde leugen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Vincent

Tsja, als die Gazanen nu eens vrede sluiten met hun vijand, dan kunnen ze hun land opbouwen, inclusief gezondheidszorg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 houtman

@3:
Als Israel het concentratiekamp opent, zal bedoeld zijn.
Ik zie nog niet dat men in Israel door heeft gekregen dat de wereld ingrijpend veranderd is sinds, als het waar is, Putin twee VS raketten onderweg van Spanje naar Syrië, neerhaalde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Likoed Nederland

@4

U begrijpt blijkbaar niet wat een concentratiekamp is.
Bovendien hebben hier de ‘gevangenen’ de sleutel in bezit:
http://likud.nl/2013/01/wanneer-is-een-openluchtgevangenis-een-terroristenbasis/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kalief

@4 de wereld ingrijpend veranderd is sinds, als het waar is, Putin twee VS raketten onderweg van Spanje naar Syrië, neerhaalde.

Het is niet waar. En dus is de wereld niet veranderd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Andy Cap

@3: Als ik even iets van Bolke mag lenen:

Als je zo denkt, dan hadden we nou allemaal Duits geproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Andy Cap

@4: Marvel rules the World, Yeeeeah!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Andy Cap

@5: En jij denkt dat een concentratiekamp per definitie iets waar joden in zitten.

Had je liever gezien dat we het een ghetto noemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Likoed Nederland

@9

Het heeft een leiderschap dat oorlog wil met de buurlanden, die daarom de grenzen afsluiten voor wapens en terroristen.
Dat heeft dus niets met een ghetto te maken. Niemand noemt Noord-Korea een ghetto, daar komt die onzinnige vergelijking niet op.

Nogmaals, als u iemand wil verwijten dat de bevolking problemen heeft omdat Hamas geen brandstof van Israel wil kopen, moet u echt bij Hamas zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Andy Cap

@10: Lul niet, het leiderschap wil af van de bezetter, terecht!

Hoe lang duurt het nog voordat je in de gaten krijgt dat die simpele manier van framen niet meer werkt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 houtman

@11:
Nadat de USSR was ingestort waren talloze communisten onthutst.
Nadat Israel niet meer bestaat gebeurt iets soortgelijks.
Je ziet ook zoiets bij Spekman, elke keer als hij weer onzin neerschrijft wordt hij neergesabeld, maar ook hij gaat gewoon door.
Misschien hebben psychiaters een verklaring.
Overigens voldoet Gaza helemaal aan de definitie in de Encyclopedia Brittanica van concentratiekamp.
Het is een Britse uitvinding uit de Boerenoorlog.
Göring citeerde die definitie nogal eens.

@6
Kun je de bewering onderbouwen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Andy Cap

@12: Jij doet de bewering, dus het is jouw taak om die te onderbouwen. Doe jij dat niet, dan klets jij uit je nek en niet degene die daarop wijst.

“Je ziet ook zoiets bij Spekman, elke keer als hij weer onzin neerschrijft wordt hij neergesabeld, maar ook hij gaat gewoon door.”

Ik ken betere voorbeelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 frankw

Wat een misantropie hier. Als we als gedachte experiment de boel in Gaza omdraaien, er zitten joodse mensen in opgesloten die worden gekoeioneerd, afgeknepen, gebombardeerd door Arabieren van buiten. Dan zou de hele wereld te klein zijn, Dan zou Gaza tot een concentratiekamp worden bestempeld. En terecht!

Maar nu, nu zijn de inwoners van Gaza slechts, slechts wat voor mensen eigenlijk? Dat ze drinkwater wordt onthouden, ze niet goed genoeg zijn voor fatsoenlijke medische zorg? Geen vooruitzichten op een eigen levensvatbare economie, geen toekomstperspectieven. Dat alles als een collectieve straf.

Mensen die dit bagatelliseren vind ik bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Grûtte Pier

@10: “omdat Hamas geen brandstof van Israel wil kopen”

Iran of een willekeurig ander land zou natuurlijk ook even met een tankerschip vol brandstof kunnen aanmeren in die prachtige haven van Gaza, die Nederland voor ze gebouwd heeft.

Ooh wacht…

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2489764/2001/09/19/Israel-vernielt-Gaza-haven.dhtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 houtman

@13:
Begrijpend lezen moet toch beter onderwezen worden.
Ik deed geen stellige bewering, mijn opponent wel.
Ik vroeg dus die stelligheid te onderbouwen.
Overigens lijkt het mij nog steeds waarschijnlijker dat Rusland wel twee raketten heeft neergehaald dan niet, alle gebeurtenissen passen beter bij het eerste.
Dat velen het als godslasterlijk zien dat Rusland een VS militaire actie tegenhoudt, zo is inderdaad de westerse hersenspoeling.

@14
Aan toevoegen: het concentratiekamp niet mogen verlaten, levenslang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Andy Cap

@16: Als jij schrijft dat je gelooft dat Napoleon bent, dan doe je ook geen “stellige bewering”. Desalniettemin kan ik je bij voorbaat met stelligheid uit de droom helpen:

je bent Napoleon niet.

 • Vorige discussie