COLUMN - De laatste weken is bij het doornemen van het nieuws amper aan eindejaarslijstjes te ontkomen. Een populair format is die van het jaar 2019 in foto’s.

Het Britse persbureau Reuters heeft de hele wereld in beeld gebracht onder het motto één land, één foto, één jaar. We waren natuurlijk nieuwsgierig naar wat Reuters koos als het voor Nederland meest typerende 2019-beeld.

We dachten dat een van de vele fotogenieke momenten van de boerenprotesten wel in aanmerking was gekomen.  Bijvoorbeeld deze foto, bij dit bericht van EenVandaag, van politieagenten die onder een regen van stro, van een heftigheid die je eerder bij buitenlandse protesten verwacht. Maar nu dus ook in Nederland en daarom wellicht door Reuters gekozen? Nee.

Of deze foto bij een bericht van RTL Nieuws, van landsleider Rutte die boze boeren te woord stond.

Nee, het werd: An aerial view of tulip fields near the city of Creil, Netherlands April 18, 2019.

Een overwegend paars bollenveld! Bij Creil, waar vandaag van 10.00 uur tot 1 januari 2020 02.00 uur binnen en buiten de bebouwde kommen met carbid geschoten mag worden. Binnen de bebouwde kom alleen bij het trainingsveld aan de Galamalaan, buiten de bebouwde kom mag het overal.

Waarom Reuters Nederland waardeert met een nietszeggend toeristisch kiekje is een raadsel. Het heeft genoeg 2019-foto’s van Rutte (hier en daar), de boerenprotesten of ander fotogeniek ditje of datje.

Misschien dachten ze op de Reutersredactie: pff, er is wel erg veel gebeurd voor zo’n klein landje, daar valt lastig uit te kiezen. Dus kozen ze niks.

Nu moet ik bekennen: als ik aan 2019 terugdenk schiet me ook geen enkel moment dat met kop en schouders overal bovenuit steekt. Niet omdat er niets bijzonders was, maar omdat er zoveel noemenswaard is gebeurd.

Wellicht denkt u daar ander over? Of heeft  uw herinnering qua 2019 alleen iets van Sargasso onthouden?

Reacties (7)

#1 Hieronymus

Prima dat die aandachtsboeren van de agrarische industrie niet meer aandacht krijgen voor die flauwekul van ze. Dan is een foto van een thermometer van boven de 40 graden geschikter. Zelfs dan nog liever een foto van Duncan Laurence.

 • Volgende discussie
#2 Cerridwen

Als je aan ‘wat was het nieuws in Nederland in 2019’ denkt, dan is wellicht een vreemde keuze van Reuters. Maar bedenk dat wat in het nieuws is, de meeste mensen maar beperkt raakt. In dat opzicht past dit vredige nietszeggende beeld wel beter: ook in 2019 was Nederland een vredig aangeharkt land waar het leven zijn gangetje gaat.

Edit: er zitten bij nader inzien wel meer bijzonder keuzes in, zoals Angola met een foto van een Britse prins en Armenië met een foto van Kim Kardashian. Nederland is niet het enige cliché.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

Geen reuzesprong, maar allemaal kleine stapjes de verkeerde kant op.
Die speelgoedtractortjes voor de deur van het ministerie tijdens het lerarenprotest vond ik de verhoudingen wel goed verbeelden.

@1: “aandachtsboeren”
Dat woord mag blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Karin van der Stoop

@3: Ik vond geboerte wel pakkend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus

Gökmen Tanis die in maart 4 mensen doodschoot in een Utrechtse tram.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Dat zou wel eens heel sterk in verband gebracht kunnen worden met de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.
En aan het Binnenhof en in het Catshuis zijn ze bij vlagen dan ook wel zo gek als een deur, alleen compenseert dat niets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 KJH

Stro?! Je bedoelt geen zwarte rook van autobanden en al het andere wat op een inderhaast opgeworpen barricade in brand is gestoken dus? Toe maar.

 • Vorige discussie