2010: Het jaar dat de RPCU uit de politiek verdween

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso bieden we regelmatig ruimte voor gastbijdragen. Dit maal een stuk van Pieter Rietman.

Toen op 4 maart het stof neerdaalde en PVV en D66 de gemeenteraadsverkiezingen hadden gewonnen bij een belachelijk lage opkomst, had niemand oog voor Vlissingen. In de gemeente Vlissingen verdween op die dag de Rechts Protestants Christelijke Unie uit de gemeenteraad. Cock Kapaan, het laatst overgebleven orthodox-gristelijke raadslid, te herkennen aan zijn r-vormige snor, nam op 10 maart afscheid van zijn oud-collega’s. Ruim veertig jaar provinciaal fundamentalisme kwam ten einde op 10 maart 2010.

Na een laatste gesprekje met zijn vrienden van het CDA deed Cock zijn waxjas (praktisch doch voorkomend) aan, trok aan zijn pijp en stapte in zijn Volkswagen.

Ik verzin dit niet. Ik kom uit Vlissingen en vele Vlissingers kunnen de r-vormige snor, de waxjas, de pijp en de Volkswagen bevestigen. Vele provincialen met mij kunnen dit algemene beeld bevestigen. Ik ben er godzijdank nooit geweest, maar in Wymbritseradiel, Groote Keeten en Vortum-Mullem hebben ze vast ook hun eigen Cock Kapaan. “Even zwaaien jongens, daar loopt Cock met zijn Labrador!” klinkt het daar nog altijd op het marktplein, of bij de Intratuin. Al die uit klei opgetrokken buurtschappen hebben zo hun eigen dorpsraad of buurtschapoverleg en daar is Cock dan een graag geziene gast. Brrrrr.

Omdat te veel horror niet goed is voor een mens, vertrok ik een jaar of zeven geleden uit Vlissingen. In Amsterdam zit er geen RPCU in de raad. Mijn stadsdeelraad, Centrum, kent geen vertegenwoordiging van CDA of CU en is daarmee 100% seculier-progressief. Terecht. Amsterdam is een stad waar je, mocht je dat willen, verkleed als gigantische penis over straat kunt zonder al te veel problemen. Ik heb nooit die behoefte gevoeld, maar vind het een erg geruststellend gevoel dat dit wel gewoon mag. Ik hoop dat de rest van Nederland mij die vrijheid gunt, zoals ik Vlissingen een raadszetel voor Cock Kapaan gun.

De realiteit is anders. Flink wat onderzoeken, het meest recent die van prof. Joop van Holsteijn van de Universiteit Leiden, laten zien dat de landelijke electorale bewegingen steeds meer de lokale bewegingen bepalen. Een daarmee samenhangende ontwikkeling is er in de tegenstelling tussen de progressieve Randstad en de conservatieve ‘rest van Nederland’. Het Nationaal Kiezers Onderzoek (NKO) laat zien dat die tegenstelling door de jaren heen steeds minder scherp wordt. Het CDA is niet meer de grootste partij in Tilburg en Maastricht. En wat is er trouwens gebeurd met het communistische bolwerk Oost-Groningen? De NCPN is op sterven na dood.

Deze tendens is schadelijk voor de democratie. Als lokaal bestuur qua politieke kleur lijkt op nationaal bestuur, is er één reden minder om het land decentraal te besturen en lokale verkiezingen te hebben. Als Amsterdammers door te stemmen in ieder geval hun stad kunnen behouden voor GroenLinks of D66 en Eerbekenaren door SGP te stemmen hun dorp kunnen behouden voor de Toorn en Roede van de Almachtige Schepper, stemmen er meer mensen. En elke motivatie om mensen naar de stembus te krijgen is er één, zeker als je bedenkt dat de opkomst op 3 maart 56% was. 56! Thorbecke draait zich huilend om in zijn graf terwijl hij om zijn moeder roept. Bij wijze van spreke dan.

Om de lokale democratie te redden wil ik een SGP zien die zich in Staphorst uitspreekt tegen zo ongeveer alles wat zich na de Augsburgse Godsdienstvrede van 1555 aan moderniteit heeft ontwikkeld. Ik wil een SP zien die in Scheemda en Reiderland het kapitalisme helemaal kapotmaakt en elke tegenstander uitscheldt voor fascist. Laat dan ook D66 Amsterdam het Paleis op de Dam innemen en er weer een stadhuis van maken. En Cock Kapaan? Als hij zich hardop uitspreekt voor zijn geborneerde orthodoxe provincialisme, komen er vast weer genoeg stemmers opdagen om hem in 2014 in de Vlissingse raad te krijgen. Op het feest van de democratie kunnen soms ongenode gasten komen. Daardoor blijft het een feest en wordt het nooit een besloten borrel.

Reacties (12)

#1 mescaline

Blame de kiezer zou ik zeggen. En als die geen lokaal getinte politiek wil, so be it.

Overigens helemaal eens met de strekking. Het is gewoon fijn om hier links en daar SGP te stemmen.

  • Volgende discussie
#2 ghb

r vormige snor? ik vind het gewoon een snor: http://www.vlissingen.nl/web/show/id=102507

en als penis over straat lopen kan ook in vlissingen, sommige raadsleden doen dat al jaren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hanenwürger

Of in Landgraaf dan; waar Burger Belangen Nieuwenhagen, Burger Belangen Schaesberg en Burger Belangen Waubach met een aparte lijst meededen voor de verkiezingen maar ná de verkiezingen mooi één partij werd. Volgens mij is er haast nergens in Nederland een gemeente waar één partij zo’n beetje de meerderheid heeft:De volgende zetelverdeling is het resultaat van de uitslag van deze verkiezingen:

* P.v.d.A.: 5 zetels (6)
* GBBL Ubach over Worms: 6 zetels (6)
* CDA: 3 zetels (4)
* SP: 2 zetels (2)
* GBBL Schaesberg: 3 zetels (2)
* GroenLinks: 1 zetel (1)
* GBBL Nieuwenhagen: 3 zetels (1)
* VVD: 1 zetel (2)
* Trots op Nederland: 1 zetel (-)

(tussen haakjes het aantal zetels bij de verkiezingen in 2006)

12 zetels voor GBBL en 13 voor de rest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 prometeus

Mmmhhh. In mijn gemeente (middelgrote stad in de Randstad) zijn de meeste zetels in handen van landelijke partijen, maar de meeste gemeente-overstijgende thema’s die aan bod kwamen waren hoogstens van provinciale aard (provinciaal als in: op het bestuurlijk niveau van de provincie; niet hei-kneuterig).

Maar het ging toch vooral om dingen als een ringweg, wat te doen met een kraakpand en sociale voorzieningen. Dat veel partijen zich in dat laatste laten leiden door hun (nationale) politieke kleur, vind ik niet meer dan vanzelfsprekend. OK: je kunt niet uitsluiten dat als mensen in het stemhokje staan, ze niet terugdenken aan één van die tig lijsttrekkersdebatten met landelijke kopstukken zijn geweest, maar er *waren* wél lokale issues om over te stemmen. Bij ons tenminste.

“Flink wat onderzoeken, het meest recent die van prof. Joop van Holsteijn van de Universiteit Leiden, laten zien dat de landelijke electorale bewegingen steeds meer de lokale bewegingen bepalen.”
Ik wil het niet al te hard oneens zijn met die hoogleraar uit Leiden, maar volgens mij zie je ook een omgekeerde tendens. Dat de landelijke politiek zich laat leiden door locale issues. Kijk maar naar hoe Leefbaar Rotterdam invloed op Den Haag heeft gehad of naar het aantal Kamervragen dat om lokale dingetjes ging. Noem het de “ver-Hart-van-Nederlandisering” van de politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 pieter

@prometheus

Kijk, die ver-hart-van-nederlandisering, daar heb ik ook over zitten denken. Positief omdat als mensen in Schubbekutteveen een podium willen voor hun problemen, ze dat op deze manier krijgen. En LR is een leuke bijdrage aan het debat. Negatief omdat de Tweede Kamer niet het juiste podium is, dat moet de gemeenteraad zijn.

Zou er wel eens een onderzoek zijn gedaan naar die tendens? Vast wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Anoniem

Nog genoeg lokale partijen over in Vlissingen, de grootste twee zelfs, of zijn die anders?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Karsa Orlong

Anoniem slaat de spijker op z’n kop. De lokale partijen zijn met 21.2 % de grootste (ter vergelijk de nummer twee was met 15.7 % de PvdA) (en dan worden sommigen lokalen niet meegenomen. Bron http://www.verkiezingensite.nl/). Bovendien is het aandeel van de lokalen toegenomen t.o.v. 2006 toen het 17.1% was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

Het CDA is (samen met de PvdA) juist weer wel de grootste in Maastricht (dat overigens in het verleden vaak een PvdA-bolwerk was binnen CDA-Limburg). Dat het CDA er niet groter is komt overigens vooral doordat er een viertal lokale partijen meedoen (waarvan er eentje een afsplitsing van het CDA), die samen goed zijn voor 9 zetels, maar die qua gedachtegoed redelijk op één lijn zitten met het CDA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Arno

‘Deze tendens is schadelijk voor de democratie.’
Gaat het stukje niet juist over een democratische tendens … ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Eurocraat

De NCPN is misschien op sterven naar dood, maar de Verenigde Communistische Partij heeft in november met twee zetels een onverwachte monsterzege in de Oost-Groningse fusiegemeente Oldambt behaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Snien

Ik weet niet over welke Cock Kapaan de plaatser van dit bericht het heeft, maar ik heb de Cock Kapaan die ik ken nog nooit in een wax-jas gezien. Roken doet hij sinds 1998 al niet meer en al sinds jaar en dag rijdt hij in een renault.
Als Pieter Rietman nog eens het wereldwijdeweb wil bevuiligen met zwartmakerij van een gerespecteerd persoon, kan hij dat beter achterwege laten zodat hij zit niet schuldig hoeft te maken aan leugenachtige praktijken.

Sneu type die Pieter
Waarvan akte.

  • Vorige discussie