“Ik ben NIET dik! Stevig gebouwd, hooguit.”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Stereotypen over dikke mensen in de media mag best eens kritisch bekeken worden, vindt Gregor Hakkenberg van het weblog Hufterhunter.

Stripheld Obelix reageert steevast lichtgeraakt als iemand over zijn omvang begint. Maar die kan tenminste nog van zich af slaan. Dikke mensen – en met name dikke kinderen – hebben daar meer moeite mee. Gevolg: ze staan onderaan de pikorde op school, op straat en op de werkplek, en worden vaak gepest. Sommigen kunnen daar tegen, ontwikkelen een olifantenhuid. Anderen raken gefrustreerd, durven niet meer naar buiten en zoeken troost in nog meer eten.

De hufters die de zwakste schakel uitzoeken om hun eigen plek in de pikorde veilig te stellen, kunnen er eigenlijk ook niks aan doen. Ze krijgen gewoon met de paplepel ingegoten dat dik minderwaardig is. In een artikel in Trouw (via @columnisten) schrijft Asha Ten Broeke “Geef mollige medemensen hun gezicht terug“. Zij wijst er op dat op televisie dikke mensen en kinderen nooit met hun gezicht in beeld komen. Dat komt natuurlijk doordat de televisiemakers in een programma over ‘te dik’ niet graag herkenbare voorbeelden willen laten zien. Juist omdat die dikke mensen het al moeilijk genoeg hebben. Bovendien… er bestaan eigenlijk geen goede rechtenvrije afbeeldingen van dikke mensen. En áls er al plaatjes zijn, dan gaat het juist om rolbevestigende beelden van dikke mensen die ‘slechte dingen’ doen. Iets vets eten of op de bank hangen.

Om hier iets aan te doen is het Rudd Center for Food Policy and Obesity van Yale University een beeldbank begonnen. Hier kunnen media gratis plaatjes ophalen van dikke mensen die heel normale dingen doen. Groente klaarmaken, fruit eten, joggen, fitnessen. Nou is tot nu toe de keuze beperkt en is de beeldbank niet echt gebruiksvriendelijk. Maar het idee is prima.

Vandaar dat ik hier graag een lans breek voor big beautiful women and men (waartoe ik overigens ook mezelf reken), en hoop dat er steeds meer beeld beschikbaar zal komen dat de stigmatisering van deze groep molligerds kan helpen doorbreken.

All images courtesy Rudd Center for Food Policy and Obesity

Reacties (48)

#1 Sjiek

Toch zijn het in dit stukje allemaal foto’s waarop ze met voedsel of eten bezig zijn. Niet echt vooroordeeldoorbrekend. Of is het zo dat ze gewoon de hele dag wel met eten bezig zijn?

 • Volgende discussie
#1.1 A. de Man - Reactie op #1

Hoe hou je anders je gewicht op peil?

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Krek. - Reactie op #1

Ze eten gezond. In de stereotype beelden zie je dikke mensen alleen onderuitgezakt op de bank met een zak chips. De beeldbank bevat overigens ook plaatjes van stevige mensen die sporten.

 • Vorige reactie op #1
#2 boerke

Er lijkt me een verschil te zitten tussen “mollige” mensen,
en veel te dikke mensen.

Ik heb vroegah altijd gehoord “ieder pondje gaat door het mondje”
En dat klopt in mijn geval prima, en door mijn mondje wat dicht te snoeren, en wat meer te bewegen heb ik er prima 40 kilo af weten te halen, zonder moeite, binnen een half jaar!

Mollig is geen ongezonde toestand, het zijn mensen met een ietsje overgewicht die prima mee kunnen komen, en vaak nog meer aan sport en beweging doen als ik, omdat ze zelf vinden dat ze er last van hebben.

Maar voor ronduit erg dik, vet en supervet is geen goedkoop excuus!
Er zijn evenwel uitzonderingen, Ik heb mijn eigen vrouw binnen een jaar zien groeien van een slanke den, naar onderhand een “big black mamma”
Het excuus in dit geval is een extreme kanker-bestrijding,
met allemaal rare stoffen die je totale lichaams-huishouding verstoren.
(en je jaren dwars kunnen zitten)

Maar voor jonge meisjes(15), die ik 3 jaar geleden nog “mollig” zag op de lagere school van mijn dochter, maar die onderhand zijn uitgegroeid tot padden van 90+ kilo, zonder enige ziekte-geschiedenis, daar is geen excuus voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 christinA eijkhout

Inderdaad, gewoon stevig is niet vet.
Jammer dat dit gegeven zo misbruikt wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 boerke

mmhm, mijn reaktie is na wijziging van een woordje opeens “Spam”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 sjap

Niemand heeft een probleem met mollige mensen.
PS de mevrouw op de foto’s is dik/vet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 weerbarst
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Noortje - Reactie op #6

Veel mooie vrouwen.

#6.2 Jan - Reactie op #6.1

Als je dat zo mooi vindt, heb ik er nog wel een stuk wat voor je. Dit zijn overigens wel mannen.
Geniet…
link: http://www.youtube.com/watch?v=4aht7zdiN9k

#6.3 Jan - Reactie op #6.2

http://www.youtube.com/watch?v=4aht7zdiN9k

Linkje vergeten en kan hem er via “edit” niet in krijgen. Dan maar zo.

 • Volgende reactie op #6.2
#6.4 Bolke de big - Reactie op #6.3

Beman de harpoenen.

 • Volgende reactie op #6.3
#6.5 weerbarst - Reactie op #6.3

holy shit die hebben grote graan buiken, kunnen zo bij bear force one

 • Vorige reactie op #6.3
#6.6 Noortje - Reactie op #6.2

Er is nog al een verschil tussen vrouwen waarbij je de ribben niet kan tellen of mannen die zo veel overgewicht hebben dat ze niet meer kunnen lopen.

 • Vorige reactie op #6.2
#6.7 Jan - Reactie op #6.6

Tsja, deze mannen vinden zichzelf ook “big and beautiful”, “vroeger had ik een six pack, nu een biervat”, “goed gereedschap hangt onder een afdakje” enz. enz.

#7 Mario

Dit is inderdaad een geweldig initiatief!

http://www.yaleruddcenter.org/what_we_do.aspx

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Boer

Jezelf big noemen is een zielige wijze om het feit dat je moddervet bent enigszins te verbloemen.
Gebrek aan zelfdiscipline en schijt hebben aan de maatschappij , zichzelf slachtoffer noemen van de welvaart en vingerwijzen naar de pesters.
Paul de Leeuw ring a bell?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Noortje - Reactie op #8

“gebrek aan zelfdiscipline”
Beetje de wetenschappelijke inzichten gevolgd de laatste tijd? Nee dus.

 • Volgende reactie op #8
#8.2 Spam - Reactie op #8.1

Dat zwaarlijvigheid genetische en fysieke oorzaken kan hebben, betekent natuurlijk niet dat het niet ook een gedragsprobleem is. De belangrijkste oorzaak blijft altijd dat je meer eet dan verbruikt.

Wat natuurlijk niet betekent dat dik ook meteen met minderwaardig moet worden geassocieerd. Met rokers ga ik ook op een gewone manier om.

#8.3 Noortje - Reactie op #8.2

Geheel mee eens, gedrag speelt (waarschijnlijk) ook een grote rol.
Het feit dat de weenschap nog steeds geen clue heeft hoe het wereldwijde obesitas probleem op te lossen is tekenend voor de complexiteit van het probleem. Ik vind opmerkingen als van Boer zo flauw en tekenend voor de problematiek die het artikel aankaart.

#8.4 A. de Man - Reactie op #8

Jezelf big noemen lijkt me nu juist vrij weinig te verbloemen.

 • Volgende reactie op #8
 • Vorige reactie op #8
#8.5 lapis - Reactie op #8.4

Bolke van #009 kan het weten.

#8.6 Bolke de big - Reactie op #8.5

Nee nee, ik ben een mager varken :)

#8.7 mb - Reactie op #8

ricky gervais on fat people

http://www.youtube.com/watch?v=l4YZiKbklAE

 • Vorige reactie op #8
#8.8 Rob - Reactie op #8.7

Fucking Briljant. Dank voor de post.

#9 Bolke de big

Ieder pondje gaat door het mondje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jabir

Maar obesitas is toch gewoon een ziektebeeld? ik ben het ermee eens dat een graatmagere heroïnelook net zo goed een ongezond schoonheidsideaal is, maar om dan het tegendeel te gaan verheerlijken vind ik ook te ver gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Fluid Physics

Kinderen die alleen maar cake en shoarma eten ontwikkelen hun smaak gewoon niet, dat zijn 10 jaar later allemaal moddervette tieners die alleen zoet en vet kennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Peter

Het is natuurlijk helemaal niet zo vreemd dat zo’n gratis beeldbank tot nu toe niet bestond: daar is blijkbaar geen/weinig behoefte aan. Dikke mensen (dus met een BMI van boven de 30, dat is meer dan ‘mollig’) die op de foto bezig zijn met gezonde activiteiten als fitnessen en fruit eten heeft natuurlijk een air van hypocrisie.

De beeldbank van dierenmishandelaars die een veganistische maaltijd voorbereiden zal ook wel niet rijkelijk gevuld zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bullie

Gemak dient de mens

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Boer

Ja Noortje,
Het is niets voor niets dat je mag discrimineren op te dik zijn in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 RH

een beetje dik of iets te dun is niet erg, helaas worden mensen tegenwoordig moddervet. behalve dat dit vies is om te zien, is dat gewoon ongezond.
het valt mij op dat dik zijn in het westen een taboe is. Ik woon in het buitenland en in veel landen is het gewoon om het te zeggen voor vrienden of familie. hey je begint dik te worden. (net als wanneer je zou zeggen dat iemand uit zijn mond ruikt en je een kauwgum aanbied, of wanneer iemand een vlek op zijn broek heeft.)

waarom mag je niet zeggen dat iemand dik is? het is een feit en je moedigt iemand aan wat beter te eten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15.1 boerke - Reactie op #15

mee eens, vroegah (jaren 70) waren echt dikke mensen een zeldzaamheid, MCD bestond nog niet, en ook werd toen nog niet extreem frisdrank gezopen!
de frietkraam lag 5 kilometer verderop, maar liever ging je nog naar de “RAS”-patatkraam ( 9 kilometer verderop)

Mijn beste vriend echter, was gezet, zeg maar “mollig” (eigenlijk een heel vriendelijk woord) ondanks dat hij zijn hele leven bezig is geweest met sporten en gezond zijn, nu nog steeds “mollig” (en ’t is blijft nog steeds een leuk en gezellig woord)

Ik echter ging de andere kant op, trouwde uiteindelijk met een dame die alles behalve “mollig was” (meer 2 erwten op een plankje) (vin’ik eigenlijk nog steeds erg mooi, slank, gespierd als een jaguar! en geen overbodige (bloebawoep) tieten)

En toen werd ze uiteindelijk ziek, doodziek, uitgepompt na 2 jaar extreme behandeling…..Ze is nog steeds mooi, maar nu wel een big-black-mammah!

Ik ben nog steeds aan het wennen…Vooral die…..

#16 Peter
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 CiNNeR

“… van dikke mensen die heel normale dingen doen. Groente klaarmaken, fruit eten, joggen, fitnessen.”

Noem het maar een lans breken voor de dikkere medemens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 KommisarisRex

Valt me toch op dat bij het relatief hoogopgeleide bedrijf waar ik werk (veel bureaufuncties) ik flink minder dikkerds zie dan in het straatbeeld over het algemeen. Blijkbaar minder ‘aanleg’ hiervoor??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 boerke - Reactie op #18

Aan de ene kant kan je een punt hebben, want zolang je een bevredigend beroep hebt, waarin je je kan uitleven blijf je inderdaad vrij slank,
Aan de andere kant kan ’t ook betekenen dat alleen jonkies welkom zijn,
en tegen de tijd dat slankheid al begint op te vallen……..
(oh oh)

#18.2 boerke - Reactie op #18.1

’t kan ook betekenen dat er te veel vrije tijd is..dus beweging,
of dat er teveel geld wordt betaald, dat naarna naar de sportschool wordt getransporteerd……

Ik moet af en toe zo lachen, voor mijn slanke lijn doe ik onderhand iedere morgen een krantenwijkje, en kom dan langs een sportschool,
waar dan 30 man voor de deur staan, om datgene uit te geven wat ik voor uiteindelijk diezelfde inspanning ontvang!

#19 Toko Senang

Ik zit nu op een Nederlandse camping en constateer dat er weinig vrouwen/mannen zijn onder een BMI van 25, sterker, ik denk dat een kwart boven de 30 zit. Er is iemand bij die zo dik is dat de campingeigenaar preventief het waterniveau verlaagt als ze naar het zwembad vertrekt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19.1 Rob - Reactie op #19

BMI van Roger Federer zit ook boven de 25.

(Sorry dat ik je reactie kaap om een ander puntje te maken)

 • Volgende reactie op #19
#19.2 Rob - Reactie op #19

“Er is iemand bij die zo dik is dat de campingeigenaar preventief het waterniveau verlaagt als ze naar het zwembad vertrekt”

Is het heel verkeerd van mij dat ik hierom moet gniffelen?

 • Vorige reactie op #19
#19.3 A. de Man - Reactie op #19.2

Waarom zou het waterniveau preventief verlaagd moeten worden? Of maakt het nog uit wie het teveel aan water over de rand kiepert?

#19.4 Rob - Reactie op #19.3

Die vraag kan je beter aan Toko (#35) stellen, en het klinkt natuurlijk nogal als een broodjeaapverhaal.

#20 Jabir

@031 kommissarisrex

Er schijnt een relatie te liggen tussen opleidingsniveau en BMI: hoe lager het opleidingsniveau, hoe hoger de BMI, hoewel die relatie vooral bij vrouwen en kinderen werd aangetoond, als ik het goed begrijp.

Why low income and obesity are linked together

Relationship Between Poverty and Overweight or Obesity

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20.1 Kacebee - Reactie op #20

Er is een correlatie (niet per se een relatie) tussen opleidingsniveau en overgewicht, maar voor je daar conclusies aan verbindt moet je wel weten hoe dat dan precies zit. Hebben mensen met een hoger opleidingsniveau bijvoorbeeld een grotere kans op een baan zodat ze minder tijd hebben om zich thuis uit verveling vol te stoppen? Ik opper maar een mogelijkheid, je kan er zelf ongetwijfeld moeiteloos nog tien bedenken.

Maar afgezien van erfelijkheid is het verkrijgen van overgewicht natuurlijk niets anders dan meer eten dan je nodig hebt. Daar zijn duidelijk twee soorten oplossingen voor: minder eten of meer nodig hebben. Dat laatste kun je bereiken door meer te bewegen, het eerste door bijvoorbeeld vroeger naar bed te gaan (slaapgebrek veroorzaakt extra trek, en in de tijd dat je slaapt kom je niet aan eten toe).

#21 Ouwe Reus

De titel van dit stukje haalt het betoog van hetzelfde stukje onderuit. Bij stevig gebouwde mensen denk ik over het algemeen aan gespierde mensen; hardbodies. Het doet me in ieder geval niet denken aan op drilpudding lijkende vetrollen of vetkwabben.

Het stukje lijkt een lans te breken voor het ongebreideld eten (ja ja ja de uitzondering daargelaten) van energierijk voedsel; lees vet. Het is een afwijkend menselijk fenomeen. Het zijn namelijk alleen mensen en huisdieren die last van (extreem) overgewicht hebben. In de (wilde) natuur komt het niet voor.

Kennelijk is het instinct van niet dikke mensen nog zo goed aanwezig dat men ziet dat dik zijn afwijkend is. Het maken van opmerkingen daarover of pesten is natuurlijk flauw. Maar het betoog (acceptatie van vetzucht) in dit stukje is derhalve gedoemd te mislukken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21.1 gronk - Reactie op #21

Ja, ik snap het wel hoor. Begrijpend lezen na je derde biertje zit d’r niet meer in.

#22 Krek. (hufterhunter)

Overigens ligt (zit?) mijn BMI nét onder de obesitasgrens, en ben ik begonnen met minder eten, om net als Boerke wat af te vallen. Geen 40 kilo, want zo ongedisciplineerd als Boerke ooit was, ben ik zeker niet. Daarvoor is geen excuus. Toch, Boerke?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie