1. 2

  Ik dacht dat Wijn de beste kansen had om fractievoorzitter te worden. Wie gaat dat nu worden dan? Zal Donner of Verburg dan toch in de Kamer blijven.

  Vreemd moment trouwens.

 2. 3

  Wijn wil geen fractievoorzitter worden. Alleen minister. Kennelijk was er geen plek voor hem in het kabinet; en inderdaad wilde de partij hem graag in de Tweede Kamer.
  Aantjes vindt deze stap van Wijn getuigen van dedain voor het vak van volksvertegenwoordiger, zei hij gisteren bij NOVA. Ferry Mingelen sprak al bijna van kiezersbedrog (hij ontving veel voorkeurstemmen en het nieuwe kabinet is er nog niet of hij loopt over naar het bedrijfsleven). Van Agt weigerde bij Pauw en Witteman een oordeel uit te spreken, en dat op zich spreekt ook boekdelen.
  Overigens denk ik dat Wijn gewoon een streek geleverd is. Dat is binnen het CDA weer vaker gebeurd (De Hoop Scheffer versus Marnix van Rij). En nu lijkt de schuld bij Wijn te liggen.

 3. 4

  Elsevier meldt dat Van Geel waarschijnlijk de fractie wil gaan leiden. Wijn had inderdaad – na gesprekken met Gerrit Zalm (ook tijdje fractievoorzitter) – geen zin in het fractievoorzitterschap. Overigens lees ik dat Eurlings waarschijnlijk een ministerspost krijgt.

 4. 5

  Verdomd, Eurlings. Dat ik die over het hoofd zag. Ik vind het zelf niet zo’n geweldig type -nogal glad, nogal van de ellebogen-, maar hij kan het allemaal goed verwoorden en is een echt politiek dier. Het zou ook een keus voor Europa zijn.
  Toch teleurstellend hoor, al die partij-types die beloond worden voor een paar jaar het woordvoeren.
  Ik hoop ECHT dat er meer vakmensen worden gevraagd, mensen uit het veld.

 5. 6

  @Obscura: Je hebt helemaal gelijk wat betreft vakmensen. Dan zouden voor de PvdA Louise Fresco (milieu) en Patrick Cammaerts (defensie) goede kanshebbers zijn.

 6. 7

  Wijn flikte zijn vriend (was hij geen getuige bij diens huwelijk?) Wouter Bos een kunstje door bij de eerste informatiepoging Balkenende-Bos na weken onderhandelen in een beslissend stadium met nieuwe harde eisen op sociaal economisch gebied te komen, waardoor de formatie strandde. Vrij snel hierna werd het Balkenende-Zalm kabinet in elkaar gedraaid. Misschien de wraak van Bos: toen niet met ons in een kabinet, nu jij geen minister.