1. 3

  Misschien een goed signaal aan de grote partijen om islam serieus aandacht te geven. Wat niet betekent dat ze t eens moeten zijn met GW maar meer zoals t vandaag ook in “de pers” werd omschreven als eigen visie ipv reageren tegen.
  Zie dit artikel.

  Al bevat dat stuk wel een fout ah begin en eind t tussendeel is wel doordacht en gemotiveerd.

 2. 4

  @3: je hebt gelijk, denk ik. Alleen is het politiek gezien lastig om het als PvdA, CDA of VVD over de islam te hebben, omdat Wilders er teveel scherpte in heeft gelegd. Het is lastig om én Wilders van onder uit de zak te geven én te willen discussiëren over de verhouding van religie tov maatschappij.

 3. 5

  Helemaal met Roy eens.

  Wie kan er nog over islam en moslims spreken en schrijven zonder stelling te nemen, polemisch danwel apologetisch ?

  De enige hoop die ik heb is de opkomst van een islamitische middenklasse, hier geboren en opgeleid, totaal ver-Nederlandst, en wiens economisch en electoraal gewicht de toon van politici doet matigen.

  Zie ook dit goede stuk.

 4. 6

  @4 Leuke insteek maar volledig onaantoonbaar want voor GW was er nergens een (enigszins kritisch) standpunt. En nu hij er is zouden ze het wel willen….maar kunnen ze t niet meer tgv GW. Ik ben niet echt overtuigd van die politieke wil.

  Het lijkt mij dat een gematigd doch kritisch standpunt altijd kan.

  Alleen in deze discussie loop je op meerdere spanningsvelden tolerantie, vrijheden, culturele identiteit etc etc. Op elk standpunt zit een keerzijde waar je op aangevallen kan worden en gematigde politici kenmerken zich door risicomijdend gedrag. Dus zij zullen hier nooit een standpunt durven formuleren. Te meer daar er op korte en middellange termijn weinig (electorale) winst mee te behalen valt.