WW: Twee keer een GC-promotie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Cover van mijn proefschrift, ontworpen door Maarten van Kempen

Tussen het schrijven over wetenschap door  heb ik de afgelopen jaren niet geheel stilgezeten. En al dat monnikenwerk zal zich – deo volente – dan morgen eindelijk uitbetalen als ik mijn proefschrift mag verdedigen. Daarbij komt het gelukkig toeval dat precies één dag later de verdediging van een tweede GC-redacteur, Mark,  plaatsheeft. Dit leek me een aardige aanleiding om van de WW van deze week maar een duo-ego-document te maken. En daarbij, ik kan mijn stresshoofd toch niet op iets anders focussen.

Om de verschillende proefschriften te promoten vraagt de Universiteit van Amsterdam haar promovendi om voor een eventueel persbericht een samenvatting te schrijven. En nu ben ik in de gelukkige positie dat ik tot de redactie van een weblog behoor. Eén en één is twee. Het originele persbericht, dat in een superkorte vorm mijn werk zou moeten samenvatten, volgt dus hieronder:

Tot welke kunststroming behoorde Vincent van Gogh? Met wie werkte hij samen en in welke stijl schilderden die kunstenaars dan? En van wanneer tot wanneer leefde van Gogh eigenlijk? Op al deze vragen kan je het antwoord vinden op het World Wide Web, maar dat kost je wel enige zoektijd en –moeite. Her en der verspreid staan uitspraken over bijvoorbeeld kunstenaars, stijlen en tijdsperiodes.

Maar door deze kennis expliciet in een zoeksysteem aan elkaar te koppelen kunnen allerlei verbanden en overeenkomsten automatisch gevonden worden. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde onderzoeker Viktor de Boer computerprogramma’s die losse feiten over ons cultureel erfgoed uit de losse internetpagina’s destilleren. Deze programma’s maken gebruik van het feit dat informatie op het Internet vaak –en in vele verschillende vormen- voorkomt. Deze overvloed maakt het mogelijk om informatie van verschillende bronnen te combineren en op die manier de juiste informatie van de onjuiste te onderscheiden.

In de prijswinnende web-applicatie die door het MultimediaN E-culture project werd ontwikkeld worden deze losse feitjes vervolgens aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat uitgebreid netwerk van kennis over ons cultureel erfgoed dat snel en automatisch doorzoekbaar is.

Mark stuurde me een iets langere samenvatting (zoek de overeenkomsten en verschillen):

Het Semantisch Web is een nieuwe ontwikkeling bovenop het bestaande Web, bedacht door de uitvinder van het Web, de Brit Tim Berners-Lee.

Het probleem met het huidige Web is dat daar vooral teksten op staan, bedoeld voor menselijke consumptie (bijvoorbeeld krantenberichten). Computers begrijpen weinig van deze teksten, omdat menselijke taal zich niet aan hele duidelijke regels houdt.

Om meer structuur toe te voegen aan websites is een taal bedacht, genaamd RDF. In deze taal is het mogelijk om begrippen op te schrijven op een manier waar de computer mee uit de voeten kan, vergelijkbaar met databases. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat Van Gogh de Zonnebloemen heeft geschilderd in Arles. Als de computer nu ook zou weten dat Arles in Frankrijk ligt, kan het de vraag beantwoorden: laat me alle schilderijen zien die Van Gogh in Frankrijk maakte.

De computer heeft dus allerlei informatie nodig over de wereld om ons heen om te helpen vragen te beantwoorden, maar wel in een vorm waar het mee om kan gaan. Hoe komen we dan aan die computer-geschikte informatie?

In sommige wetenschapsgebieden, zoals de cultureel erfgoedsector, bestaan al uitgebreide en precieze begrippenlijsten, ook wel vocabulaires genoemd. In dit proefschrift is onderzocht hoe dergelijke vocabulaires het best opgeschreven kunnen worden in RDF, zodanig dat de computer er optimaal gebruik van kan maken. Dit onderzoek werd onder andere gebruikt om een zoekmachine te bouwen speciaal voor schilderijen. Deze won in 2006 de prijs voor beste nieuwe Semantisch Web toepassing op het internationale Semantisch Web congres.

Hops, en nu snel weer verder voorbereiden.

Reacties (15)

#1 Bismarck

Heren, gefeliciteerd! En nu het grote geld?

  • Volgende discussie
#2 Mark

Nope, heb al een postdoc contract. Hoewel het niet slecht boeren is in de wetenschap wat salaris betreft hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

same here, voor grof geld dien je een promotietraject te mijden :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martijn

Succes met de verdediging! Denk aan het verschil tussen de zeer- en hooggeleerde opponenten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

En vooral geen weblog beginnen, dat ook. :-)

Maar wat een eer! Een blog helemaal over jullie zelf. *mijmert weg. Als ik toch ook eens…* #leven #volmaakt #cirkel #rond

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Ik ben slechts weledelgeleerd.

Geloof ik.

/minderwaardigheidscomplex.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Peter

Heren succes! Wat sommigen ook van hooggeleerdheid zeggen, ik ben er blij mee. Met niet meer dan mulo (wie weet nog wat dat is?)zijn makkelijke en toegankelijke internetoepassingen vor mij een uitkomst. Jammer dat het vooral kennis oplevert over Van Gogh, waar ik nou net niet veel van wil weten ;-)
Maar ik neem aan dat ik zo in een paar seconden het recept kan vinden voor in zonnebloemolie gefrituurde oren?

Vraagje: moeten jullie bij deze gelegenheid ook op de proppen komen met stellingen zoals op Hora Est verzameld zijn (ludieke of informatieve stellingen, bovenal voor de buitenstaander begrijpelijk zijn)?
Uit die stellingen, zijn deze misschien toepasselijk?
Door de opkomst van internet is de toegang tot kennis toegenomen, maar de parate kennis bij mensen is juist afgenomen. RIK CRUTZEN, Universiteit Maastricht (2009)

En de tegenhanger daarvan:
Wie beweert dat het gebruik van internet-zoekmachines bij studie en onderzoek de intellectuele creativiteit en de parate kennis vermindert, dient eraan te worden herinnerd dat hetzelfde is gezegd over boeken – en dient dit proefschrift terzijde te leggen. (Plato, Phaidros 274-278) MARCO HUISMAN, Technische Universiteit Delft (2006)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 ger

Ha, dat klinkt alsof we binnenkort de primeur gaan beleven van een autocontentgenerator voor GC!

Victor en Mark, veel succes!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Victor

Dank voor alle aannmoedigingen, ik was inderdaad net even de hooggeleerden van de zeergeleerden aan het scheiden.

Ondertussen blijven we werken aan autocontentgeneratoren! Heerlijk makkelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Arnoud

Gefeliciteerd heren, geniet van jullie hoog- danwel zeergeleerde moment!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Mark
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Erik

Allebei een fijne dag gewenst, Victor vandaag en Mark morgen, en alvast gefeliciteerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Rob

En? Hoe ging het?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Joost

Beide doctors maken het goed. Althans, de laatste keer dat ik ze zag. De gelukkigen en hun bul slapen van 12 tot 2, maar de overige tijdstippen is bezoek mogelijk. Willen jullie wel even een afspraak maken? Dan zorgen zij voor voldoende muisjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Mark

Victor was de relaxtheid zelve, deed het heel goed.

Ik was wat zenuwachtiger maar ik heb mij laten vertellen dat ook mijn verdediging goed ging, en het lekenpraatje zeer inzichtelijk.

En het feest, het feest… daar zullen we nog jaren over napraten ;)

  • Vorige discussie