Steeds meer dertigers verdienen minder dan hun ouders

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De huidige generatie dertigers verdient voor het eerst sinds vele decennia minder dan hun ouders.

Vooral in de laagste inkomensgroep is het voor nieuwe generaties steeds moeilijker geworden om de maatschappelijke ladder te bestijgen, schrijft het FD (€).

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Tilburg University en het ministerie van Sociale Zaken, die maandag in het economenvakblad ESB verschijnt. De vorsers vergelijken daarin wat 35-jarigen nu binnenhalen met wat hun ouders verdienden toen zij een vergelijkbare leeftijd hadden. Het is voor het eerst dat dergelijke berekeningen voor Nederland zijn gemaakt. De inkomens zijn gecorrigeerd voor inflatie.

Het cijferwerk leert dat 49% van de 35-jarigen in 2015 beter af was dan hun ouders. Tien jaar eerder was dat nog 54%. Het is aannemelijk dat daarmee voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een nieuwe generatie slechter af is dan de voorgaande, zegt Daniël van Vuuren, een van de auteurs van de studie en hoogleraar economie aan Tilburg University.

De pijn is niet gelijk verdeeld. Vooral de minst verdienende groep blijkt steeds meer moeite te hebben om van een dubbeltje naar een kwartje te gaan. Het eindpunt van deze trend is nog niet in zicht, voorspelt Maarten Goos, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

[tekst Daan Ballegeer Johan Leupen, FD 10 september 2018]
0

Reacties (5)

#1 Amateur Commenter

Het maakt mij niet zozeer uit dat ik minder zou verdienen dan mijn ouders, wat ik wel heel kwalijk vind is de baanonzekerheid, de stijgende vaste lasten en belastingverhogingen zonder dat we daar als maatschappij werkelijk iets voor terugkrijgen. Nee, meer kadootjes voor multinationals, een verziekte zorgmarkt en nog een schop na met een verhoging op de btw en rente van studieleningen.

#2 MrOoijer (Jan van Rongen)

In de eerste plaats vraag ik mij af wat dat betekent. Vergeleken met toen de ouders zelf 35 jaar waren – of vergeleken met hun ouders nu? Ik neem maar aan dat ze het eerste bedoelen. Dan is de oorzaak ook vrij duidelijk voor wie de loonontwikkeling op een rijtje zet:
(a) het modale inkomen (waar 50% onder zit) is in pakweg 30 jaar nauwelijks gestegen (na inflatiecorrectie)
(b) het verschil tussen arm en rijk wordt groter (ofwel de middengroep wordt kleiner)

Als het modale inkomen gelijk blijft verdient logischerwijs 50% minder dan hun ouders.

#3 Folkward

@2

(a) het modale inkomen (waar 50% onder zit) is in pakweg 30 jaar nauwelijks gestegen (na inflatiecorrectie)

Dat is de omschrijving voor mediaan inkomen.

#4 analist

@2: Vergeleken met toen de ouders zelf 35 jaar waren

dat dus. volgens mij staat dat er vrij duidelijk, en is het tevens de nieuwigheid van dit onderzoek.

(a) het modale inkomen (waar 50% onder zit) is in pakweg 30 jaar nauwelijks gestegen (na inflatiecorrectie)

dat kan niet de verklaring zijn, aangezien 10 jaar “kinderen” het nog wel beter deden dan hun “ouders”. staat ook weer in dezelfde tekst

Het cijferwerk leert dat 49% van de 35-jarigen in 2015 beter af was dan hun ouders. Tien jaar eerder was dat nog 54%.

#5 Joop

Ach, we leven toch al in het post-materialistische tijdperk. We gaan meer zelf maken en delen. Recyclen en duurzaam leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*