Politiek Kwartier | Dik tevreden met de EU?

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Wie zegt dat de EU slechts een samenwerking moet blijven van onafhankelijke staten, zegt eigenlijk dat hij dik tevreden is met de EU zoals deze nu is.

Het is een populaire verzuchting, en we zullen hem de komende tijd nog vaak horen: waarom kunnen we met de EU niet terug naar het EEG model? Dus geen eurofederatie, maar gewoon een samenwerkingsverband, via handelsverdragen van onafhankelijke staten?

Helaas, het grote probleem is nu juist dat de EU nooit veel meer dan dat is geworden. Ondanks de introductie van de Euro en de open grenzen ís de Europese Unie feitelijk niet veel meer dan een samenwerking van democratische staten.

En dat heeft nogal wat consequenties.

Omdat de macht in de Europese Unie niet in het parlement ligt, maar aan de onderhandelingstafels tussen regeringsleiders, zitten we met een parlement dat feitelijk machteloos is tegenover de door regeringsleiders aangestelde Europese Commissie.

Daarom zitten we met een stel bureaucraten in Brussel die aangesteld worden middels schimmige benoemingsrituelen. Daarom is de EU meer vatbaar voor de lobby van bedrijven dan voor de stem van de burger.

Daarom zitten we ook met een EU dat aan elkaar hangt van idiote compromissen, met als symbolisch hoogtepunt de nutteloze halfjaarlijkse verhuizing van het parlement van Brussel naar Straatsburg en weer terug. De EU hangt immers van dealtjes aan elkaar.

Daarom was het ook mogelijk dat een Griekse regering de zaak verstierde door iedereen te bedonderen. Brussel mocht immers niet in de nationale begrotingen kijken.

Daarom kan de EU ook geen vuist maken tegen Poetin, en lukt het nauwelijks om een harde stem te horen tegen de inbreuk op onze privacy vanuit de VS. Brussel heeft immers geen één stem. 

En daarom hebben we zoveel last van goedkope Polen en Roemenen die hier voor een veel lager loon kunnen werken. We hebben immers een Europa met open binnengrenzen, maar 28 vormen van sociaal-economisch beleid.

Dit Europa van handelsverdragen versterkt bovendien de nationale verschillen. Niet de bankiers bedonderden de zaak: de Spanjaarden en de Grieken! En terwijl Nederlandse liberalen de EU als schaamlap gebruiken voor impopulair beleid (3%, moet van Brussel), menen ze in Spanje en Griekenland donders goed te weten wie de hoofdverantwoordelijken zijn voor dit beleid: Duitsland… en Nederland.

Ondertussen is de veronderstelling dat Nederlanders altijd maar het beste zouden betekenen voor Nederlanders, en Spanjaarden voor Spanjaarden, natuurlijk onzin. Zelfs Wilders begrijpt ondanks zijn nationalistische retoriek dat hij meer kan halen bij Marine Le Pen dan bij Alexander Pechtold.

Iedereen die pleit voor een EU van ‘alleen handelsverdragen’, geeft in wezen steun aan de EU zoals deze nu is. Terwijl er juist heel wat zal moeten veranderen wil het ooit nog wat worden met die EU. Te beginnen met een sterke democratisering van Brussel zelf. Want hoe veel of hoe weinig Brussel ook te zeggen heeft: zolang de controle over de EU voornamelijk bij de nationale parlementen blijft liggen, worden die parlementen tegen elkaar uitgespeeld en op afstand gehouden, en hebben uiteindelijk de regeringsleiders, ambtenaren en lobbyisten in Brussel vrij spel.

Een EU van samenwerkende handelsstaten is daarom het laatste wat we moeten willen. We hebben het al. Dat is juist het probleem.

Reacties (8)

#1 jos van veen

Wat een kletsklare propaganda nonsens is dit..

De beginvragen die gesteld worden hebben beide hetzelfde antwoord..Geld.winst en neoliberalisme met de nodige marktgerichtheid.
Doel: de multinationals moeten de wereld gaan regeren (zie TTIP !)en de economie moet centraal worden geleid via budgetten voor de lidstaten met richtlijnen voor besteding.
Dat harmoniseert de de onevenwichtigheden tussen de lidstaten en heft de nationale staatsschuld op die wordt vervangen door EU schuld (Amerikaans model)
Niks democratie, niks socialer..gewoon top-down en uitvoeren..obstakels wegwerken en criminaliseren

Dit leidt tot ellende en armoede die zo bekend zijn in Rusland, Amerika en andere scheve samenlevingen. Winners en losers..gemiddeld telt niet meer..

De verklaringen in dit verhaal kloppen nog voor geen millimeter!

De slijmlobby..vriendelijke tekst,EU nog onvermogend omdat , democratischer in groei etc etc…absolute onzin…
Willen we ons WEER laten belazeren..we steven af op dictatuur als dat zo doorgaat.. en in de VS bewapend iedereen zich tegen de overheid…die zich op zijn burt enorm bewapend tegen de bevolking..

  • Volgende discussie
#2 Klokwerk

Beste Jos, je leest dingen die er niet staan. Ik kant me juist zeer sterk tegen de EU zoals die nu is vormgegeven. Punt is dat juist de neoliberale agenda bijna volledig is uitgevoerd, met een mensenrechtenagenda als douceurtje, terwijl de democratie door dit Europa op een tweede plan wordt gezet. Daarmee zijn we inderdaad belazerd. Maar dat is ook juist wat ik stel. Wat dat betreft zijn we het dus gewoon eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anna

Op een gesubsidieerd EU clubje kunnen wij wel reageren maar dat zet geen zoden aan de dijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Klokwerk

Kan je mij zeggen waar ik die subsidie kan krijgen? Lijkt me prima om ook een keer onder die kraan te kunnen liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Klokwerk

Ik denk trouwens dat democratisering het laatste is waar de Brusselse elite op zit te wachten. Dus wat dat betreft vrees ik dat ik naar mijn subsidie kan fluiten als mijn buurman naar zijn dove teckel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Anna

100 procent plagiaat maar ik doe het toch!

Wat ooit begon als een nobel idee voor vrede en voorspoed is uitgegroeid tot een bureaucratisch gezwel met een geldverspilling, regelzucht en een dictatuur die zijn weerga niet kent en die steeds meer burgers in Europa ervaren als een regelrechte economische ramp. Het zal niet lang meer duren of de roep om een referendum over uittreden zal in steeds meer landen de kop op steken. Terug naar economische en militaire samenwerking met eigen munt, wetgeving en grenzen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joop

Economische ramp is veroorzaakt door de EU, door Brussel? Dat is nieuw voor mij.

Terug naar de goeie ouwe tijden van weleer, nostalgie, toen geluk nog gewoon was.

Je lacht je slap met die gillende zogenaamde ‘sceptici’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Klokwerk

Tsja, ze beseffen het meestal zelf niet maar ze bewijzen met hun nostalgie die kliek in Brussel de beste dienst.

  • Vorige discussie